Κατοικιδια

Σαλαμίνα: Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και τα μέτρα του Δήμου

Ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος μιλά στην Athens Voice

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ασθενοφόρο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στη Σαλαμίνα
Το ασθενοφόρο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στη Σαλαμίνα © Τμήμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Σαλαμίνας/Facebook

Σαλαμίνα αδέσποτα: Η εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς στο νησί. Ο δήμαρχος Γιώργος Παναγόπουλος μιλά στην Athens Voice για την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Στη Σαλαμίνα το πρόβλημα με τα αδέσποτα παραμένει τεράστιο, με τον Δήμο Σαλαμίνας να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα, το οποίο ξεπερνά τα φυσικά όρια του νησιού. Η Δημοτική Αρχή εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα με τα αδέσποτα, φροντίζοντας για τη σίτιση, την περίθαλψη και την υιοθεσία σκύλων και γάτων, υλοποιώντας παράλληλα ενημερωτικές καμπάνιες και στειρώσεις.

Ωστόσο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται και υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των αδέσποτων στη Σαλαμίνα. Τα φαινόμενα εγκατάλειψης είναι πολλά, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ταξιδιωτών, οι οποίοι πηγαίνουν για Σαββατοκύριακο στο νησί μαζί με τον σκύλο τους και επιστρέφουν χωρίς αυτόν ή χωρίς τα κουτάβια που έχουν γεννηθεί.

Στα τέλη Ιανουαρίου η είδηση ότι ο Δήμος Σαλαμίνας απέκτησε ασθενοφόρο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα, το οποίο απασχολεί σε μόνιμη βάση τους κατοίκους. Ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος μίλησε στην Athens Voice για την υφιστάμενη κατάσταση με τα αδέσποτα στο νησί, τον σχεδιασμό που υλοποιείται βήμα βήμα για την αντιμετώπιση του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού τους και τη μέριμνα που υπάρχει για τη φροντίδα των ζώων, τα οποία -σε μεγάλο βαθμό- εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους.

Πόσα αδέσποτα υπάρχουν στη Σαλαμίνα - Τι μέτρα λαμβάνονται από τον δήμο

«Για μας η συμπεριφορά προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού. Όσο μεγάλος και να είναι ο
αριθμός των αδεσπότων στο νησί, εμείς νιώθουμε την υποχρέωση να τα φροντίζουμε με τον
καλύτερο τρόπο» ξεκαθαρίζει ο κ. Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Δήμος».

«Ως νέα Δημοτική Αρχή τον Σεπτέμβρη του 2019 εκπονήσαμε το πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ" για τη διαχείριση του προβλήματος. Αρχικά προβήκαμε στην καταγραφή των αδέσποτων ζώων. Ο αριθμός τους έφτασε στις 2.500. Ο πραγματικός όμως αριθμός υπολογίζεται σε 3.000, αφού υπάρχουν ζώα που ακόμη δεν έχουν καταγραφεί» αναφέρει επίσης.

Και προσθέτει: «Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να τονιστεί ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα, μετράμε περίπου 50 νέα κουτάβια εγκαταλελειμμένα στους δρόμους. Κουτάβια που δεν έχουν προέλθει από αδέσποτες γέννες αλλά από δεσποζόμενες. Κάποιοι συμπολίτες μας, δηλαδή, πετούν στους δρόμους τα κουτάβια, που γεννούν τα σκυλιά που έχουν. Προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, προωθώντας τα για υιοθεσία, εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα και με ηλεκτρονική σήμανση» αναφέρει επίσης.

Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα αδέσποτα στη Σαλαμίνα, ο κ. Παναγόπουλος εξηγεί ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο να χορηγείται τροφή και νερό στα αδέσποτα, να υπάρχει περίθαλψη και να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες στειρώσεις.

Δεκάδες ταΐστρες και ποτίστρες έχει τοποθετήσει ο Δήμος Σαλαμίνας για τα αδέσποτα σε σημεία του νησιού
Δεκάδες ταΐστρες και ποτίστρες έχει τοποθετήσει ο Δήμος Σαλαμίνας για τα αδέσποτα σε σημεία του νησιού © salamina.gr

«Από την πρώτη στιγμή τοποθετήσαμε 30 ταΐστρες και ποτίστρες, καλύπτοντας όλο το νησί, από άκρη σε άκρη, σε σημεία που έχουμε εντοπίσει πολλά ζώα. Παράλληλα, δίνουμε σε φιλόζωους πολίτες ξηρά τροφή για τα αδέσποτα ζώα που φροντίζουν οι ίδιοι στις γειτονιές τους. Σχετικά με τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων, συνολικά έχουμε στειρώσει:

  • 339 αδέσποτους σκύλους και
  • 446 αδέσποτες γάτες.

» Κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους του νησιού και την Εθελοντική δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.) , οργανώνουμε 2ημερο πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων με στόχο, τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα» σημειώνει ο δήμαρχος Σαλαμίνας.

Στη Σαλαμίνα, με μέριμνα του Δήμου, πρώην κάλπες έγιναν σπιτάκια για τις αδέσποτες γάτες
Στη Σαλαμίνα, με μέριμνα του Δήμου, πρώην κάλπες έγιναν σπιτάκια για τις αδέσποτες γάτες © salamina.gr

«Όσον αφορά την περίθαλψη των αδέσποτων σκύλων και γατών, εκτός της άριστης
συνεργασίας που έχουμε με το ΔΙΚΕΠΑΖ, έχουμε συνάψει για πρώτη φορά στον Δήμο μας
συμβάσεις με κτηνιάτρους του νησιού
για την περίθαλψη και φροντίδα των αδέσποτων
σκύλων και γατών. Συνολικά έχουμε περιθάλψει 408 αδέσποτους σκύλους και 80 αδέσποτες γάτες στο ΔΙΚΕΠΑΖ και στα κτηνιατρεία του νησιού, τα οποία ήταν άρρωστα και τραυματισμένα» διευκρινίζει.

Το ασθενοφόρο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στη Σαλαμίνα

«Η φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα δεν είναι πολυτέλεια για έναν Δήμο αλλά αυτονόητη
υποχρέωση του» ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Παναγόπουλος, παρουσιάζοντας στη συνέχεια πώς ο Δήμος Σαλαμίνας απέκτησε το ασθενοφόρο.

«Για να μπορούμε να μεταφέρουμε τα ασθενή και τα τραυματισμένα ζώα με
τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο ΔΙΚΕΠΑΖ και στα κτηνιατρεία του νησιού, αποκτήσαμε
ένα πρότυπο ασθενοφόρο για τα αδέσποτα ζώα, το οποίο θα εξυπηρετεί τα έκτακτα
περιστατικά.

Το ασθενοφόρο που απέκτησε ο Δήμος Σαλαμίνας για τα αδέσποτα
Το ασθενοφόρο που απέκτησε ο Δήμος Σαλαμίνας για τα αδέσποτα © salamina.gr

» Για τον εξοπλισμό του απευθυνθήκαμε στο γραφείο του πρωθυπουργού, εξηγώντας το πρόβλημα αλλά και την έως τώρα δράση μας. Πράγματι, με την προσωπική
φροντίδα του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη το αίτημα μας
υλοποιήθηκε και το όχημα εξοπλίστηκε πλήρως» τονίζει.

 

 

 

 

Εγκατάλειψη σκύλων στη Σαλαμίνα - Ο Δήμος ζητά περισσότερους ελέγχους στα πορθμεία

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαλαμίνας, «τα φαινόμενα εγκατάλειψης, κυρίως κουταβιών από ανεπιθύμητες γέννες δεσποζόμενων ζώων είναι έντονα στο νησί».

«Δυστυχώς υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν μεριμνούν για τη στείρωση και ευζωία του ζώου» αναφέρει. Και συνεχίζει: «Όσο είναι δυνατόν, πραγματοποιούμε ελέγχους στα πορθμεία του νησιού, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και τη Θηροφυλακή, σε όσους κατά την είσοδο τους στο νησί, μεταφέρουν ζώα έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι ο ιδιοκτήτης φέρει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα (βιβλιάριο υγείας, κονκάρδα αντιλυσσικού εμβολιασμού κ.α.). Για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την εγκατάλειψη των ζώων, είναι αναγκαίος ο αυστηρότερος έλεγχος στα πορθμεία από το Λιμενικό Σώμα αλλά και από την Ελληνική Αστυνομία για τον έλεγχο των δεσποζόμενων ζώων».

Διαβάσεις με πατούσες σκύλων έξω από σχολεία - Οι δράσεις ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα

Ο Δήμος Σαλαμίνας πραγματοποιεί πολλαπλές δράσεις για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και στον τομέα της υιοθεσίας.

«Έχουμε κάνει ενημερώσεις στα σχολεία, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό στα παιδιά, έχουμε
ζωγραφίσει διαβάσεις για τα ζώα με πατούσες των ζώων έξω από τα σχολεία, για την
ευαισθητοποίηση των παιδιών. Στα άμεσα σχέδια μας είναι να γίνει για πρώτη φορά στο νησί
ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να
καταλάβει την σημαντικότητα της υιοθεσίας και όχι της αγοράς ενός ζώου. Ενόψει του νέου
νομοσχεδίου 4830/2021, ετοιμάζουμε ενημερωτική καμπάνια για τους ιδιοκτήτες των ζώων
συντροφιάς, έτσι ώστε να ενημερωθούν ως προς τις υποχρεώσεις τους».

Ζωγραφισμένες πατούσες σε διαβάσεις έξω από σχολεία
Ζωγραφισμένες πατούσες σε διαβάσεις έξω από σχολεία © salamina.gr

Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων η Δημοτική Αρχή φροντίζει με διάφορα βίντεο να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί για το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων και να παρουσιάζει το σημαντικό έργο που παράγει το Τμήμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Σαλαμίνας.

4 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος συμβουλεύει τι μπορεί να κάνει ένας κάτοικος ή επισκέπτης του νησιού στην περίπτωση που δει ένα τραυματισμένο ή άρρωστο αδέσποτο.

«Η άμεση ιατρική φροντίδα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Μπορεί να
καλέσει τους υπεύθυνους από το Τμήμα Διαχείρισης, είτε μέσω μηνύματος στις σελίδες στο Facebook και το Instagram, οι οποίες παρακολουθούνται σχεδόν όλο το 24ωρο, είτε να καλέσουν ένα από τα κτηνιατρεία του νησιού έτσι ώστε να ενημερωθούμε και να
επέμβουμε άμεσα στο περιστατικό. Στα άμεσα σχέδια είναι να δημιουργήσουμε αριθμό
έκτακτης ανάγκης
, ο οποίος θα λειτουργεί για τέτοια έκτακτα περιστατικά όπως είναι ο
τραυματισμός ή η φόλα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ