1821 Digital Gallery

Η Ταϊλάνδη θα πενθεί για 365 μέρες τον αγαπημένο μονάρχη Μπουμιμπόλ (εικόνες)

Και ο τρεις φορές διαζευγμένος πλέιμποϊ διάδοχος δεν βιάζεται να ανέβει στο θρόνο

Χιλιάδες Ταϊλανδοί έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Μπανγκόκ με την ελπίδα να δουν τη μεταφορά της σορού του αγαπημένου τους μονάρχη Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι από το νοσοκομείο που άφησε την τελευταία του πνοή στο ναού του Μεγάλου Παλατιού.

Ο μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο πέθανε χθες Πέμπτη σε ηλικία 88 ετών μετά από 30 χρόνια στον θρόνο της Ταϊλάνδης. Η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος. Ένα πένθος που ανακοινώθηκε ότι θα διαρκέσει για ένα χρόνο με απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας.

Σχετικα
Ολλανδία: Συνελήφθη ζευγάρι που απέδρασε από «ξενοδοχείο COVID»
Ολλανδία: Συνελήφθη ζευγάρι που απέδρασε από «ξενοδοχείο COVID»

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μάχα Βατζιραλονγκόρν πάντως δεν βιάζεται να ανέβει στο θρόνο και ζήτησε να καθυστερήσει όσο το δυνατόν η διαδικασία ενθρόνισής του. Οι σημαίες στην Ταϊλάνδη θα κυματίζουν μεσίστιες για 30 ημέρες και η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε επισήμως αργία.

 

Σχετικα
Μετάλλαξη Όμικρον-Φάουτσι: «Σε δύο εβδομάδες όλα τα δεδομένα»
Μετάλλαξη Όμικρον-Φάουτσι: «Σε δύο εβδομάδες όλα τα δεδομένα»

To στρατιωτικό καθεστώς έβγαλε επίσης οδηγία για το ντύσιμο των Ταϊλανδών τη διάρκεια του πένθους. Επιτρέπονται τα σκούρα χρώματα και όχι τα έντονα, φανταχτερά και χαρούμενα. Κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις έχουν όλες πάρει αναβολή. Οι ιστοσελίδες των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης είναι από σήμερα ασπρόμαυρες και όλα τα κανάλια παίζουν αφιερώματα για τη ζωή και τα έργα του μονάρχη Μπουμιμπόλ. «Είναι η χειρότερη απώλεια που έχω βιώσει μέχρι στιγμή», λέει ένας Ταϊλανδός. «Ήταν ο άνθρωπος που βελτίωσε τη ζωή μας», πρόσθεσε.

Ο μονάρχης Μπουμιμπόλ ήταν ένας σταθεροποιητικός παράγοντας σε μια ασταθή χώρα, όπου η μία χούντα διαδέχεται την άλλη. Πολλοί τον αντιμετώπιζαν ως Άγιο. Κέρδισε την αφοσίωση και τον σεβασμό των Ταϊλανδών, διότι βοήθησε τον φτωχό αγροτικό πληθυσμό με έργα υποδομών και ανάπτυξης. Η Ταϊλάνδη τελεί υπό στρατιωτικό καθεστώς και νόμο από το 2014.

Ανησυχία για τον διάδοχο

Η ενθρόνιση του πρίγκιπα Μάχα Βατζιραλονγκόρν προβληματίζει. Ο τρεις φορές διαζευγμένος πρίγκιπας με τη φήμη μεγάλου πλέιμποϊ γεννήθηκε για να γίνει βασιλιάς, αλλά δεν βιάζεται. Μεγαλωμένος με στρατιωτική ανατροφή ο πρίγκιπας Μάχα δεν επέδειξε μέχρι σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινά. Έχει πέρασει από την στρατιωτική σχολή του Νταντρούν της Αυστραλίας, κατέχει αρκετούς στρατιωτικούς τίτλους, ξέρει να πιλοτάρει αεροπλάνα, λατρεύει τα ζώα και είχε κάνει πτέραρχο του ταϊλανδικού στρατού το αγαπημένο του κανίς, τον Φου Φου. Το σκυλί απεβίωσε πέρυσι ως πτέραρχος.

Θεωρείται γυναικάς, λάτρης της πολυτέλειας, ενώ έχει κατηγορηθεί για βίαιες εξάρσεις σε βάρος γυναικών αλλά και σε βάρος των παιδιών του. Σε αντίθεση με το σεβασμό που ενέπνεε ο εκλιπών πατέρας του ο πρίγκιπας Μάχα δεν χαίρει της ίδιας εκτίμησης από τους Ταϊλανδούς. 

Πάντως, αυτό που κυρίως ανησυχεί τους κυβερνώντες στρατιωτικούς δεν είναι ο έκλυτος βίος του πρίγκιπα, αλλά η προσωπική του σχέση με τον ανατραπέντα πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναουάτρα. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5