TV & Media

Αιμιλία Υψηλάντη: Αν υπήρχε το #Metoo το '60, θα είχαν καταρρακωθεί μεγάλα ονόματα

«Έχω δεχτεί χειραγώγηση από συνάδελφο, αλλά δεν μπόρεσα να τον καταγγείλω»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη
H ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη © NDP

H ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη αναφέρθηκε στα παιδικά της χρόνια, στις σπουδές που άφησε για να ακολουθήσει την υποκριτική, αλλά και στο κίνημα #Metoo.

Την Αιμιλία Υψηλάντη υποδέχτηκε στο πλατό της εκπομπής «The 2night show» ο Γρηγόρης Αρναούτογλου η οποία μίλησε για την καριέρα της σε θέατρο και σινέμα αλλά και για το κίνημα #ΜeToo.

Όταν το κίνημα #Metoo τέθηκε στη συζήτηση, η Αιμiλία Υψηλάντη τόνισε: «Αν υπήρχε το #Metoo τη δεκαετία του '60, θα είχαν καταρρακωθεί πολλά και μεγάλα ονόματα. Ο άνθρωπος είναι πάντα ο ίδιος σε όλες τις εποχές. Να πούμε κάτι όμως, άλλο το έργο των ανθρώπων, και άλλο ο ίδιος ο άνθρωπος. Με αυτόν τον τρόπο, θα έπρεπε να βγάλουμε μεγάλα έργα τέχνης από τα μουσεία».

Η Αιμιλία Υψηλάντη υπέστη κακοποιητική συμπεριφορά, και εξήγησε γιατί δεν έκανε κάποια καταγγελία: «Σε όσα συμβαίνουν έχουμε όλοι ένα μερίδιο ευθύνης, όχι μόνο ο θύτης. Το περιβάλλον ευθύνεται που δεν βοηθάει το θύμα και δεν σταματάει τον θύτη. Έχω δεχτεί χειραγώγηση από συνάδελφο, αλλά δεν μπόρεσα να τον καταγγείλω, γιατί θα μπορούσε να πει ο άλλος, "εγώ το έκανα για να γίνεις καλύτερη».

Περιγράφοντας τα πρώτα της βήματα, η Αιμιλία Υψηλάντη παραδέχτηκε ότι για να φτάσει στον στόχο της, χρειάστηκε να "εξαπατήσει" τα αγαπημένα της πρόσωπα: «Σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά δεν δούλεψα ποτέ στο αντικείμενό μου. Οι γονείς μου ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, δεν είχαν να μου δώσουν προίκα, οπότε έπρεπε να σπουδάσω για να ζήσω, να έχω πτυχίο. Θέλαμε να είμαστε στην ελίτ, αυτό τότε σήμαινε αυτόματα πανεπιστήμιο. Το έβαλαν σαν όρο, η πίεση μπορεί να είναι και ευγενική ξέρεις». 

H Aιμιλία Υψηλάντη εκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1968, στο έργο «Ο Λεωνίδας δεν Τρώει Λουλούδια». Ένα χρόνο αργότερα, έκανε και το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, στο πλευρό του Θανάση Βέγγου, στην ταινία «Ποιος Θανάσης;.» Με τον Βέγγο συμπρωταγωνίστησε σε τέσσερις ταινίες. Γενικότερα, οι εμφανίσεις της στον κινηματογράφο δεν ήταν πολλές, καθόσον μετρά 19 συμμετοχές. Άλλες γνωστές συμμετοχές της ήταν στην ταινία «Οι Γενναίοι του Βορρά» (1970), «Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα!»(1972) και «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980). Στην τηλεόραση άρχισε να εμφανίζεται το 1973, στη σειρά της ΥΕΝΕΔ, «Ποιος είναι ο ένοχος», με μία από τις πιο πρόσφατες ερμηνείες της να είναι στη σειρά  «Το κόκκινο δωμάτιο», το 2007. Επίσης συμμετείχε σε πολλές μεταγλωττισμένες παραγωγές της ΕΡΤ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ