1821 Digital Gallery
Κρίσιμο δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό στην Ουγγαρία

Κρίσιμο δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό στην Ουγγαρία

Το «όχι» στους πρόσφυγες προηγείται, ενώ η όλη διαδικασία γίνεται για 1.294 αιτούντες άσυλο

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ούγγροι πολίτες για το δημοψήφισμα που αφορά τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων και μεταναστών στα κράτη μέλη. Η ΕΕ έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην μετεγκατάσταση 160.000 ανθρώπων στα κράτη μέλη της και ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν διαφωνεί και ζητά από τους πολίτες της χώρας του να πάρουν θέση. Καλεί περίπου οκτώ εκατομμύρια πολίτες να απαντήσουν στο ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάξει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;». Βάσει του σχεδίου της ΕΕ η Ουγγαρία καλείται να δεχθεί 1.294 αιτούντες άσυλο.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στο «όχι», στην απόρριψη δηλαδή της κοινοτικής απόφασης. Για να έχει ισχύ και να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης η Ουγγαρία έγινε μια χώρα τράνζιτ καθώς αποτελεί βασικό πέρασμα της Βαλκανικής οδού των προσφύγων με τελικό προορισμό κυρίως τη Γερμανία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για να μειώσει την έλευση προσφύγων και μεταναστών η Ουγγαρία μαζί με την Σερβία και την Κροατία έκλεισαν τα σύνορά τους. Η Ουγγαρία ύψωσε φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και ανέπτυξε χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς. Ο Ορμπάν αύξησε τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό της χώρας, ενώ αδιαφορεί για τα πυρά που δέχεται συνέχεια από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εάν τα 'όχι' είναι περισσότερα από τα 'ναι' σημαίνει ότι οι Ούγγροι πολίτες δεν αποδέχονται τις αποφάσεις των γραφειοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποφάσεις που θέλουν να μας επιβάλλουν με το έτσι θέλω», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. «Όσοι περισσότεροι μετανάστες υπάρχουν τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Σχετικα
Εκλογές στις 3 Απριλίου στην Ουγγαρία- Όρμπαν εναντίον όλων
Εκλογές στις 3 Απριλίου στην Ουγγαρία- Όρμπαν εναντίον όλων

Σε ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Idők χθες, ο Όρμπαν κάλεσε για πολλοστή φορά τους πολίτες της χώρας του να στείλουν στην ΕΕ το μήνυμα ότι οι πολιτικές της στη μετανάστευση είναι εσφαλμένες και απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης. «Μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι επαφίεται μόνο σε εμάς, τους Ευρωπαίους πολίτες, είτε να αναγκάσουμε την Ένωση να λογικευτεί ή να την αφήσουμε να αυτοκαταστραφεί», έγραψε ο Όρμπαν στην ανοικτή επιστολή του που δημοσίευσε η εφημερίδα. Ακόμη, εξήγγειλε ότι ο στόχος του τους επόμενους μήνες θα είναι να εμποδίσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν την μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει φιλόδοξα σχέδια για τον εαυτό του. Θέλει να εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη της ευρωπαϊκής σκηνής παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «υπέρμαχο των ανησυχιών του μέσου Ευρωπαίου» ενάντια στις επιλογές της μη αιρετής ελίτ των Βρυξελλών. Προτείνει την εγκατάσταση όλων των μεταναστών και προσφύγων σε έναν καταυλισμό στη Λίβυη, όπου θα μπορούν να γίνονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου στην Ευρώπη. Το δεξιό κόμμα του Fidesz ανέκτησε όλους τους ψηφοφόρους που είχε χάσει και το δημοψήφισμα είναι σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του Όρμπαν ενόψει των εκλογών του 2018. Το μόνο κόμμα που καλεί τους ψηφοφόρους να ταχθούν υπέρ του «ναι» είναι το μικρό σε δύναμη φιλελεύθερο κόμμα.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 και θα ολοκληρωθεί στις 20:00 (ώρες Ελλάδας). Τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδας).

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5