Visual Browsing
Μήπως είσαι σαπιοσέξουαλ;

Μήπως είσαι σαπιοσέξουαλ;

Πριν βιαστείς να πεις όχι, μάθε πως δεν σημαίνει πως είσαι «ό,τι κάτσει»

Η πρώτη εντύπωση μετράει, εντάξει, αλλά όχι για όλους. Υπάρχει μια κατηγορία όχι τόσο «ρηχών» ανθρώπων όσο (εμείς) οι υπόλοιποι που ελκύονται από το πνεύμα. Αυτοί είναι οι σαπιοσέξουαλ (sapiosexual, εκ του sapiens). Το μυαλό, για αυτούς, είναι το νέο σέξι.

Ο όρος δεν υπάρχει ακόμα επισήμως σε κάποιο μεγάλο έγκυρο λεξικό, εκτός από το Βικιλεξικό. Ωστόσο μπορείς να τον εντοπίσεις ως συμπεριφορά στα διάφορα social media. Γιατί τι άλλο αποδεικνύει το γεγονός της σωρείας των ψαγμένων ποστ, των ποιημάτων, των «φιλοσοφιών» που ανεβάζουν διάφοροι προκειμένου να βρουν ταίρι στο facebook; Ότι κάποιους θα ψήσουν με τις ψαγμενιές τους.

Τι λέει η επιστήμη για την έλξη που ασκεί το πνεύμα; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Intelligence υποστηρίζει πως όντως κάποιοι άνθρωποι ελκύονται σεξουαλικά κυρίως από την εξυπνάδα. Τίτλος της έρευνας: «Κάποιοι άνθρωποι ελκύονται σεξουαλικά από τη νοημοσύνη. Μια ψυχομετρική αξιολόγηση της σαπιοσεξουαλικότητας». Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, Gilles Gignac, υπέβαλε σε 383 φοιτητές του ένα σχετικό ερωτηματολόγιο. Μερικές από τις χαρακτηριστικές ερωτήσεις: «Σας ελκύει η υψηλή νοημοσύνη;», «Τι σημαίνει για σας ευφυΐα;», «Ποιες ποιότητες αναζητείτε σε έναν εραστή;». Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ερωτώμενοι ελκύονταν κυρίως από άτομα υψηλού IQ. Ωστόσο, άτομα που ξεπερνούσαν σε νοημοσύνη κατά πολύ τους υπόλοιπους εμφανίζονται λιγότερα ελκυστικά και ποθητά.

Ο υπεύθυνος καθηγητής της έρευνας αναφέρει: «Βρήκαμε πως η σαπιοσεξουαλικότητα μπορεί να μετρηθεί ψυχομετρικά. Περίπου το ένα με οκτώ τοις εκατό των νέων ατόμων (ηλικίας 18 με 35 ετών) μπορεί να σαπιοσέξουαλ. Ωστόσο, υπολογίζοντας το IQ ενός ατόμου , δεν σημαίνει ότι μπορούμε να υπολογίσουμε πόσων σαπιοσέξουαλ το ενδιαφέρον θα τραβήξει».

Σχετικα
Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ και το «σενάριο της ζωής μας»
Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ και το «σενάριο της ζωής μας»

Να σημειωθεί πως η έρευνα δεν καταλήγει σε οριστικά αποτελέσματα. Δεν αποδεικνύει ότι κάποιοι άνθρωποι ελκύονται σεξουαλικά ΜΟΝΟ από την ευφυΐα, αλλά ότι η υψηλή νοημοσύνη είναι σημαντικό χαρακτηριστικό μιας προσωπικότητας σε σχέση με την εύρεση συντρόφου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι 383 συμμετέχοντες στην έρευνα τοποθέτησαν την εξυπνάδα στη θέση Νο2 της λίστας με τα επιθυμητά στοιχεία ενός συντρόφου. Στην πρώτη θέση φιγουράρουν η ευγένεια και η κατανόηση.

Μια άλλη ανάλυση κάνει ο Dr Diana Rabb στο Psychology Today: «Όσοι δηλώνουν σαπιοσέξουαλ, ισχυρίζονται ότι ερεθίζονται από τον εγκέφαλο και τις ιδέεςενός ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι αυτός που τους ελκύει μπορεί να έχει ένα περιπετειώδες ή άσεμνο πνεύμα. Ως προκαταρκτικά, επομένως, ένας σαπιοσέξουαλ μπορεί να επιθυμεί φιλοσοφικού, πολιτικού ή κοινωνικού  περιεχομένου συζητήσεις και αναλύσεις, γιατί αυτό τον ερεθίζει... Αυτή η πνευματική σχέση και ανάταση ίσως αναζωογονεί μια σχέση. Ο σαπιοσέξουαλ ίσως να νιώθει την ανάγκη να συνδεθεί με διανοούμενους».

Έτσι, σύμφωνα με τον Rabb, η σαπιοσεξουαλικότητα δεν είναι μόνο μια έλξη για τη νοημοσύνη, καθώς οι διανοητικές ικανότητες ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν μια ολόκληρη σειρά άλλων χαρακτηριστικών τους: το πόσο οργανωμένα άτομα είναι, τι προοπτικές σταδιοδρομίας έχουν μπροστά τους, πόσο ισχυρές είναι οι επικοινωνιακές τους ικανότητες, πόσο υψηλή είναι η συναισθηματική τους νοημοσύνη και η ικανότητα ενσυναίσθησης. Επιπλέον, η νοημοσύνη πρέπει να θεωρηθεί ως ένα ζωτικής σημασίας εξελικτικό χαρακτηριστικό. Όσο πιο έξυπνο είναι ένα άτομο, τόσο καλύτερα «εξοπλισμένο» είναι να προσαρμοστεί ή να επιβιώσει σε δύσκολες καταστάσεις (survivor). Επίσης διαθέτει γονίδια ευφυΐας που θα πρέπει να διαιωνιστούν. Άρα, με αναπαραγωγικούς όρους, οι σαπιοσέξουαλ παίζουν κομβικό ρόλο.

Σχετικα
Αγάπησα ένα κουτάλι, μια αλυσίδα και μια πίτα
Αγάπησα ένα κουτάλι, μια αλυσίδα και μια πίτα

Σε ένα ανάλογο πλαίσιο, κινήθηκε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μεξικό το 2009. Οι επιστήμονες έλεγξαν το σπέρμα 400 ανδρών, τους οποίους στη συνέχεια υπέβαλλαν σε μια σειρά από νοητικές ασκήσεις. Όσοι είχαν υψηλό IQ, αποδείχτηκε ότι είχαν και πολύ υψηλότερο συνολικά αριθμό σπερματοζωαρίων. Μιλώντας με όρους εξέλιξης, θα μπορούσε να πει κανείς ότι υποσυνείδητα οι άνθρωποι έλκονται από τη νοημοσύνη, επειδή συσχετίζεται με ισχυρή γονιμότητα.

Επομένως, μήπως είσαι εξυπνομανής (κατά το νυμφομανής); Αν προβληματίζεσαι, μάθε πως οι σαπιοσέξουαλ θα αργήσουν ενδεχομένως να βρουν το ταίρι τους. Θα χρειαστούν μακρέέές συζητήσεις (το small talk δεν βοηθά) μέχρι να εντοπίσουν κάποιον πραγματικά σέξι. Θα πρέπει να εντυπωσιαστούν από την εμπειρία του, να μάθουν νέα πράγματα, να εισέλθουν σε τομείς κουλτούρας που αγνοούσαν, να συζητήσουν θέματα σε βάθος. Και μετά θα κάνουν σεξ. Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ ’το;

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5