1821 Digital Gallery
Πρώτο θέμα το δημοψήφισμα Τσίπρα στα διεθνή ΜΜΕ

Πρώτο θέμα το δημοψήφισμα Τσίπρα στα διεθνή ΜΜΕ

Ο αιφνιδιασμός και η ασάφεια του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού

Η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου με ερώτηση την πρόταση-τελεσίγραφο των εταίρων στο Eurogroup κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Κατά αρχάς τα γερμανικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα ο ανταποκριτής του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καθαρή γραμμή στο διάγγελμά του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος βλέπει πολύ κριτικά τις απαιτήσεις των δανειστών. «Μετά το διάγγελμα, κάποιοι από τους υπουργούς του έκαναν πολύ αρνητικές δηλώσεις. Υπήρχαν φωνές που είπαν καθαρά "όχι"», ανέφερε ο ανταποκριτής του καναλιού και διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά πιθανό Grexit, αλλά τις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω εξοικονόμηση.

«Με όλες τις πιθανές συνέπειες βεβαίως. Ένα Grexit θα ήταν μια πιθανή συνέπεια», τόνισε ο δημοσιογράφος και επισήμανε ότι αν ο κ. Τσίπρας δεχόταν την τελευταία πρόταση των δανειστών, «κατά βάθος θα διέπραττε εκλογική απάτη - θα είχε πει ψέματα στους ανθρώπους του». Τώρα, συνέχισε, «λέει - ή τουλάχιστον έτσι μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει - ότι φθάσαμε σε ένα σημείο όπου οι εξελίξεις και οι συνέπειες είναι τόσο βαριές, που πρέπει να κάνουμε αυτό το ιστορικό - και για την Ελλάδα είναι ιστορικό - βήμα και να πάμε σε δημοψήφισμα».

Η εφημερίδα Die Welt, σε άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας συλλαμβάνεται ως δειλός», υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός σπρώχνει με το δημοψήφισμα στον λαό του μια ευθύνη που θα έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος και κάνει λόγο για «ανήκουστο» γεγονός, ενώ τονίζει ότι το δημοψήφισμα γίνεται για ένα σχέδιο συμφωνίας επί του οποίου ο Πρωθυπουργός τοποθετείται αρνητικά.

Σχετικα
Βέλγιο - Κορωνοϊός: Χωρίς εμβόλιο τα νοσοκομεία θα κατέρρεαν
Βέλγιο - Κορωνοϊός: Χωρίς εμβόλιο τα νοσοκομεία θα κατέρρεαν

«Δεν μπορούμε να το πούμε διαφορετικά: ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει με αυτή την ανακοίνωσή του σε ένα νέο κατώτερο σημείο της "κλίμακας Τσίπρα", η οποία είναι ανοιχτή προς τα κάτω», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, αλλά παραδέχεται ότι κατ' αρχήν ένα δημοψήφισμα είναι σωστό και ότι το ζήτημα του υπό ποιους όρους η Ελλάδα θα συνεννοηθεί με την τρόικα των δανειστών είναι αποφασιστικό για το μέλλον της Ελλάδας αξίζει ένα δημοψήφισμα.

«Ο Τσίπρας, εάν ήταν υπεύθυνος πολιτικός, θα μπορούσε να είχε κάνει δύο πράγματα: τη στιγμή κατά την οποία διαπίστωσε ότι η όποια συμφωνία με την τρόικα θα έμενε πολύ πίσω από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, θα μπορούσε να έχει προκηρύξει εκλογές. Και με αυτόν τον τρόπο ο Έλληνας ψηφοφόρος θα είχε την ευκαιρία να ενισχύσει την βούλησή του ή να την ανακαλέσει. Ο Τσίπρας θα μπορούσε ακόμη να είχε συμφωνήσει έναν συμβιβασμό με την τρόικα και ενδεχομένως να τιμωρηθεί για αυτό στις επόμενες εκλογές ή σε ένα δημοψήφισμα ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ο πρωθυπουργός τότε λέει: "αυτό είναι αυτό που μπόρεσα να πετύχω. Θεωρώ ότι μπορώ να το υποστηρίξω, παρακαλώ στηρίξτε το". Το μήνυμα του Τσίπρα τις επόμενες μέρες θα είναι άλλο. Δεν θα σταθεί μπροστά στους ψηφοφόρους του με έναν συμβιβασμό στον οποίο συμφώνησε έστω με μεγάλες επιφυλάξεις, αλλά με μια πρόταση της αντίπαλης πλευράς, την οποία ο ίδιος απορρίπτει. Αν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δικοί του στραφούν εναντίον του, μετά από σήμερα, κάτι τέτοιο θα του αξίζει», υποστηρίζει ο συντάκτης.

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times και συγκεκριμένα ο σχολιαστής ευρωπαϊκών θεμάτων Πίτερ Σπίγκελ αναρωτιέται τι θα συμβεί με το Eurogroup του Σαββάτου, όπου η Ελλάδα θα λάμβανε τελεσίγραφο για συμφωνία. Παράλληλα, με την περιγραφή του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ο αρθρογράφος αναφέρεται στην πυρετώδη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα με τους πολίτες να σπεύδουν στα ATM για ανάληψη χρημάτων.

Σχετικα
Πάπας Φραγκίσκος: Πότε έρχεται στην Ελλάδα - Η επίσκεψη στη Λέσβο
Πάπας Φραγκίσκος: Πότε έρχεται στην Ελλάδα - Η επίσκεψη στη Λέσβο

Ο Πίτερ Σπίγκελ μεταφέροντας τα λεγόμενα Ευρωπαίου αξιωματούχου σημειώνει: «Ήδη ξαναγράφαμε την πρόταση».

Η επίσης βρετανική Telegraph μετά από τέσσερις ώρες επανέφερε τη ζωντανή κάλυψη για το ελληνικό ζήτημα, μεταφέροντας λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις της ημέρας στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, ο Guardian μιλά για «δραματική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα που βάζει στην ''τσίτα'' την Ευρώπη» και παραθέτει το διάγγελμα του.

«Κρίση ελληνικού χρέους: Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την πρόταση των εταίρων», είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του βρετανικού δημοσιογραφικού οργανισμού, BBC.

Τέλος το CNN γράφει: «Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας».


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5