Visual Browsing
Η Angelina Jolie αφαίρεσε τις ωοθήκες της για να αποφύγει τον καρκίνο

Η Angelina Jolie αφαίρεσε τις ωοθήκες της για να αποφύγει τον καρκίνο

Η ηθοποιός γράφει για τη δύσκολη αλλά αναγκαία απόφασή της στους New York Times

Η ηθοποιός Angelina Jolie αποκάλυψε ότι έχει ήδη υποβληθεί σε επέμβαση για να αφαιρέσει τις ωοθήκες και τις σάλπιγγές της για να αποφύγει τον καρκίνο. Η μητέρα της 39χρονης σήμερα Αμερικανίδας ηθοποιού, Marcheline Bertrand, πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 49 ετών. Η Jolie αποκαλύπτει ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να λάβει κάποια προληπτικά άμεσα. Η αφαίρεση των ωοθηκών σημαίνει ότι η Angelina Jolie εισέρχεται αναγκαστικά στη φάση της εμμηνόπαυσης.

Η μητέρα έξι παιδιών δημοσιεύει ένα συγκινητικό κείμενο στους New York Times για την απόφασή της. Αναφέρει ότι πριν από δύο χρόνια είχε γράψει για την επιλογή της να κάνει διπλή προληπτική μαστεκτομή, μετά από μια απλή εξέταση αίματος που έδειξε ότι φέρει μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA. Της είπαν ότι έχει 87% πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο του στήθους και 50% από καρκίνο των ωοθηκών. Από τότε προγραμμάτιζε την αφαίρεση των ωοθηκών, μιας επέμβασης «λιγότερο σύνθετης από την μαστεκτομή αλλά με σοβαρές επιπτώσεις. Βάζει μια γυναίκα σε υποχρεωτική εμμηνόπαυση. «Έτσι, προετοίμαζα τον εαυτό μου ψυχολογικά και συναισθηματικά, συζητούσα τις πιθανότητες με τους γιατρούς, έκανα έρευνες για εναλλακτικές ιατρικές μεθόδους και κατέγραφα τις ορμόνες μου, για πιθανά υποκατάστατα των οιστρογόνων ή της προγεστερόνης. Αλλά ένιωθα πως έχω ακόμα χρόνο για να κάνω την επέμβαση», γράφει η Jolie.

image

Και συνεχίζει: «Πριν από δυο εβδομάδες μου τηλεφώνησε ο γιατρός με τα αποτελέσματα των εξετάσεων μου. Μου είπε ότι η CA-125 είναι φυσιολογική και ανέπνευσα με ανακούφιση, αφού αυτός ο δείκτης, αυτή η πρωτεΐνη στο αίμα καταγράφει τον καρκίνο ωοθηκών. Είναι μια εξέταση που κάνω κάθε χρόνο εξαιτίας του οικογενειακού ιστορικού μου. Ωστόσο, μου είπε πως έχουν ανέβει οι δείκτες που δείχνουν την ύπαρξη κάποιας φλεγμονής και αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη καρκίνου. Ήθελε να με δει επειγόντως χειρουργός και να ελέγξει τις ωοθήκες μου.

Σχετικα
Μπιλ Γκέιτς: Η σχέση με υπάλληλο της Microsoft και η παραίτηση
Μπιλ Γκέιτς: Η σχέση με υπάλληλο της Microsoft και η παραίτηση

Προσπάθησα να είμαι ήρεμη, να είμαι δυνατή, να σκέφτομαι πως δεν έχω λόγο να ανησυχώ πως δεν θα ζήσω για να μεγαλώσω τα παιδιά μου και να μεγαλώσω τα εγγόνια μου. Τηλεφώνησα στον σύζυγό μου στη Γαλλία που έφτασε με αεροπλάνο σε λίγες ώρες. Το όμορφο με αυτές τις στιγμές στη ζωή είναι πως έχεις τόση διαύγεια.

image

Την ίδια μέρα πήγα στον χειρουργό που παρακολουθούσε τη μητέρα μου και που τον είχα δει τελευταία φορά τη μητέρα που πέθανε η μητέρα μου. Έκλαψε όταν με είδε 'Της μοιάζεις τόσο πολύ, είστε ίδιες'. Κατέρρευσα. Χαμογελάσαμε όμως η μία στην άλλη και αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα. Ήξερα πως αν ήταν καρκίνος θα ήταν στα αρχικά στάδια. Αν ήταν κάτι άλλο μέσα στο σώμα μου, θα το ήξερα σε πέντε μέρες. Πέρασα πέντε μέρες μέσα σε σκοτοδίνη, παρακολουθώντας τους αγώνες ποδοσφαίρου των παιδιών μου, δουλεύοντας, προσπαθώντας να μείνω ήρεμη».

Σχετικα
Γκόρντον Ράμσεϊ: Για φαγητό σε εστιατόριο στο Καβούρι (εικόνα)
Γκόρντον Ράμσεϊ: Για φαγητό σε εστιατόριο στο Καβούρι (εικόνα)

Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για καρκίνο, αλλά η Angelina Jolie λόγω της ραδιενέργειας δεν μπορούσε να αγκαλιάσει τα παιδιά της. Ο γιατρός τής είπε ότι έπρεπε να προχωρήσει στην αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπιγγών. Ενημερώνει τις αναγνώστριες πως όποια γυναίκα έχει αντίστοιχο πρόβλημα δεν είναι υποχρεωτικό να κάνει την επέμβαση, όμως αυτό της συνέστησαν οι γιατροί της με βάση το ιστορικό και τις εξετάσεις της. Γράφει, μάλιστα, ότι έπρεπε να κάνει την επέμβαση όταν θα ήταν δέκα χρόνια νεώτερη από την ηλικία που παρουσίασε καρκίνο η μικρότερη από τις συγγενείς της. Έκανε την αφαίρεση με λαπαροσκόπηση και εντοπίστηκε ένας μικρός όγκος στις ωοθήκες που δεν ήταν όμως κακοήθης. «Είναι πιθανό να μην έχει αποσοβηθεί πλήρως ο κίνδυνος να παρουσιάσω καρκίνο. Θα αναζητήσω φυσικούς τρόπους να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα, να νιώθω θηλυκή προκειμένου να μην πουν ποτέ τα παιδιά μου 'Η μαμά μου πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών'. Ανεξάρτητα από τα υποκατάστατα ορμονών που παίρνω είμαι τώρα σε εμμηνόπαυση. Δεν θα μπορέσω να κάνω άλλα παιδιά, θα υποστώ κάποιες αλλαγές στο σώμα. Όμως νιώθω άνετα με ότι έρθει, όχι επειδή είμαι δυνατή αλλά γιατί αυτό είναι μέρος της ζωής. Δεν πρέπει να το φοβάσαι».

Η ηθοποιός καταλήγει: «Νιώθω στεναχώρια για τις γυναίκες που έζησαν τέτοιες στιγμές νωρίς στη ζωή τους πριν αποκτήσουν παιδιά. Η κατάστασή τους είναι σαφώς χειρότερη από τη δική μου. Έμαθα ότι υπάρχουν τρόποι για να αφαιρούν οι γυναίκες τις σάλπιγγες αλλά να κρατούν τις ωοθήκες ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά. Δεν είναι εύκολο να πάρεις τέτοιες αποφάσεις. Αλλά είναι πιθανό να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου και να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα υγείας. Να ζητήσεις συμβουλές, να μάθεις τις εναλλακτικές, να κάνεις επιλογές που σου ταιριάζουν. Η γνώση είναι δύναμη».

image

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5