Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Οι Αμερικανοί κάνουν λιγότερο σεξ, λόγω… Netflix;

Τι λέει πρόσφατη έρευνα για τις σεξουαλικές συνήθειες των Millennials και όχι μόνο

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Αμερικανοί έχουν μικρότερη σεξουαλική δραστηριότητα από το 2010 και μετά, σε σχέση με τις αρχές του μιλένιουμ ή τη δεκαετία του '90. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Γενικής Κοινωνικής Έρευνας (GSS), η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, στα τέλη της δεκαετίας του '90 το ποσοστό των ενηλίκων που ανέφεραν ότι δεν κάνουν «καθόλου σεξ» ήταν 18% και από το 2014 έως το 2016 έφτασε στο 22%. Στις αρχές του μιλένιουμ περίπου το 73% των ενηλίκων ηλικίας 18-30 έκαναν σεξ τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Το συγκεκριμένο ποσοστό έπεσε στο 66% μεταξύ 2014 με 2016, σύμφωνα με την ανάλυση της GSS. Από το 2002 έως το 2004, το 12% από αυτούς δεν είχαν καμία ερωτική επαφή. Από το 2014 έως το 2016 ο αριθμός αυξήθηκε στο 18%.

Η σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων είναι επίσης σε χαμηλά ποσοστά. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι υπάρχει μείωση του ποσοστού των μαθητών γυμνασίου-λυκείου που έχουν κάνει σεξ: από 47% το 2005 σε 41% το 2015.

Στο ερώτημα που τίθεται γιατί έχουν πέσει κατακόρυφα τα ποσοστά της σεξουαλικής ζωής των Αμερικανών προσπαθεί να απαντήσει η καθηγήτρια ψυχολογίας Ζιν Τουΐντ στο βιβλίο της «iGen». Επισημαίνει τα εξής:

  • Καταρχάς, τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και τα μέσα της δεκαετίας του '90, παρότι δεν είναι κοινωνικά συντηρητικοί, είναι κατά μέσο όρο πιο επιφυλακτικοί σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Συνεπώς επικεντρώνονται περισσότερο στους συναισθηματικούς και φυσικούς κινδύνους του σεξ και όχι στην ευχαρίστηση που προσφέρει. Μεγάλωσαν με υπερπροστατευτικούς γονείς, οπότε παίρνουν λιγότερα ρίσκα, κοιμούνται νωρίς, πίνουν ελάχιστα, δεν οδηγούν. Επίσης, φοβούνται το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, οπότε ως έναν βαθμό θεωρούν το σεξ απειλή για το μέλλον τους.
  • Ο κίνδυνος μιας σεξουαλικής επίθεσης και ο φόβος μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο κάνουν τις γυναίκες επιφυλακτικές απέναντι στο ανέμελο φλερτ.
  • Άλλη παράμετρος μείωσης της σεξουαλικής δραστηριότητας των Αμερικανών είναι οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις εναντίον των γυναικών. Χαρακτηριστικό της έκτασης του φαινομένου είναι ότι το 2011 ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εφάρμοσε τον ομοσπονδιακό νόμο «Title IX», αντιμετωπίζοντας τη σεξουαλική βία ως έγκλημα. Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, αποβολές ανδρών για υποτιθέμενες σεξουαλικές επιθέσεις στις πανεπιστημιουπόλεις, αναταραχή στις σχέσεις μεταξύ των φοιτητών, επιφυλακτικότητα.
  • Η οικονομική αστάθεια ωθεί τους νέους να μένουν με τους γονείς του, αντί να επιλέξουν να ζήσουν μόνοι τους. Η έλλειψη ιδιωτικού χώρου αποτελεί εμπόδιο μιας ενεργής σεξουαλικής ζωής. Ωστόσο, το γεγονός της επιστροφής στο σπίτι λόγω οικονομικής ανέχειας μοιάζει δικαιολογία, καθώς τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε τόσο η απασχόληση όσο και οι οικονομικές απολαβές για τους νέους της Αμερικής.  

Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι το γεγονός ότι ούτε και οι παντρεμένοι ή με μόνιμη σχέση Αμερικανοί κάνουν σεξ.

Σχετικα
Αυτό που θέλουν οι γυναίκες
Αυτό που θέλουν οι γυναίκες

Συνοψίζοντας τις εικασίες της η ερευνήτρια καταλήγει πως για όλα φταίνε η τηλεόραση και το κινητό. Η δημιουργία αξιόλογων τηλεοπτικών σειρών και η αύξηση του χρόνου τηλεθέασης αποδυναμώνει τη δημιουργία σχέσεων. Επίσης, η ανάπτυξη της τεχνολογίας ενθαρρύνει τους νέους να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα social media, στο να παίζουν βιντεοπαιχνίδια και να ασχολούνται με την εικονική πραγματικότητα, αφιερώνοντας λιγότερο χρόνο στις πραγματικές σχέσεις. Η επικοινωνία μέσω της τεχνολογίας είναι πλέον πρώτη επιλογή, καθώς θεωρείται πιο εύκολη και ασφαλής.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και το πορνό, καθώς αρκετοί άντρες προτιμούν την επιλογή του εικονικού σεξ. «Γιατί να ρισκάρεις την απόρριψη, τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, τους καβγάδες, τη στιγμή που μπορείς να παρακολουθήσεις πορνό στο κρεβάτι σου και να κάνεις πράγματα με τον τρόπο που θέλεις εσύ;», αναφέρει η Ζιν Τουΐντ. Το Pornhub, το κορυφαίο site για online πορνό στις Ηνωμένες Πολιτείες, είδε την επισκεψιμότητά του να αυξάνεται από 10 εκατομμύρια το 2009 σε 25 εκατ. το 2012 και τελικώς σε 75 εκατομμύρια το 2017.

Φανταστείτε την εικόνα εν έτει 2018 στην Αμερική: Νέοι άντρες και γυναίκες αράζουν σπίτι, με την υπηρεσία «Netflix&Chill» να καλύπτει κάθε τους ψυχαγωγική ανάγκη. Ποιο σεξ;

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5