1821 Digital Gallery
Στο «σφυρί» βίλες επωνύμων: Ποιοι χάνουν σπίτια κι εξοχικά λόγω χρεών

Στο «σφυρί» βίλες επωνύμων: Ποιοι χάνουν σπίτια κι εξοχικά λόγω χρεών

Ηχηρά ονόματα από τον χώρο των επιχειρήσεων, των εκδόσεων και του θεάματος
Στη φωτογραφία οι Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, Αμαλία-Αλίντα Καλοφωλιά, Γεράσιμος Αγούδημος

Γνωστές οικογένειες της ακτοπλοϊας και πάλαι ποτέ ιστορικές βιομηχανίες έρχονται αντιμέτωπες με πλειστηριασμούς κατοικιών, ααγοτεμαχίων, οικοπέδων, εργοστασίων για οφειλές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Διονύση Θανάσουλα για το Πρώτο Θέμα, η υπεροπτική πάλαι ποτέ εκδότρια της εφημερίδας «Εξπρές» Αλίντα Καλοφωλιά, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο Αχιλλέας Φλώρος, η Βασιλική και ο Στυλιανός Φωκάς των ομώνυμων πολυκαταστημάτων, η ιστορική εταιρία Πετζετάκις φιγουράρουν μεταξύ πολλών άλλων στους πλειστηριασμούς που δίνουν και παίρνουν τα τελευταία χρόνια.

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Στο σφυρί η βίλα-μουσείο στα Ανάβρυτα

Στις 2 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός της βίλας-μουσείο του άλλοτε κραταιού κατασκευαστή και ιθύνοντος νου της «Μηχανικής» Πρόδρομο Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα με τιμή εκκίνησης τα 6.820.000 ευρώ.

Σχετικα
Δικηγόρος Πέτρου Φιλιππίδη: Θα χάσει όλα του τα σπίτια
Δικηγόρος Πέτρου Φιλιππίδη: Θα χάσει όλα του τα σπίτια

Πρόκειται για το σπίτι-μουσείο που στεγάζει σε μια έκταση 54 στρεμμάτων και όλα τα έργα τέχνης που έχει αποκτήσει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την «Μηχανική» τα χρέη της οποίας ξεπερνούν τα 160.000.000 ευρώ. 

Αναμφίβολα, το κορυφαίο από αυτά είναι το περίφημο «Κρυφό Σχολειό» του Γύζη, για το οποίο είχε δώσει 187.500.000 δραχμές το 1993 σε δημοπρασία των Christie's ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η φήμη ότι το συγκεκριμένο έργο έχει πουληθεί εδώ και πέντε χρόνια, έχει εξελιχθεί σε αστικό μύθο παρά το γεγονός ότι η κυρία Λένα Εμφιετζόγλου διαψεύδει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Σχετικα
ΗΠΑ: Πυρκαγιά στο Κολοράντο κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια
ΗΠΑ: Πυρκαγιά στο Κολοράντο κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια

Αμαλία-Αλίντα Καλοφωλιά: Η πτωχεύσασα πρώην εκδότρια

Η πρώην ισχυρή εκδότρια της ιστορικής οικονομικής εφημερίδας «Εξπρές» δηλώνει πτωχεύσασα εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά εξακολουθεί να μένει στην Εκάλη. Στις αρχές Ιανουαρίου πλειστηριάζεται η εξοχική κατοικία της στο νησί των Σπετσών, για χρέη ύψους 4.435.803 ευρώ σε τράπεζα, μετά την κατάρρευση και το λουκέτο της εφημερίδας της.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό σπίτι μέσα στο συγκρότημα κατοικιών «Πιτυούσα», που βρίσκεται μια ανάσα από το παλιό Λιμάνι. Η ίδια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, παρόλο που εισέπραξε το 2010 επιδότηση 7.100.000 ευρώ για την εξυγίανση της εφημερίδας, την πρώτη δόση από τα συνολικά 14.200.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί, εξακολούθησε να κινείται ως πλούσια εκδότρια. Τρία χρόνια αργότερα, η εφημερίδα έκλεισε με απλήρωτους εργαζόμενους για δύο χρόνια, οι οποίοι βρέθηκαν στον δρόμο χωρίς αποζημιώσεις, ενώ η ίδια δηλώνει πτωχεύσασα.

Εκτός από τον πλειστηριασμό η πρώην εκδότρια καλείται να επιστρέψει με πρόσφατη κυβερνητική απόφαση και τα 7,1 εκατ. ευρώ. Αυτά που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για την εξυγίανση της εφημερίδας σύμφωνα με τον έλεγχο που έγινε για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι κανόνες υπαγωγής της στο πλαίσιο διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων.

Βασιλική και Στυλιανός Φωκάς: Τα χρέη τους κυνηγούν ακόμη

Πολλοί θυμούνται ακόμη το χαρακτηριστικό μπλε σήμα του «Fokas», του ομίλου καταστημάτων ένδυσης που μεγαλούργησε ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Η κυρία Βασιλική Φωκά ήταν η διευθύνουσα σύμβουλος και όλα έδειχναν να κυλούν καλά μέχρι την αρχή της κρίσης που δεν άργησε να παρασύρει την επιχείρηση που είχε ιδρύσει ο πατέρας της Λέανδρος και τα αδέρφια του. Χρειάστηκαν μόλις δύο χρόνια για κηρυχτεί ο όμιλος σε πτώχευση έχοντας συσσωρεύσει χρέη ύψους 80 εκατ. ευρώ, αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες απλήρωτους εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση.

Μέχρι τότε ο «Φωκάς» ήταν μια επιχείρηση που είχε γιγαντωθεί στην Θεσσαλονίκη, πριν μπει στην αγορά της Αθήνας με εμβληματικά καταστήματα στην Σταδίου και την Ερμού.

Σήμερα η συγκεκριμένη κυρία δηλώνεται στα έγγραφα του πλειστηριασμού ως «αγνώστου διαμονής» εν αντιθέσει με τον αδερφό της Στέλιο.

Το οίκημα που βγαίνει στο σφυρί για χρέη 102.200 ευρώ στις 21 Νοεμβρίου είναι ένα ισόγειο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη πενήντα τετραγωνικών με τιμή εκκίνησης τις 63.000 ευρώ. 

Αχιλλέας Φλώρος: Τα χρέη του πατέρα του φυλακισμένου Αριστείδη φτάνουν τα 2.544.000 ευρώ

Ο κύριος Αχιλλέας Φλώρος ήταν γνωστός εδώ και δεκαετίες σε όσους ασχολούνταν με τα της ενέργειας και όχι μόνο χάρη στις σχέσεις του με ανθρώπους από τον χώρο της πολιτικής και του επιχειρείν. Έγινε ευρύτατα γνωστός όταν το όνομά του χάρη στον γιο του Αριστείδη Φλώρο ενεπλάκη στο σκάνδαλο Energa-Hellas Power. Πατήρ και υιός προφυλακίσθηκαν στον Κορυδαλλό μετά τη σύλληψη τους και την απαγγελία κατηγοριών, ενώ σήμερα ο Αχιλλέας Φλώρος είναι μεν ελεύθερος, αλλά πολύ στριμωγμένος αφού χρωστάει σε τραπεζικό ίδρυμα το ποσό των 2.544.000 ευρώ.

Έτσι, στις 19 Δεκεμβρίου ένα διαμέρισμα της οικογένειας στην Φιλοθέη θα βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με τιμή εκκίνησης τις 995.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο σπίτι ανήκει στον Αχιλλέα Φλώρο, την σύζυγο του Αλίκη και την κόρη του Καρολίνα, είναι συνολικής έκτασης 225 τ.μ. και βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Φιλοθέης. 

Γιώργος Χωναίος: Τα απομεινάρια και τα χρέη               

Μπορεί να έχουν περάσει 15 χρόνια από την κατάρρευση των «Χυμών Φλώρινα», όμως οι λογαριασμοί του Γιώργου Χωναίου με τα χρέη των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχουν ακόμη κλείσει. Σε μια λίστα οφειλετών του 2016 η εταιρία «Φλώρινα Α. Χωναίος» εμφάνιζε χρέη 83.083.071 ευρώ, απόρροια μιας πτώχευσης που άφησε εκατοντάδες εργαζόμενους στον δρόμο.

Αυτοί οι άνθρωποι φώναζαν για την κακοδιαχείρηση της εταιρίας από τον κύριο Χωναίο, οι φωνές τους όμως ηχούσαν αδιάφορα στα αυτιά του επιχειρηματία. Στις 19 Δεκεμβρίου βγαίνει στο σφυρί το εργοστάσιο ή για την ακρίβεια τα απομεινάρια του που σαπίζουν μέσα σε μια έκταση 50 στρεμμάτων στην περιοχή Ανθεμούντα του Πολύγυρου Χαλκιδικής. Η τιμή της πρώτης προσφοράς είναι 375.000 ευρώ ενώ στην κατασχετήρια έκθεση περιγράφεται γλαφυρά η τραγική κατάσταση του παλιού εργοστασίου που έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές, ζημιές, βανδαλισμούς και λεηλασίες.

Εδώ και χρόνια, ο Γιώργος Χωναίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Βουλγαρία, κάτι που έκανε πολλούς να αναρωτηθούν πού τα βρήκε τα χρήματα για να το κάνει από τη στιγμή που εδώ έχει αφήσει μόνο χρέη.

Γεράσιμος Αγούδημος: Τον κυνηγούν τα χρέη και μετά θάνατον

Μπορεί να έφυγε από την ζωή ο θρυλικός καπετάν-Μάκης τα χρέη όμως που άφησε πίσω του κυνηγούν ακόμη τους κληρονόμους του και την σύζυγό του Ανθή-Μαρίνα. Σε όσους δεν θυμούνται τα καράβια της «Αγούδημος Lines» είχαν σπάσει κάθε ρεκόρ καθυστερημένης άφιξης από τα νησιά του Αιγαίου στον Πειραιά. Ο Γεράσιμος Αγούδημος, όταν είδε το τέλος να έρχεται εξαφανίστηκε από τη χώρα μαζί με την σύζυγό του και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε ένα εξαιρετικό διαμέρισμα στο Λουγκάνο, με άπλετη θέα στην ομώνυμη λίμνη.

Στις 5 Δεκεμβρίου τράπεζα πλειστηριάζει ηλεκτρονικά λόγω χρεών δύο οικόπεδα στην Ανάβυσσο για 36.000 και 75.000 ευρώ αντίστοιχα. Είναι η δεύτερη φορά που βγαίνουν στο σφυρί, δείγματα πλέον μιας περιουσίας στην Ελλάδα, την οποία άφησε πίσω του ο αλήστου μνήμης πλοιοκτήτης, όταν έφυγε για Ελβετία. Δεν γύρισε ποτέ πίσω, άφησε απλήρωτους ναυτικούς, προμηθευτές, εταιρίες και τράπεζες και ήταν μονίμως απών στις πολλές δίκες που ακολούθησαν και αφορούσαν την «σάπια» αυτοκρατορία του που έγραψε το δικό της εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο στην ελληνική ακτοπλοΐα

Πετζετάκις: Ό,τι απέμεινε

Κάποτε ήταν το σύμβολο του ελληνικού επιχειρείν, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, μια εταιρία ζηλευτή με πορεία που είχε αφήσει άφωνους τους ανταγωνιστές της. Σήμερα, σχεδόν τίποτε δεν έχει απομείνει από τον όμιλο-κολοσσό που έστησε ο δαιμόνιος Αριστόβουλος Πετζετάκις, ένας επιχειρηματίας με οξύτατη αντίληψη. Ο γιος του Γιώργος που τον διαδέχτηκε στην «Πετζετάκις» μετά τον αιφνίδιο θάνατό του δεν αποδείχτηκε άξιος συνεχιστής της εντυπωσιακής διαδρομής που είχε διανύσει η εταιρία στα χέρια του πατέρα του. Ασχολιόταν περισσότερο με τις ανάγκες της συζύγου του Γκαμπριέλας όπως γράφτηκε κατά κόρον και τις ειδυλλιακές ηλιόλουστες ημέρες στη Φλόριντα. Εκεί όπου διατηρούσε μια έπαυλη 1500 τ.μ. την οποία πούλησε το 2011, λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψή του για χρέη προς το Δημόσιο, όταν πλέον η εταιρία όδευε προς το λουκέτο.

Με συσσωρευμένες οφειλές που ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ, όλα της τα περιουσιακά στοιχεία βγήκαν στο σφυρί, ακόμη και ένα αγροτεμάχιο στην θέση Καμιόνια, στα Βραχνεϊκα της Πάτρας. Βγαίνει για δεύτερη φορά σε πλειστηριασμό στις 29 του μήνα, αφού ο πρώτος που διεξήχθη πέρυσι κηρύχτηκε άγονος με τίμημα 88.000 ευρώ για τον όποιο ενδιαφερόμενο. Είναι ό,τι απέμεινε από έναν κραταιό κάποτε όμιλο.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5