Κοσμος

4 τα πεδία των μεταρρυθμίσων στην Ελλάδα

Τα οράματα της Ευρ. Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
105187-208854.jpg

 Σε τέσσερα πεδία σημαντικών μεταρρυθμίσων «μεταφράζει» το Μνημόνιο 3, με σημερινή (Παρασκευή) ανακοίνωσή της,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ).

1. Αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Η Ελλάδα στοχεύει σε ένα μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί με τον συνδυασμό εμπροσθοβαρών παραμετρικών δημοσιονομικών μετρρυθμίσεων που θα στηρίζονται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα επαρκή προστασία των ευάλωτων ομάδων. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα εξαλείψει τα αντικίνητρα στην εργασία και θα αντιμετωπίσει σημαντικές ανισορροπίες που απειλούν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Η νέα δημοσιονομική πορεία θα στηρίζεται σε στόχους πρωτογενους πλεονάσματος ύψους -0,25% του ΑΕΠ το 2015, 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% τυ ΑΕΠ το 2018 και μετά.

2. Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η Ελλάδα θα κάνει άμεσα  επείγοντα βήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2015, θα συμβάλλει στη σταθερότητα της κατάστασης του τραπεζικού τομέα. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και των τραπεζών. Όλα αυτά, μαζί με άλλες πολιτικές που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα, αναμένεται να οδηγήσουν στην ομαλοποίηση της κατάστασης της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

3. Ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις. Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στην αγορά προϊόντων (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενέργειας) που δεν θα διασφαλίζει μόνο την πλήρη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, αλλά θα στοχεύει στην επίτευξη βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Προβλέπεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πολιτικές που θα στηρίξουν τις επενδύσεις.

4. Εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα στην παροχή ουσιαστικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή του πρόσφατα εκδοθέντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς και την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς. Επίσης, προβλέπονται μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας βασικών θεσμικών οργάνων, όπως π.χ. η διαχείριση των εσόδων και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).

(Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.)

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ