TV + Series

«Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Πώς είναι σήμερα ο Ρόμπερτ Πάουελ που υποδύθηκε τον Χριστό

Ο ρόλος που καθόρισε την καριέρα του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρόμπερτ Πάουελ ως «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»
Ο Ρόμπερτ Πάουελ ως «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» © YOUTUBE

Ο Ρόμπερτ Πάουελ υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Χριστό στη σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι, «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Η ζωή και η καριέρα του.

Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση η μίνι σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Το διαχρονικό αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι αποτελεί μια από τις αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων τηλεθεατών για την περίοδο του Πάσχα.

Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την πρώτη φορά που προβλήθηκε η τηλεοπτική σειρά, στην οποία πρωταγωνίστησε ο ηθοποιός Ρόμπερτ Πάουελ. Η ερμηνεία του 78χρονου σήμερα Πάουελ έχει μείνει στη μνήμη όλων.

Jesus of Nazareth - Jesus Heals A Sinner

Ρόμπερτ Πάουελ: Ποιος είναι ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Χριστό

Ο Ρόμπερτ Πάουελ γεννήθηκε στο Σάλφορντ, κοντά στο Μάντσεστερ, την 1η Ιουνίου 1944. Το 1964 μετακόμισε στο Λονδίνο και αφοσιώθηκε στην υποκριτική τέχνη.

Η καριέρα του στον κινηματογράφο ξεκίνησε με αρκετούς δευτερεύοντες ρόλους σε ταινίες εποχής, σε περιπέτειες και σε ταινίες τρόμου. Συνέχισε με πρωταγωνιστικούς σε ταινίες, όπως το «Μάλερ», «Τα τέσσερα φτερά», «Φρανκεστάιν», «Τα 39 βήματα», «Σάκα Ζουλού» και «Το άσυλο».

Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του είναι το έτος 1974, όπου τον καλούν στο κάστινγκ για την υπερπαραγωγή «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι. Ο Πάουελ παρουσιάζεται στην επιτροπή διανομής ρόλων, χωρίς πολλές ελπίδες, μιας και ο σκηνοθέτης είχε, όπως λέγεται, στο μυαλό του σαν πιθανούς «Μεσσίες», επώνυμους ηθοποιούς της εποχής όπως τον Αλ Πατσίνο και τον Ντάστιν Χόφμαν.

Τελικά, γίνεται αγαπημένος «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» και από τότε κάνει μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την επωνυμία του στο Χόλιγουντ. Ωστόσο, οι περισσότεροι σκηνοθέτες  διστάζουν να δώσουν στον «άνθρωπο που υποδύθηκε τον Χριστό», ρόλους «ανθρώπινης αδυναμίας».

Ο Ρόμπερτ Πάουελ ως «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»
Ο Ρόμπερτ Πάουελ ως «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» © YOUTUBE

«Κάποια στιγμή κοιτάζοντας στον καθρέφτη, αναγνώρισα στο είδωλό μου τον Ιησού. Μου φάνηκε ότι είδα την εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς γι’ Αυτόν, όταν προσπαθούμε να τον φανταστούμε. Την εικόνα που έχω συγκρατήσει από παιδί», είχε πει ο Ρόμπερτ Πάουελ σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ο ηθοποιός είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο και μια κόρη. Μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια με σκάφος ανά τον κόσμο.

Ρόμπερτ Πάουελ
Ρόμπερτ Πάουελ © EPA/DANIEL DEME

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ - 5+1 πράγματα για το έπος του Φράνκο Τζεφιρέλι

Ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (Jesus of Nazareth) θεωρείται ως η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης, που αναφέρεται στη Γέννηση, τη Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι απέδωσε με ευλάβεια τα Πάθη του Ιησού, αναπαριστώντας τα γεγονότα με πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα του θέματος. Τα γυρίσματα κράτησαν σχεδόν έναν χρόνο, έγιναν σε αυθεντικούς χώρους και ο Τζεφιρέλι εξασφάλισε ένα επιτελείο διάσημων ηθοποιών και κομπάρσων. Ακολουθούν 6+1 στοιχεία για την τηλεταινία «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»:

  • Είναι τηλεοπτική μίνι σειρά βρετανικής και ιταλικής παραγωγής συνολικής διάρκειας 371 λεπτών
  • Τα γυρίσματα της σειράς ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1975 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1976.
  • Τα γυρίσματα έγιναν στο Μαρόκο και την Τυνησία. Οι σκηνές των συναγωγών τραβήχτηκαν στο νησί Djerba, ενώ οι σκηνές της Ιερουσαλήμ τραβήχτηκαν στην πόλη της Τυνησίας Μοναστήρι (το όνομα της πόλης παραμένει Ελληνικό μέχρι και σήμερα).
  • Λόγω των «φτωχών» αγγλικών ορισμένων κομπάρσων που επιλέχθηκαν από τον ντόπιο πληθυσμό, όλες οι ομιλίες τους ηχογραφήθηκαν ξανά σε στούντιο.
  • Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά από το ιταλικό κανάλι RAI 1 στις 27 Μαρτίου 1977.
  • Ο προϋπολογισμός της ήταν 180.000.000 δολάρια και η κινηματογράφησή της έγινε από την RAI Radiotelevisione Italiana.

Jesus Trial before the Sanhedrin

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ