Κατοικιδια

Η «Εύη», η μεσογειακή φώκια, αφέθηκε ελεύθερη στη Γυάρο

Ήταν μόλις 6 ημερών όταν είχε εντοπιστεί σε παραλία στην Εύβοια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μεσογειακή φώκια «Εύη» αφέθηκε ελεύθερη στη Γυάρο
Η μεσογειακή φώκια «Εύη» αφέθηκε ελεύθερη στη Γυάρο © EUROKINISSI/Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η μεσογειακή φώκια «Εύη» κολυμπά ελεύθερη στη Γυάρο, όπου αφέθηκε ελεύθερη. Η επιχείρηση από τη MOm. Τι δήλωσε ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς.

Στο φυσικό της περιβάλλον επέστρεψε η «Εύη», η μεσογειακή φώκια που είχε δεχτεί τη φροντίδα από μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης MOm. Η νεαρή φώκια αφέθηκε ελεύθερη στη Γυάρο σήμερα Τρίτη (15.02), το πρωί.

Η «Εύη» κολύμπησε και πάλι ελεύθερη στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πυρήνες αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας.

Δέχτηκε εντατική φροντίδα για 3,5 μήνες από την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της Εταιρίας για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) Αναστασίας Κομνηνού. Παρών στην επιχείρηση για την επιστροφή της φώκιας στο φυσικό της περιβάλλον ήταν και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Εύη, η νεογέννητη μεσογειακή φώκια που εντοπίστηκε στην Εύβοια

Η μεσογειακή φώκια είχε βρεθεί νεογέννητη τον περασμένο Οκτώβριο στην Εύβοια, και συγκεκριμένα στην παραλία Πήλι από κατοίκους της περιοχής.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η ομάδα διάσωσης της ΜOm για την περισυλλογή και τη μεταφορά του θαλάσσιου θηλαστικού στον σταθμό περίθαλψης της οργάνωσης, την επόμενη κιόλας ημέρα. Ήταν μόλις 6 ημερών, λιποβαρές, αφυδατωμένο και με επιφανειακά τραύματα.

Οι αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις της δεν ήταν ενθαρρυντικές. Παρόλα αυτά η μικρή «Εύη», όπως ονομάστηκε προς τιμήν της κατοίκου της περιοχής που την πρόσεχε όλη τη νύχτα που μεσολάβησε μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη ομάδα της MΟm, τα κατάφερε. Δυνάμωσε γρήγορα και έμαθε να κολυμπά.

Σήμερα, ζυγίζει 60 κιλά και είναι σε ηλικία που φυσιολογικά θα αποχωριζόταν τη μητέρα της. Πλέον, η μεσογειακή φώκια κολυμπά ελεύθερη στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου.

Γιώργος Αμυράς για μεσογειακή φώκια «Εύη»: Άλλη μια μικρή νίκη

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μίλησε για τη μεσογειακή φώκια «Εύη», υπογραμμίζοντας: «Άλλο ένα θαλάσσιο θηλαστικό επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον, άλλη μια μικρή νίκη για τη διάσωση της βιοποικιλότητας που συνεπάγεται μια μεγάλη νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση».

Και πρόσθεσε: «Η περίθαλψη για ορφανές, άρρωστες ή τραυματισμένες φώκιες αποτελεί βασική προτεραιότητα του Σχεδίου Δράσης για τη διατήρηση της Μεσογειακής Φώκιας, που έχουμε ήδη σχεδιάσει στο ΥΠΕΝ και πρόκειται να θεσμοθετήσουμε άμεσα στη χώρα μας».

Η μεσογειακή φώκια «Εύη» ήταν μόλις 6 ημερών όταν εντοπίστηκε σε παραλία στην Εύβοια
Η μεσογειακή φώκια «Εύη» ήταν μόλις 6 ημερών όταν εντοπίστηκε σε παραλία στην Εύβοια © MOm - Monachus monachus/Facebook

Από τη μεριά της η καθηγήτρια Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Αναστασία Κομνηνού, ανέφερε: «Η πολύμηνη προσπάθεια περίθαλψης της Μεσογειακής φώκιας, Εύης, από επιστήμονες διαφόρων σχετικών ειδικοτήτων και εθελοντές καθώς και η επιτυχής απελευθέρωση της στο φυσικό της περιβάλλον αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως μόνο μέσα από αρμονικές συνεργασίες και ολιστικές προσεγγίσεις μπορούμε να παλέψουμε για την επιβίωση των ειδών της άγριας πανίδας και ιδιαίτερα των απειλούμενων όπως η Μεσογειακή φώκια. Σύμμαχοι όλοι για την επιβίωση».

Παναγιώτης Δενδρινός (MOm) για μεσογειακή φώκια - Το «ευχαριστώ» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Ο πρόεδρος της Εταιρείας για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm, Παναγιώτης Δενδρινός, τόνισε: «Το πρόγραμμα περίθαλψης της Μεσογειακής Φώκιας, που υλοποιείται από τη MOm σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ τα τελευταία 30 χρόνια, είναι το μοναδικό τέτοιου είδους παγκοσμίως και χαιρόμαστε για το ειλικρινές και ουσιαστικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία το έχει εντάξει στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη διάσωση του είδους».

Η μεσογειακή φώκια «Εύη» δέχτηκε τη φροντίδα από εξειδικευμένους κτηνιάτρους της MOm
Η μεσογειακή φώκια «Εύη» δέχτηκε τη φροντίδα από εξειδικευμένους κτηνιάτρους της MOm © MOm - Monachus monachus/Facebook

Η μεσογειακή φώκια «Εύη» έχει ειδικό δορυφορικό πομπό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της πορείας της. Πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία επανένταξης ειδών της άγριας πανίδας στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ