Κοσμος

Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό: Οι δηλώσεις των ηγετών και το «καμπανάκι» του Τουσκ

«Θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301065-228439.jpg
ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΙΑΝΑ ΣΥΝΟΡΑ: EPA/NAKE BATEV

Ως «αρχή μιας πιο στενής συνεργασίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία βλέπει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής και εκτιμά ότι η Τουρκία «αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας».

«Με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση μας με έναν εκ των σημαντικότερων γειτόνων μας - και αυτό όχι μόνο επειδή χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο ένας τον άλλον, αλλά και επειδή θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα από κοινού. Η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας» δηλώνει ο κ. Γιούνκερ στην «Bild Am Sonntag» και συνεχίζει: «Θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία και πέρα από την οξεία προσφυγική κρίση. Εάν στηρίξουμε την Τουρκία προκειμένου να φθάσει πιο γρήγορα τα ευρωπαϊκά στάνταρντς στα οικονομικά θέματα, στην ενέργεια, στην δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα ωφεληθούμε όλοι από αυτό».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας».

«Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων - σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση».

«Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία».

«Η σύνοδος κορυφής είναι σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σχετικά με θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».

«Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας: «Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία».

Ο Πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι βασικός στόχος της Συνόδου είναι να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, στο ρόλο της όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μαζί της, όχι μόνο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, αλλά και στο Κυπριακό ζήτημα.

Συνεχίζοντας ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και κατέληξε λέγοντας: «Ας μην είμαστε αφελείς. Εμείς έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι υποχρέωση καμίας τρίτης χώρας να το κάνει. Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει ιστορία».

Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών, και της Ευρώπης και της Τουρκίας και των προσφύγων, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ολάντ κάλεσε ταυτόχρονα την Τουρκία να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ.

Ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε, επίσης, ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς επίσης και την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ