Κοσμος

Ιστορική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία

Παρά τα αγκάθια

123763-277552.jpg
Κλειώ Νικολάου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123767-277559.jpg

Εξ αρχής, είχε καταστεί σαφές ότι η επίλυση του προσφυγικού προβλήματος περνάει από την Τουρκία. Ουδείς μπορούσε να αμφισβητήσει το ρόλο που έπαιξε στην όξυνση της κρίσης του προσφυγικού και προφανές ήταν ότι θα έδινε και τη λύση... με ανταλλάγματα φυσικά.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος στην επίτευξή της, δεδομένης της ιστορικής σχέσης των δύο χωρών, αλλά και τα δύο ταξίδια της Άγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα μέσα σε μερικούς μήνες.

Η Σύνοδος Κορυφής που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες έδωσε μία λύση, που μοιάζει δύσκολη στην εφαρμογή της, έχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και πολλά αγκάθια...

Όμως επέτρεψε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας να μιλά κατά τη συνέντευξη Τύπου σα να έγινε δεκτή η χώρα του στην Ευρώπη. Είπε ότι το μέλλον της Τουρκίας είναι άρρηκτα δεμένο με της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δε δίστασε να επιπλήξει τους ομολόγους του, που επέτρεψαν στους Κούρδους να έχουν περίπτερο κοντά στο κτίριο των Βρυξελλών. Για την Άγκυρα, οι Κούρδοι είναι όλοι τρομοκράτες, κάτι που δεν ισχύει για τους Ευρωπαίους, ούτε και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίγες ώρες πριν ο ίδιος ο Ερντογάν δυναμίτιζε το κλίμα στέλνοντας μήνυμα προς τους Ευρωπαίους: Αυτό που συνέβη στην Άγκυρα, πριν από μερικές ημέρες, με τους δεκάδες νεκρούς, θα μπορούσε να συμβεί και στο κέντρο των Βρυξελλών. Μία απίστευτη δήλωση, που έμεινε ασχολίαστη από τους ηγέτες. Όταν ο Ολάντ ερωτήθηκε σχετικά, δεν απάντησε ποτέ στο ερώτημα.

Το παζάρι που εξελίχθηκε στις Βρυξέλλες είχε πολλά αγκάθια:

  • Η βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Οι πληροφορίες από την Άγκυρα έλεγαν ότι η Τουρκία δε θα κάνει βήμα πίσω στο θέμα της βίζας. Ωστόσο, τελικά δέχτηκε ότι θα πρέπει να εκπληρώσει και τις 72 προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί η βίζα. Ο Γάλλος Πρόεδρος, για τον οποίο το θέμα αποτελούσε κόκκινη γραμμή, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός γι'αυτό το θέμα. Όμως ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η διαδικασία θα ξεκλειδώσει σύντομα, η Τουρκία θα κάνει αυτά που πρέπει και ότι έως τις αρχές Μαΐου θα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

     

  • Τα χρήματα. Ο Νταβούτογλου κατάφερε να πάρει δέσμευση για ταχύτερη εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Άγκυρα ως βοήθεια. Η Τουρκία ζητάει άλλα τρία και θα τα πάρει. Όμως, σύμφωνα με πολύ έγκυρες πηγές από την Κομισιόν, τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν πουθενά. Θα πρέπει να γίνει μεταφορά από κωδικούς (το θέμα είναι όντως τεχνικό), όμως για να γίνει χρειάζεται αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που γίνεται στα μέσα της θητείας, δηλαδή προς το τέλος του χρόνου. Ή θα πρέπει να τα δώσουν οι χώρες-μέλη.

     

  • Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Κύπρος αντιτίθεται σθεναρά στο άνοιγμα κεφαλαίων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος ο Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει το Κυπριακό Κράτος. Ωστόσο, τελικά παρέμεινε ανοιχτό ένα κεφάλαιο στη διαπραγμάτευση, το 33, το εύκολο δηλαδή για τον προϋπολογισμό. Όμως, η Τουρκία πήρε μία υπόσχεση ότι θα ανοίξουν και άλλα κεφάλαια.

Αυτό που μας έλεγαν ευρωπαϊκές πηγές την ημέρα της Συνόδου είναι ότι ο Νταβούτογλου πήγε στην Ευρώπη με σκοπό να δώσει περισσότερα, αλλά ζήτησε και ο ίδιος πολλά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ