1821 Digital Gallery

Σήμερον σε πρώτη προβολή: Clinton Vs Trump live

Μάθε τα τι, ποιος, πού και πώς των τηλεοπτικών debates στις ΗΠΑ, δες το debate live

Σήμερα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, κεντρική ώρα ΗΠΑ 9 το βράδυ –ουσιαστικά ξημερώματα Τρίτης για εμάς στην Ελλάδα– θα γίνει το πρώτο μεγάλο προεκλογικό debate ανάμεσα στον Donald Trump και τη Hillary Clinton. Μόλις 8 εβδομάδες πριν τις εκλογές και σε μία αναμέτρηση που οι δημοσκοπήσεις δίνουν τη διαφορά σε επίπεδα στατιστικού λάθους, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι προγραμματισμένες τηλεμαχίες αναμένονται με ενδιαφέρον. Είτε αποφασίσεις να ξενυχτήσεις σήμερα για να το παρακολουθήσεις είτε όχι, εδώ θα μάθεις τι περίπου πρόκειται να συμβεί.

4 συνολικά debates θα γίνουν ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Στα τρία από αυτά θα εμφανιστούν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι και στο τέταρτο οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι, ο Mike Pence για τους ρεπουμπλικάνους και ο Tim Kaine για τους δημοκρατικούς. Για την ακρίβεια η σειρά είναι: σήμερα το πρώτο στη Νέα Υόρκη, στις 4 Οκτωβρίου το δεύτερο ανάμεσα στους αντιπροέδρους στη Βιρτζίνια, το τρίτο στις 9 Οκτωβρίου στο Μισούρι και το τέταρτο στις 19 Οκτωβρίου στη Νεβάδα – τα δύο τελευταία ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους. Όλα τα debates θα προβληθούν σε εθνικό δίκτυο, θα έχουν διάρκεια μιάμιση ώρα και κανένα δεν θα διακοπεί για διαφημίσεις ούτε μία φορά.

2 μόνο υποψήφιοι από τους συνολικά πέντε θα συμμετέχουν στα debates. Κριτήριο για τη συμμετοχή αυτή είναι αποκλειστικά τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, συγκεκριμένα απαιτείται ο υποψήφιος να έχει συγκεντρώσει το 15% στην πρόθεση ψήφου σε τουλάχιστον πέντε εθνικής εμβέλειας δημοσκοπήσεις διαφορετικές και πρόσφατες. Μέχρι πρόσφατα με την ελπίδα αυτή έπαιζε και ο φιλελεύθερος υποψήφιος Gary Johnson, που όμως δεν τα κατάφερε τελικά. Δεν είναι ωστόσο κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ. Το 1992, για παράδειγμα, ο εκατομμυριούχος υποψήφιος Ross Perot είχε κερδίσει μία θέση στα τηλεοπτικά debates απέναντι στον Bill Clinton και τον πατέρα George Bush.

6 κατηγορίες των 15 λεπτών θα υπάρχουν στο πρώτο και το τρίτο debate που θα είναι βασισμένα στην ίδια δομή. Κάθε κατηγορία θα περιέχει στην ουσία μία ερώτηση και ο κάθε υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του δύο λεπτά για να απαντήσει. Στη συνέχεια θα μπορεί να γίνει ένας μικρός διάλογος ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της προεδρίας. Για το πρώτο debate οι κατηγορίες θα χωρίζονται σε τρεις βασικές θεματικές: «Η Ασφάλεια των ΗΠΑ», «Ο προσανατολισμός των ΗΠΑ» και «Στοχεύοντας την ευημερία». Εννιά κατηγορίες των δέκα λεπτών θα υπάρχουν στο δεύτερο debate, αυτό των υποψήφιων αντιπροέδρων. Οι θεματικές δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί καθώς δίνονται μόλις μία εβδομάδα πριν την τηλεμαχία. Την επόμενη φορά που θα αναμετρηθούν τηλεοπτικά η Clinton και ο Trump, θα το κάνουν με τη βοήθεια ανεξάρτητων ψηφοφόρων που θα έχουν επιλεγεί από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Gallup. Οι πολίτες αυτοί θα θέσουν τις μισές ερωτήσεις και οι άλλες μισές θα αποτελούν επιλογή του παρουσιαστή με βάση τις τάσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Κάθε υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του δύο λεπτά για να απαντήσει.

Σχετικα
Οι «εναλλακτικοί» και το αντιεμβολιαστικό κίνημα
Οι «εναλλακτικοί» και το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Τρία είναι τα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται οι δημοσιογράφοι από την Επιτροπή των Προεδρικών Debates: η βαθιά γνώση του κάθε υποψηφίου και της καμπάνιας του, η πλούσια εμπειρία σε ζωντανές τηλεοπτικές ειδησεογραφικές εκπομπές και η κατανόηση του ότι το debate οφείλει να αφιερώνει το μάξιμουμ του χρόνου και της προσοχής του στους υποψηφίους και τις ιδέες τους. Οι δημοσιογράφοι που έχουν επιλεγεί ανά κανάλι είναι: Lester Holt (NBC), Elaine Quijano (CBS), Martha Raddatz (ABC), Anderson Cooper (CNN) και Chris Wallace (Fox News). Οι δημοσιογράφοι μόνοι τους είναι και οι υπεύθυνοι των ερωτήσεων τις οποίες δεν δικαιούται να γνωρίζει η σχετική Επιτροπή, όπως φυσικά και κανείς άλλος. Τις εβδομάδες που προηγούνται του debate το Facebook και η Google ενημερώνουν τους δημοσιογράφους και τα κανάλια τους για τα θέματα που παίζουν περισσότερο από τους χρήστες σχετικά με τις προεδρικές εκλογές.

5 κανάλια εθνικής εμβέλειας θα προβάλουν ζωντανά τα debates και συγκεκριμένα τα: C-SPAN, ABC, CBS, FOX and NBC. Την ίδια ώρα θα προβάλλεται και από όλα τα ειδησεογραφικά καλωδιακά κανάλια της χώρας όπως CNN, Fox News, MSNBC κ.ά. Επίσης ζωντανά θα προβληθεί η συζήτηση και από το Twitter και το YouTube. Τα εισιτήρια είναι πολύ περιορισμένα και τα διαχειρίζονται βασικά τα Πανεπιστήμια τα οποία και διεξάγονται κάθε φορά τα debates. Η πλειοψηφία των εισιτηρίων προορίζεται για τους φοιτητές του κάθε Πανεπιστημίου και μοιράζονται μέσω κλήρωσης. Τα τέσσερα Πανεπιστήμια που θα φιλοξενήσουν τα debates κατά σειρά είναι: Hofstra University, Longwood University, Washington University και University of Nevada.

9 εκατομμύρια Αμερικανοί εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν σήμερα το βράδυ το debate. Σημειώνεται ότι η χρονιά με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση ήταν το 1992, όπου 97 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τη συζήτηση μεταξύ Bill Clinton και George Bush. Ο ίδιος ο Clinton έκανε και το μικρότερο ρεκόρ, όταν το 1996 μόλις 36,3 εκατομμύρια άνθρωποι τον είδαν να διασταυρώνει τα ξίφη του με τον Bob Dole. Συνήθως μέχρι τώρα η τηλεθέαση κινείται κάπου ανάμεσα στα 60 και τα 80 εκατομμύρια, ενώ για το debate των υποψήφιων αντιπροέδρων πέφτει κάπου ανάμεσα στα 30 και τα 50 εκατομμύρια τηλεθεατών.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5