1821 Digital Gallery
ΤΕΥΧΟΣ 768

Βοήθησε ένα σκυλάκι να γίνει οδηγός τυφλών

Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, ιδρύτρια Σχολής Σκύλων-Οδηγών Λάρα
Η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, ιδρύτρια Σχολής Σκύλων-Οδηγών Λάρα © Γιώργος Καλφαμανώλης
Μέσα από μια crowdfunding καμπάνια η Σχολή Οδηγών Τυφλών Λάρα ζητά στήριξη για να εκπαιδεύσει τον νέο σκύλο-οδηγό
  • A-
  • A+
0
Στην ελληνική πλατφόρμα crowdfunding Give & Fund «τρέχει» η καμπάνια της Σχολής Οδηγών Τυφλών Λάρα για να εκπαιδεύσουν το επόμενο κουτάβι οδηγό τυφλών

Πόσο συχνά συναντάτε στον δρόμο έναν τυφλό με τον σκύλο-οδηγό του; Πολλοί είμαστε εξοικειωμένοι με αυτή την εικόνα μόνο μέσα από ταινίες αφού στην Ελλάδα υπάρχει ένα κενό όσον αφορά το θέμα των σκύλων-οδηγών τυφλών, με τον αριθμό τους να είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτόν των τυφλών. Στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 200.000 άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης ενώ εν ενεργεία έχουμε γύρω στους 20 σκύλους-οδηγούς, σε αντίθεση με τη Βρετανία, για παράδειγμα, όπου αποφοιτούν από τις ειδικές σχολές εκπαίδευσης 700-800 σκυλιά τον χρόνο. Τη λύση σε αυτό προσπαθεί να δώσει από το 2008 η Σχολή Σκύλων-Οδηγών Λάρα, στο Μεταξουργείο, εκπαιδεύοντας σκυλάκια προκειμένου να γίνουν οδηγοί ατόμων με προβλήματα όρασης, χωρίς μάλιστα να τους επιβαρύνει οικονομικά.

Η ιδρύτρια της Σχολής Οδηγών Τυφλών Λάρα, Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου με την σκυλίτσα May
Η ιδρύτρια της Σχολής Οδηγών Τυφλών Λάρα, Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου με την σκυλίτσα May / © Γιώργος Καλφαμανώλης

Η Σχολή χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές ιδρυμάτων, εταιρειών και ιδιωτών και από διενέργειες μπαζάρ εποχιακών ειδών. Σε καιρό πανδημίας, όμως, τα έξοδα δεν μπορούν να καλυφθούν, δεδομένου μάλιστα ότι ένας σκύλος-οδηγός μπορεί να κοστίσει μέχρι και 20.000 ευρώ, πέρα από τον όγκο δουλειάς και αφοσίωσης τόσο του εξειδικευμένου εκπαιδευτή όσο και του ανάδοχου εθελοντή, που σε διάρκεια φτάνει τα δύο χρόνια. Γι’ αυτό οι άνθρωποι της Σχολής δημιούργησαν μια καμπάνια στην ελληνική πλατφόρμα crowdfunding Give & Fund με στόχο να συλλέξουν χρήματα για να αποκτήσουν το επόμενο κουταβάκι που θα λάβει όλη την απαραίτητη αγάπη, εκπαίδευση και υποστήριξη προκειμένου να γίνει σκύλος οδηγός τυφλών.

«Λόγω της πανδημίας του Covid-19 έχουν σχεδόν μηδενιστεί τα έσοδα που είχαμε από μπαζάρ πώλησης εποχιακών ειδών (από το προηγούμενο Πάσχα και τα Χριστούγεννα) και οι ανάγκες δεν σταματούν. Είχαμε δει πως υπάρχουν αρκετές πετυχημένες καμπάνιες στην πλατφόρμα Give&Fund που είχαν συγκεντρώσει τα χρήματα για τις άμεσες ανάγκες τους, οπότε είπαμε να το δοκιμάσουμε κι εμείς. Ο στόχος είναι η συγκέντρωση 1.200 ευρώ μέσα σε έναν μήνα». Η Έφη Λάγγαρη «τρέχει» την καμπάνια και, όπως μας εξηγεί, «θεωρούμε πως η πολιτεία θα έπρεπε να συνδράμει στην οικονομική βοήθεια για την εκπαίδευση των σκύλων αλλά και στην εκπαίδευση των πολιτών για θέματα τυφλότητας και σκύλων-οδηγών. Ο σκύλος-οδηγός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη για αυτονομία και ασφάλεια κίνησης».

Σχετικα
Stray & the City: Τι κάνουμε για τα αδέσποτα της Αθήνας;
Stray & the City: Τι κάνουμε για τα αδέσποτα της Αθήνας;

Βοήθησε ένα σκυλάκι να γίνει οδηγός τυφλών

Οι ανάδοχοι εθελοντές, όπως μαθαίνουμε από την Έφη, αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης ενός μελλοντικού σκύλου-οδηγού, που πρέπει να μένει μαζί τους μέχρι περίπου την ηλικία των 16 μηνών. Είναι υπεύθυνοι να το κοινωνικοποιήσουν με άλλους ανθρώπους, ζώα, και γενικά δραστηριότητες που θα κάνει μετέπειτα και ο χειριστής όπως το σούπερ μάρκετ. Επίσης, μαθαίνουν στο κουτάβι βασικές εντολές εκπαίδευσης π.χ. «κάτσε», με διαρκή καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή σκύλων οδηγών. Αίτηση για να γίνει ανάδοχος εθελοντής μπορεί να στείλει οποιοσδήποτε αφού επικοινωνήσει στο info@laraguidedogs.gr. Αυτή τη στιγμή ενεργοί σκύλοι οδηγοί απόφοιτοι της Σχολής είναι πέντε: ο Mayo, η Jazz, η Crystal, ο Lazy και η Mercy. Τι συμβαίνει όμως όταν ένας σκύλος δεν καταφέρνει να αποφοιτήσει ή πρέπει να αποσυρθεί από τα καθήκοντά του για κάποιον λόγο;

«Η Σχολή μας είναι υπεύθυνη για την ευζωία των σκύλων για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι εύκολο να βρούμε σπίτι σε όσους σκύλους δεν καταφέρουν να αποφοιτήσουν, γιατί είναι ήδη πολύ καλά εκπαιδευμένοι και κατάλληλοι για οικογένειες. Όταν οι σκύλοι αποσυρθούν από τα καθήκοντά τους, ρωτάμε πρώτα τον χειριστή τους αν θέλει και μπορεί να τους κρατήσει και μετά τον ανάδοχο εθελοντή που τους μεγάλωσε. Νομικά οι σκύλοι ανήκουν για πάντα στη Σχολή, ώστε να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ευτυχία τους ανά πάσα στιγμή. Έχουμε 2 σκυλίτσες που δεν κατάφεραν να αποφοιτήσουν από το πρόγραμμα και ζουν σαν κατοικίδια, την Baguette και τη Fleur, και έναν σκύλο, τον Richard, που εργάζεται σαν σκύλος θεραπείας. Οι ράτσες που επιλέγονται συνήθως είναι Labrador-Retriever, Golden Retriever και Γερμανικοί Ποιμενικοί γιατί είναι ήρεμα, έξυπνα, κοινωνικά κι ευρηματικά ζώα, έχουν υψηλότατα ποσοστά συναισθηματικής νοημοσύνης, κατάλληλο μέγεθος και τα μικρότερα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις. Πιστεύουμε πως θα μπορούσε κι ένα αδέσποτο να εκπαιδευτεί αν πληροί τις προϋποθέσεις χαρακτήρα, υγείας, και μεγέθους και θα θέλαμε να το δοκιμάσουμε στο μέλλον».

Σχετικα
Όσα θα ήθελες να ρωτήσεις έναν εκπαιδευτή σκύλων
Όσα θα ήθελες να ρωτήσεις έναν εκπαιδευτή σκύλων

Σκυλάκος της Σχολής Οδηγών Τυφλών Λάρα

Mέσα από την πλατφόρμα Give&Fund οποιοσδήποτε μπορεί με απλό και γρήγορο τρόπο να ενισχύσει την προσπάθεια των ανθρώπων της Σχολής Λάρα. Εκεί μπορεί να δει αναλυτικά τις λεπτομέρειες για το project, το χρονοδιάγραμμα και το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ως τώρα για τον σκοπό αυτό.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5