1821 Digital Gallery
Ξεκίνησε ο χιονιάς (εικόνες)

Ξεκίνησε ο χιονιάς (εικόνες)

Χαμηλές θερμοκρασίες, αντιολισθητικές αλυσίδες και κλειστά σχολεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΚΕΛΛΗΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά από σήμερα Δευτέρα, καθώς παντού επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες ενώ στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές περιοχές της χώρας κυρίως στα βόρεια. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου.

Χιονισμένη η Θεσσαλονίκη

Από τα ξημερώματα χιονίζει στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, ενώ χιόνι έπεσε ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Η χιονόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα και καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων. Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό, από ανατολικά προς δυτικά και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς πραγματοποιείται η κίνηση των οχημάτων από τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης προς το κέντρο, ενώ άνοιξε το τούνελ της Τούμπας, που είχε κλείσει νωρίτερα λόγω ατυχήματος. Στον νομό ο μόνος κλειστός δρόμος κλειστός είναι η επαρχιακή οδός Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.

Σχετικα
Καιρός: Ζέστη με αφρικανική σκόνη για σήμερα Παρασκευή
Καιρός: Ζέστη με αφρικανική σκόνη για σήμερα Παρασκευή

Κλειστά είναι τα σχολεία στον δήμο Λαγκαδά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και στον δήμο Ωραιόκαστρου, στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης τα σχολεία δεν λειτουργούν στις δημοτικές ενότητες Πολυγύρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων του δήμου Πολυγύρου, όπως και στον Βάβδο και στον Ταξιάρχη.

image

Σχετικα
Καιρός: Αίθριος με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας την Παρασκευή
Καιρός: Αίθριος με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας την Παρασκευή

Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη Φλώρινα, ενώ στην Κοζάνη τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 9:30. Κανονικά λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί και στις δύο πόλεις. Στις 09:15 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα σχολεία στο Άργος Ορεστικό, όπως επίσης οι παιδικοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός.

Στα λευκά η Στερεά Ελλάδα

Σε «λευκό» κλοιό βρίσκεται από το πρωί ο νομός Λάρισας, με τη χιονόπτωση να είναι πιο πυκνή ιδιαίτερα στα ορεινά, ενώ μέσα στην πόλη της Λάρισας χιονίζει σποραδικά.

Λόγω της κακοκαιρίας έχουν κλείσει σχολεία στην επαρχία Αγιάς, καθώς και στην επαρχία Ελασσόνας ωστόσο έως τώρα δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα από την κακοκαιρία.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει διαθέσει 12 εκχιονιστικά μηχανήματα με αλατοδιανομείς τα οποία βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και ρίχνουν αλάτι κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας, στη νότια πλευρά του Ολύμπου και του Κισσάβου αλλά και στην περιοχή των Φαρσάλων.

image

Πάντως για την μετακίνηση στα ορεινά του νομού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς λόγω παγετού κυρίως κατά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Έντονη είναι η χιονόπτωση στο νομό Μαγνησίας, κυρίως στο Πήλιο και στην περιφέρεια του Αλμυρού. Στο Πήλιο τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, όπου χιονίζει ασταμάτητα και τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όλα τα προάστια περιμετρικά του Βόλου, έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ στο κέντρο της πόλης, παρά την πρωινή χιονόπτωση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Στα Χάνια το χιόνι έχει φθάσει τα 60 εκατοστά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός στο τμήμα Αλυκόπετρα-Χάνια-Καράβωμα προς Ζαγορά. Χιόνι έχει καλύψει την Πορταριά, τη Μακρυνίτσα, τις Μηλιές, τη Ζαγορά, όλο το ανατολικό Πήλιο, την Αργαλαστή μέχρι και το Τρίκερι, όπου τα σχολεία είναι κλειστά. Πυκνό χιόνι πέφτει και στη Νέα Αγχίαλο, το Βελεστίνο, τον Αλμυρό και όλη την περιφέρεια.

Προβλήματα υπάρχουν και στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι και την Λάρισα και κυρίως στον Αλμυρό, στις στροφές Αλεξάκη, στις στροφές Αερινού και στο Βελεστίνο.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες να γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Ναυπακτίας.

Στην Αχαΐα αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων - Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας, Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης, Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου και Λουσών, Πούντας - Καλαβρύτων, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Στην ορεινή Ναυπακτία αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Ναυπάκτου - Άνω Χώρας, μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Λημνίστας και Ναυπάκτου - Αράχωβας, μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου.

Tόσο στην Αχαΐα, όσο και στην Ναυπακτία εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων εργάζονται συνεχώς, για να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα. Από τα ξημερώματα η χιονόπτωση έχει ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή του Δομοκού και στη δυτική Φθιώτιδα, όπου το χιόνι στα ορεινά χωριά έχει φτάσει τα 30 εκατοστά. Στον δρόμο Λαμίας - Δομοκού χιόνιζε κατά διαστήματα όλη τη νύχτα σε δύο τμήματα, από το 14ο έως το 18ο χιλιόμετρο λίγο μετά τη Λαμία και από το 40ό έως το 43ο λίγο μετά το Δομοκό. Στον δρόμο Λαμίας -Άμφισσας και στον δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα και διευκολύνουν την κυκλοφορία.

image

Χιονίζει στη Λέσβο

Χιόνια πέφτουν από το πρωί και σχεδόν σε όλη τη Λέσβο, ακόμα και στο κέντρο της Μυτιλήνης και οι αρχές συνιστούν οι μετακινήσεις να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά που βρίσκονται στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια του νησιού.

Μηχανήματα του δήμου Λέσβου και της περιφέρειας επιχειρούν στους κεντρικούς δρόμους του νησιού, προκειμένου να τους κρατήσουν ανοικτούς. Με αλυσίδες γίνονται οι μετακινήσεις στα χωριά, στη βόρεια πλευρά του όρους Λεπέτυμνος στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2251350595 της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του δήμου, προκειμένου να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού έκλεισαν σήμερα τα σχολεία στο νησί με εξαίρεση αυτά στον πρώην δήμο Μυτιλήνης. Τα σχολεία σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη.

Πριν από λίγο ξεκίνησε να χιονίζει και στη Χίο στα χωριά της Αμανής βόρεια του νησιού, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

image

Πρόγνωση για Τρίτη

Την Τρίτη 19/01/2016 με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με εξαίρεση τα ανατολικά και συγκεκριμένα την Εύβοια, τη Βορειοανατολική Στερεά, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπου οι τοπικές χιονοπτώσεις και οι τοπικές βροχές (χιονόνερο) στις Κυκλάδες θα συνεχιστούν τις πρωινές ώρες αλλά και εκεί βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν σημαντικά, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με παγετό στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας πιθανόν ολικός.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5