Κοσμος

Τέσσερις θεωρίες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στο Σινά

Τεχνικό σφάλμα, ανθρώπινο λάθος, κατάρριψη από πύραυλο ή βόμβα εντός του Airbus;

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15917684.jpg
EPA/MAXIM GRIGORIEV / RUSSIAN EMERGENCY MINISTRY

Αιγύπτιοι και διεθνείς εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να ερευνούν τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του ρωσικού Airbus της Kogalymavia πάνω από τη Χερσόνησο του Σινά και που έκοψαν το νήμα της ζωής στους 224 επιβαίνοντες. Μια εξτρεμιστική οργάνωση με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά ειδικά η κυβέρνηση του Καΐρου απορρίπτει το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας και κλίνει προς το σενάριο της τεχνικής βλάβης. Από την πλευρά της Ρωσίας δεν έχει αποκλειστεί καμία εκδοχή. Αμερικανοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο. Τα μαύρα κουτιά αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση που έχει βυθίσει στο πένθος τη Ρωσία. Σύμφωνα με το BBC τέσσερις είναι οι επικρατέστερες θεωρίες για τα αίτια του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος.

Τεχνική βλάβη;

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου έχει αναφέρει την τεχνική βλάβη ως την πιθανότερη αιτία πτώσης του αεροσκάφους επισημαίνοντας ότι μόνο οι εμπειρογνώμονες είναι σε θέση να «αποδείξουν ή να απορρίψουν αυτό το σενάριο». Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Χοσάμ Καμάλ, έχει πει ότι δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις για κάποιο τεχνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πτήσης διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους είχε ζητήσει να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση αντιλαμβανόμενος κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Η χώρα του συγκυβερνήτη Σεργκέι Τρουχάτσεφ σε συνέντευξή της στο ρωσικό ΝΤV κατήγγειλε ότι ο σύζυγός της είχε εκφράσει παράπονα για την κατάσταση του αεροπλάνου σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από τη μοιραία απογείωση από το τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου.

Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια αεροπορική εταιρεία Kogalymavia εμμένει ότι το αεροπλάνο ήταν σε καλή κατάσταση και παραπέμπει στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου. Η Kogalymavia ισχυρίζεται ότι η πτώση οφείλεται σε «εξωτερικούς παράγοντες» και όχι σε τεχνικό σφάλμα. Σύμφωνα με το Δίκτυο Ασφάλειας Αεροπορίας η ουρά του συγκεκριμένου αεροσκάφους είχε χτυπηθεί κατά τη διάρκεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Καΐρου το 2001 και ότι χρειάστηκαν τρεις μήνες για να επιδιορθωθεί. Από κακή επιδιόρθωση ουράς αεροσκάφους οφειλόταν η πτώση αεροπλάνου των Ιαπωνικών Αερογραμμών το 1985 που στοίχισε τη ζωή στους 520 από τους 524 επιβαίνοντες της πτήσης.

Gallery 

Ανθρώπινο λάθος; 

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία υπογραμμίζει ότι ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους, Βάλερι Νέμοφ, είχε περισσότερες από 12.000 ώρες πτήσης και άρα απορρίπτει το σενάριο να υπήρξε κάποιο λάθος από το πλήρωμα. Ωστόσο, τα μαύρα κουτιά αναμένεται να ρίξουν φως στα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης και να δείξουν τις ενέργειες του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του αεροπλάνου. Άλλωστε, οι υπεύθυνοι έχουν αναφέρει ότι τα μαύρα κουτιά βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Κατάρριψη από πύραυλο; 

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας χαρακτηρίζουν ανυπόστατα τα δημοσίευμα που εμφανίζουν τζιχαντιστές του Σινά με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος να είναι σε θέση να έχουν καταρρίψει το αεροπλάνο. Ρώσος αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας έχει επιβεβαιώσει ότι το αεροπλάνο «διαλύθηκε στον αέρα», αλλά αμέσως έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Το αεροσκάφος πετούσε σε υψόμετρο εκτός του βεληνεκούς των πυραύλων εδάφους αέρος που ενδέχεται να διαθέτουν οι τζιχαντιστές. Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας επισημαίνουν ότι οι τζιχαντιστές του Σινά μάχονται κατά βάση την αιγυπτιακή κυβέρνηση και ότι δεν έχουν λόγο για μια τέτοιου μεγέθους πράξη αντεκδίκησης με διεθνές αντίκτυπο.

Βόμβα εντός του αεροσκάφους;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συντριβή του Airbus A321 προκλήθηκε από βόμβα εκ των έσω. Φαίνεται εξάλλου ιδιαίτερα δύσκολο ένας επιβάτης να καταφέρει να περάσει μία βόμβα στο αεροδρόμιο Σαρμ Ελ Σεΐχ της Αιγύπτου, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ειδικός που μίλησε στο BBC ανέφερε πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν από τα συντρίμμια, δεν αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ