1821 Digital Gallery
Τι αφηγείται ο Τουσκ για το παρά λίγο Grexit

Τι αφηγείται ο Τουσκ για το παρά λίγο Grexit

Πέντε κράτη πιο «σκληρά» από τη Γερμανία

Στις 7 το πρωί της 13ης Ιουλίου ήμουνα «έτοιμος να πω δημόσια ότι η Ευρώπη είναι κοντά στην καταστροφή για 2,5 δισ. ευρώ».

Αυτή η αποστροφή περιλαμβάνεται σε ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ έδωσε στη σημερινή «Καθημερινή», αφηγούμενος με λεπτομέρειες το δραματικό παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

• «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, γύρω στις 7 το πρωί, ένιωσα ότι ο κίνδυνος για το τέλος ήταν πολύ κοντά, όταν και η Μέρκελ και ο Τσίπρας ζήτησαν διακοπή. Εκείνη τη στιγμή τούς χώριζαν μόνο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος, οι συζητήσεις αφορούσαν πόσα εικονικά χρήματα θα έμπαιναν στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων για επενδύσεις και πόσα για αποπληρωμή του χρέους»

Σχετικα
Alec Baldwin: Πήγε στην κηδεία της Χαλίνα Χάτσινς
Alec Baldwin: Πήγε στην κηδεία της Χαλίνα Χάτσινς

• «Η θέση της κ. Μέρκελ ήταν να διοχετευθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις και του κ. Τσίπρα ήταν να πάνε 15 δισεκατομμύρια για επενδύσεις. Οπότε τούς χώριζαν 2,5 δισεκατομμύρια. Εκεί τους είπα πως αν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα, είμαι έτοιμος να πω δημόσια ότι η Ευρώπη είναι κοντά στην καταστροφή για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ»

• Ο κ. Τσακαλώτος και η ομάδα του ανέλυσαν την πρόταση σε διπλανό δωμάτιο και μετά ήρθε όλη η ομάδα με τον κ. Τσίπρα και τον Έλληνα υπουργό και με κάποιους συμβούλους και είπαν ότι τη δέχονται με κάποιες μικρές αλλαγές, που δεν ήταν σημαντικές. Η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή από όλους μας»

• «Νομίζω πως θα ήταν υπερβολικό να πω ότι φτάσαμε κοντά σε μια επιφοίτηση, αλλά ήμαστε τόσο κοντά για να φύγουμε από το δωμάτιο. Εκεί συνειδητοποίησαν ότι έχουμε συμφωνία, αν συμφωνήσουν και αυτή τη μία λεπτομέρεια. Από τη στιγμή που το κατάλαβαν και οι δύο πλευρές, χρειαστήκαμε κυριολεκτικά 10 λεπτά για να γράψουμε το τελευταίο κείμενο»

Σχετικα
Τι λέει ο Μπιλ Μαχέρ για τον Ντέιβ Σαπέλ και το Νetflix (βίντεο)
Τι λέει ο Μπιλ Μαχέρ για τον Ντέιβ Σαπέλ και το Νetflix (βίντεο)

• «Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ ήταν έτοιμη για συμβιβασμό, και μερικά κράτη-μέλη φοβούνταν ότι αυτός ο συμβιβασμός δεν θα περνούσε από τα Κοινοβούλιά τους. Όλα γίνονταν άτυπα, όταν έλαβα σήμα από πέντε κράτη-μέλη ότι ο κ. Ρούτε (πρωθυπουργός της Ολλανδίας) θα ήταν ο καλύτερος εκπρόσωπός τους. Εγώ μάλλον αφελώς πίστευα πως θα είχαμε συμφωνία τα μεσάνυχτα, καθώς ήξερα ότι η συμφωνία έπρεπε να γίνει με όλα τα μέλη και όχι μόνο μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας. Ήθελα να αποφύγω την παγίδα, που θα ήταν άλλες χώρες να μη δεχτούν τη συμφωνία»

• «Το σκεπτικό του κ. Σόιμπλε δεν είναι μόνο δικό του, ενός πιθανού και ελεγχόμενου Grexit. Δεν είναι υπερβολικό, καθώς σίγουρα αυτό ήταν μια πιθανή εναλλακτική λύση σε αυτήν τη διαδικασία. Η διαίσθησή μου είναι ότι ο κ. Σόιμπλε πιστεύει και στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως η Ευρώπη και η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα με μία έξοδο από το ευρώ. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι για την κ. Μέρκελ αυτό ήταν ένα δυνατό διαπραγματευτικό εργαλείο, αλλά όχι ο πολιτικός της στόχος. Όλοι οι ηγέτες, και η κ. Μέρκελ, είχαν σκοπό ν΄ αποφύγουν το Grexit και το επιχείρημα του κ. Σόιμπλε έδειξε στον κ. Τσίπρα ότι αυτή η δραματική λύση ήταν ρεαλιστική και επιτεύξιμη».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5