1821 Digital Gallery
Λαγκάρντ: Καλή η συμφωνία, αλλά χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους

Λαγκάρντ: Καλή η συμφωνία, αλλά χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους

«Με ενθαρρύνει η δέσμευση της κυβέρνησης να εργαστεί με τους εταίρους της»

Την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup για την Ελλάδα εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά πρόσθεσε πως δεν αρκεί και ότι χρειάζεται οι Ευρωπαίοι εταίροι να αποφασίσουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. «Δεν αρκούν μόνο οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι της να προχωρήσουν σε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους», είπε η κ. Λαγκάρντ

Ολόκληρη η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ:

«Το πακέτο των πολιτικών που καθορίστηκε στο Μνημόνιο Συνεννόησης που συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και των Ευρωπαϊκών θεσμών, με τη συμβολή του Ταμείου, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Όχι μόνο αντιστρέφει τις υπαναχωρήσεις πολιτικής που οδήγησαν το προηγούμενο πρόγραμμα εκτός τροχιάς, αλλά παράλληλα θέτει μακρόπνοες πολιτικές για την ανάκαμψη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς και για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Καλωσορίζω ιδιαίτερα τις προσπάθειες των Αρχών για να ξεπεραστεί η σοβαρή απώλεια εμπιστοσύνης των τελευταίων μηνών, μέσα από σημαντικές προκαταβολικές δράσεις. Οι περισσότερες από τις δράσεις αυτές έχουν καθοριστεί πλήρως στο Μνημόνιο, ενώ θα εφαρμοστούν σημαντικά μέτρα στους δημοσιονομικούς διαρθρωτικούς τομείς, μεταξύ άλλων, σαν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Σχετικα
Η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε στην Αυστραλία
Η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε στην Αυστραλία

Σε δύο τομείς, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε βιώσιμη δημοσιονομική και αναπτυξιακή πορεία –τον καθορισμό των παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων που απομένουν, τα οποία περιλαμβάνουν κατ’ελάχιστον ένα εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό που απαιτούνται για τη στήριξη του στόχου, ο οποίος παραμένει ακόμη φιλόδοξος, για την επίτευξη μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και πρόσθετα μέτρα για την αποφασιστική βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα- η κυβέρνηση χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει το πρόγραμμά της με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. με ενθαρρύνει η δέσμευση της κυβέρνησης να εργαστεί μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το Ταμείο

Αυτό είναι κατανοητό, και προς την κατεύθυνση αυτή, για την ολοκλήρωση αυτών των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στους επόμενους μήνες. Με τον λεπτομερή καθορισμό αυτών των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, το Μνημόνιο που Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνήθηκε πρόσφατα θα απαιτήσει μια πολύ αποφασιστική και αξιόπιστη προσπάθεια εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών για την αποκατάσταση μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Όμως, συνεχίζω να έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι το χρέος της Ελλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους μόνο μέσα από τις δικές τις δράσεις. Έτσι λοιπόν, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πρώτης επιθεώρησης του προγράμματος του ΕΜΣ για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζονταν μέχρι τώρα.

Σχετικα
Κορωνοϊός στη Γερμανία: 44.401 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο
Κορωνοϊός στη Γερμανία: 44.401 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι οι δράσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από τις Αρχές μέχρι το χρονικό σημείο της πρώτης επιθεώρησης, σε συνδυασμό με τις πολιτικές που καθορίζονται στο Μνημόνιο, όταν συμπληρωθούν με τις προαναφερόμενες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και με μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα αξιόπιστο και περιεκτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας.

Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την Ελλάδα και με τους Ευρωπαίους εταίρους της στους επόμενους μήνες, ώστε να προκύψουν όλα τα στοιχεία που χρειάζομαι για να εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την εξέταση περαιτέρω οικονομικής υποστήριξης προς την Ελλάδα».


ΦΩΤΟ: EPA/STEPHEN JAFFE / INTERNATIONAL MONETARY FUND / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5