1821 Digital Gallery
Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: Ελληνίδα, μετανάστρια από 6 ετών, ζει με την «ανώνυμη» απειλή του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του βιασμού (video)

Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: Ελληνίδα, μετανάστρια από 6 ετών, ζει με την «ανώνυμη» απειλή του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του βιασμού (video)

Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου στο δυνατό μήνυμα της Ελληνίδας δημοσιογράφου υπέρ της δημοκρατίας

Συγκινητικό και άκρως βιωματικό είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελληνίδα δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του σεξισμού. Η κ. Πασχαλίδου, η οποία ζει από έξι ετών στη Σουηδία, ανέβασε ένα βίντεο στο λογαριασμό της στο Facebook με το οποίο παίρνει θέση και ορθώνει το ανάστημά της κατά της βίας και υπέρ της δημοκρατίας.

Με σχόλια όπως «είσαι ηρωίδα», «είσαι το πρότυπό μας», οι χρήστες των social media ευχαριστούν την Ελληνίδα δημοσιογράφο για το βίντεο. Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου μιλά ανοιχτά για το πώς η ίδια και η οικογένειά της βίωσαν το ρατσισμό ως μια οικογένεια μεταναστών στη Σουηδία. Μιλά για απειλές κατά της ζωής της, για απειλές ομαδικού βιασμού και την αδυναμία των αστυνομικών αρχών να παράσχουν προστασία απέναντι σε μια «ανώνυμη» απειλή.  

Αναλυτικά τα λόγια της Αλεξάνδρας Πασχαλίδου τα οποία χρησιμοποιεί ως «όπλα» κατά του μίσους: «"Γουρούνι με μαύρα μαλλιά, αν δεν φύγεις από τη χώρα σε 24 ώρες θα σκοτώσουμε εσένα και την οικογένειά σου". Όταν αυτό το ανώνυμο γράμμα έφτασε μέσω ταχυδρομείου στο σπίτι μου, ήμουν ένα τυχαίο 9χρονο. Ήρθα στη Σουηδία σε ηλικία έξι ετών.

Σχετικα
Ο Αλέξανδρος Κοψιάλης απαντά για το hashtag #cancel_kopsialis
Ο Αλέξανδρος Κοψιάλης απαντά για το hashtag #cancel_kopsialis

Ο πατέρας μου ήταν Έλληνας μετανάστης, καθαριστής. Μέναμε σε ένα προάστιο όπου κυρίως ζούσαν πρόσφυγες και μετανάστες. Σε μια οικογένεια χωρίς βιβλία ή εφημερίδες. Η μητέρα μου πήρε το γράμμα και πήγε στην αστυνομία. Όταν επέστρεψε, είπε: "Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα επειδή η απειλή είναι ανώνυμη".

Είμαι ευγνώμων και προνομιούχος που δουλεύω ως δημοσιογράφος στη Σουηδία. Από την πρώτη μου μέρα στη δουλειά, 20 χρόνια πριν, με έχουν αποκαλέσει "πόρνη", "τσούλα", "καταραμένη" ξένη, αηδιαστική μετανάστρια, εβραία, γύφτισσα, μουσουλμάνα πόρνη.

Μου λένε ότι θα μου κόψουν τη γλώσσα, θα μου κόψουν τα δάχτυλα, θα μου σπάσουν τα γόνατα. Ότι πρέπει να αυτοκτονήσω ή θα με σκοτώσουν αυτοί. Ότι πρέπει να γυρίσω στη χώρα μου αλλιώς θα με στείλουν αυτοί.

Σχετικα
Ουγκάντα: Μεταφορική θεωρεί ότι η μίνι φούστα προκαλεί τροχαίο
Ουγκάντα: Μεταφορική θεωρεί ότι η μίνι φούστα προκαλεί τροχαίο

Με απειλούσαν με ομαδικό βιασμό και σεξουαλικά βασανιστήρια. Υπάρχουν στιγμές που ξυπνάω το πρωί με λεκτική βία και κοιμάμαι με σεξιστικά, ρατσιστικά, εξοργιστικά σχόλια να αντηχούν στο κεφάλι μου. Όταν πήγα στην αστυνομία μου είπαν: "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, η απειλή είναι ανώνυμη".

Δυστυχώς δεν είμαι η μόνη. Είμαι μια από εκατομμύρια. Άνθρωποι που φοβούνται για τη ζωή τους, νιώθουν απροστάτευτοι και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη δικαιοσύνη. Στις μέρες μας, εκτός από τους ανώνυμους στο διαδίκτυο, καθιερωμένοι πολιτικοί και ΜΜΕ, ομαλοποιούν και ενσωματώνουν τον σεξισμό και τον ρατσισμό.

Οι λέξεις είναι όπλα. Αν συνεχίσετε να βομβαρδίζετε τους ανθρώπους με προειδοποιήσεις για τους "παράνομους" που "εισβάλουν", "γεμίζουν", "ξεχύνονται", "απειλούν" τη χώρα, τον πολιτισμό σας, αν συνεχίσετε να αποκτηνώνετε ανθρώπινα όντα, αν συνεχίσετε να πολώνετε, να κινδυνολογείτε, να δημιουργείτε αποδιοπομπαίους τράγους, να δαιμονοποιείτε ανθρώπους συνεχώς, τότε κάποια στιγμή κάποιος θα "εκραγεί". Οι λέξεις θα γίνουν πράξη.

Η δημοκρατία είναι μια λέξη. Απαιτεί καθημερινή δράση από όλους μας. Το μίσος δεν είναι ελευθερία έκφρασης. Είναι έγκλημα. Αν η ελευθερία του λόγου είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης μπορεί να αναπνεύσει. Οπότε, ας αγωνιστούμε. Ας παλέψουμε για πλουραλισμό, για ενότητα στην πολυμορφία. Ας αγωνιστούμε για τη δημοκρατία».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5