1821 Digital Gallery
9/11: μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο

9/11: μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο

Τα γεγονότα, τα θύματα, οι θεωρίες συνωμοσίας 

Όχι ότι έχει καμιά σημασία όμως θυμάμαι πολύ καλά εκείνη τη μέρα, το απόγευμα της Δευτέρας Σεπτεμβρίου του 2001, είχα μόλις γυρίσει από την πρώτη μέρα της πρώτης γυμνασίου σε καινούργιο σχολείο.

Δεν κρατιόμουν να πω όλες τις λεπτομέρειες στη μαμά μου στα γρήγορα για να πιάσω μετά το τηλέφωνο με τις παλιές μου φίλες και να επαναλάβω την κασέτα. 

Αντ’ αυτού, η μαμά μου, οι φίλες μου και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης στάθηκαν για τις επόμενες ώρες και μέρες κοκκαλωμένοι μπροστά στην τηλεόραση που έδειχνε πλάνα ανείπωτης φρίκης που δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Η επίθεση

Σχετικα
Eίκοσι χρόνια «Άξονας του Κακού»
Eίκοσι χρόνια «Άξονας του Κακού»

Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τέσσερα αεροπλάνα καταλήφθησαν από συνολικά 19 τρομοκράτες, οι οποίοι αργότερα συνδέθηκαν με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. Όλα τα αεροπλάνα είχαν κατεύθυνση προς την Καλιφόρνια. 

Σχετικα
Νεκρός ο 75χρονος που ήθελε να διαπλεύσει με κανό τον Ατλαντικό
Νεκρός ο 75χρονος που ήθελε να διαπλεύσει με κανό τον Ατλαντικό

Δύο από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές στους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center, σε μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις της σύγχρονης ιστορίας. Τα αεροπλάνα προσέκρουσαν πάνω στους Πύργους, οι οποίοι λίγο αργότερα κατέρρευσαν.

Το τρίτο αεροπλάνο προσέκρουσε πάνω στο Πεντάγωνο προκαλώντας κι εκεί σοβαρές ζημιές και το τέταρτο σε έναν αγρό στην Pensylvania.

Τα θύματα

Κανένας από τους επιβάτες δεν επέζησε, ενώ συνολικά οι νεκροί φτάνουν σχεδόν τους 3.000 και οι τραυματίες τους 6.000.

Όσοι ήταν εγκλωβισμένοι στους Πύργους πέθαναν από τις αναθυμιάσεις, έπεσαν ή πήδηξαν από τα παράθυρα ή σκοτώθηκαν όταν τα κτίρια κατέρρευσαν.  Οι περισσότεροι νεκροί βρίσκονταν στο σημείο της πρόσκρουσης ή πάνω από αυτό – ειδικότερα, στο Βόρειο Πύργο, το χτύπημα κατέστρεψε και τις τρεις σκάλες κι έτσι κανένας  από αυτούς που βρίσκονταν πάνω από το σημείο που χτυπήθηκε δεν μπόρεσε να διαφύγει.

Η διάσημη φωτογραφία The falling man, του Richard Drew 

Η ώρα της εκκένωσης

Επίσης, τρεις χιλιάδες παιδιά έχασαν τον ένα γονιό τους εκείνη τη μέρα.

Είμαστε σε πόλεμo

Η αντίδραση Μπους ήταν άμεση. «Είμαστε σε πόλεμο», είπε στον Αντιπρόεδρο Dick Cheney  λίγο μετά, γυρίζοντας στην Ουάσινγκτον από τη Φλόριντα όπου βρισκόταν. Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με τον προσωπικό του φωτογράφο, Ari Fleischer,  υπήρχε ο φόβος ότι το Air Force One αποτελούσε επίσης στόχο. Παρόλα αυτά, ο τότε πρόεδρος επέμεινε ότι θέλει να γυρίσει πίσω. «Γι’αυτο πληρωνόμαστε, αγόρια» είπε στο επιτελείο του. «Θα βρούμε αυτόν που το έκανε και, μόλις το κάνουμε, δεν θα τους αρέσω σαν Πρόεδρος»

9 μέρες μετά την επίθεση, ανακοίνωσε στον διάσημο πια λόγο του ότι ξεκινάει Πόλεμο στην Τρομοκρατία.

Είχε ήδη προωθήσει νόμο που του έδινε όλες τις αρμοδιότητες να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο ενάντια «στα έθνη, στους οργανισμούς ή τα άτομα που θεωρεί ότι εμπλέκονταν με τις επιθέσεις ή που καλύπτουν τέτοιους οργανισμούς ή άτομα, με σκοπό να αποτρέψει μελλοντικές δράσεις τρομοκρατίας ενάντια στις ΗΠΑ».  Οι δράσεις της Κυβέρνησης του και των συμμάχων της τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας απο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αυγανιστάν, έγιναν πολλές φορές αντικείμενο συγκρούσεων.

Πάντως, το 2013, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει εγκαταλείψει αυτό τον πόλεμο και έχει στραφεί σε πιο συγκεκριμένους στόχους.

Θεωρίες Συνωμοσίας

Δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να κυκλοφορούν αμέσως μετά τις επιθέσεις και κάνουν το γύρο του ίντερνετ ακόμα και μέχρι σήμερα, 15 χρόνια μετά. Όπως και όλες οι θεωρίες συνωμοσίας, έχουν βρει πρόθυμο ακροατήριο σε διάφορα ώτα. Μερικές από τις πιο διαδεδομένες είναι:

Α) Δεν σκοτώθηκε κανένας Εβραίος στις επιθέσεις, που ήταν προφανώς οργανωμένες από Εβραίους και είχαν ειδοποιήσει τους δικούς τους να φύγουν.

Β) Ο ιδιοκτήτης των Πύργων συμπτωματικά είχε ραντεβού με το γιατρό του εκείνη τη μέρα και είχε αργήσει να πάει στο γραφείο – άρα, ήταν ενημερωμένος και δεν πήγε επίτηδες.

Γ) Η κατάρρευση ήταν στην πραγματικότητα ελεγχόμενη έκρηξη.

Δ) Τα τηλεφωνήματα των επιβατών του αεροπλάνου της πτήσης 77 της American Airlines, αυτού δηλαδή που χτύπησε το Πεντάγωνο, είναι κατασκευασμένα. Στην πραγματικότητα κάποιος ξεφορτώθηκε τα σώματά τους και έριξε στο Πεντάγωνο έναν πύραυλο και όχι αεροπλάνο.

Ε) Οι επιβάτες της πτήσης 93, που έπεσε σε έναν αγρό στην Pensylvania, έχουν δολοφονηθεί από την κυβέρνηση. Στη θέση του αεροπλάνου έβαλαν κάποιο άλλο, αφού αυτό προσγειώθηκε ασφαλώς στο Ohio/το έριξαν με πύραυλο για να μην πέσει πάνω σε σημαντικό στόχο. 

Οι παράπλευρες απώλειες

Η ψαλίδα του τραγικού απολογισμού μεγαλώνει, αν αναλογιστεί κανείς όσους αρρώστησαν ή πέθαναν από καρκίνο και άλλες αρρώστιες εξαιτίας των εξαιρετικά βλαβερών ουσιών που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα και έμειναν εκεί για μήνες. Μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους στα διάφορα συνεργεία, γείτονες, εθελοντές. Η τότε διακυβέρνηση Μπους διαβεβαίωνε το κοινό ότι οι συνθήκες είναι ασφαλείς – κατηγορείται ότι έφτασε να αποκρύψει μελέτες που αποδείκνυαν το αντίθετο. Μια από τις πιο ισχυρές φωνές στη δημόσια διαμάχη για το θέμα ήταν η Χίλαρι Κλίντον: «Δε νομίζω ότι κανείς από μας περίμενε ότι η κυβέρνησή μας θα μας εξαπατούσε εν γνώσει της, για κάτι τόσο ιερό όπως ο αέρας που αναπνέουμε» έλεγε δυο χρόνια αργότερα, σε μια συνάντηση με πυροσβέστες και τους γιατρούς που τους κούραραν για τα διάφορα προβλήματα υγείας που τους προέκυψαν. Η ίδια βοήθησε να χρηματοδοτηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα υγείας που περιέθαλψε 9.000 εργάτες που υπήρχε φόβος ότι έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια σχετιζόμενη με τις επιθέσεις και τα παράγωγα στον αέρα. 

Σεπτέμβριος 2001

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5