Visual Browsing
ΤΕΥΧΟΣ 768

Όσα θα ήθελες να ρωτήσεις έναν εκπαιδευτή σκύλων

Σκύλος
© Halie West / Unsplash
Ποιο ζώο να επιλέξω, ποια είναι τα πρώτα καθοριστικά βήματα και άλλες απορίες.
  • A-
  • A+
0
Ο Θέο Κουτσόπουλος του Professional Dog Trainers Institute απαντά σε όσα θα ήθελες να ρωτήσεις έναν εκπαιδευτή σκύλων

Dogs do speak but only to those that know how to listen, είναι μία από τις φράσεις που μπορεί να πετύχεις στο internet ψάχνοντας διάφορα quotes σχετικά με τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ενός σκύλου και του κηδεμόνα του. Η σχέση αυτή ίσως είναι μία από τις πιο τρυφερές και ξεχωριστές μορφές αγάπης που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος ενώ κάποιοι από τους σκυλάκους μπορούν ακόμη και να διαβάσουν το μυαλό των ιδιοκτητών τους. Στην ενίσχυση αυτής της σχέσης και την καλύτερη δυνατή συμβίωση ανάμεσα στους δύο συντελεί η εκπαίδευση του ζώου, για αυτό και οι εκπαιδεύσεις σκύλων γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα με τους ιδιοκτήτες να αναζητούν τον κατάλληλο «ειδικό» για τον καλύτερό τους φίλο. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Θέο Κουτσόπουλο, ιδρυτή του Professional Dog Trainers Institute, που εκπαιδεύει σκύλους εδώ και 25 χρόνια, και μας απαντά συνοπτικά στις βασικές απορίες που έχουν αρκετοί κηδεμόνες σκύλων.

Πώς γίνατε εκπαιδευτής;
Το ενδιαφέρον μου για τα ζώα και συγκεκριμένα για τους σκύλους με οδήγησε πριν 25 χρόνια περίπου να πάω στην Αμερική όπου και σπούδασα στο West Virginia Canine College. Ακόμα, μέχρι σήμερα, εξαιτίας της αγάπης μου για τη δουλειά μου συνεχίζω να διευρύνω τις γνώσεις μου, επισκεπτόμενος χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, για μετεκπαίδευση.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους να εκπαιδεύσει κάποιος το σκυλί του;
Οι βασικοί λόγοι, οι οποίοι είναι και αλληλένδετοι μεταξύ τους, είναι η δημιουργία της σωστής επικοινωνίας σκύλου και ιδιοκτήτη που χτίζει την εμπιστοσύνη για να υπάρξει η επιθυμητή σχέση. Μόνο μέσω αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης θα είναι το επιθυμητό για τον ιδιοκτήτη αλλά και τον σκύλο του.

Πώς να επιλέξει κάποιος ιδιοκτήτης εκπαιδευτή για το σκυλί του, τι πρέπει να προσέξει και συνήθως πόσο είναι το κόστος εκπαίδευσης;
Η επιλογή του εκπαιδευτή θα πρέπει να γίνει με γνώμονα τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτει, καθώς όμως και την επικοινωνία του εκπαιδευτή με τον ιδιοκτήτη που καλείται να διδάξει. Η μεταξύ τους επικοινωνία είναι καθοριστικός ρόλος στην εκπαίδευση. Το κόστος της εκπαίδευσης είναι κάτι που ορίζεται από τον ρυθμό των μαθημάτων και την επίτευξη των στόχων που έχει ο εκάστοτε ιδιόκτητης για τον σκύλο του.

Σχετικα
Βοήθησε ένα σκυλάκι να γίνει οδηγός τυφλών
Βοήθησε ένα σκυλάκι να γίνει οδηγός τυφλών

Όσα θα ήθελες να ρωτήσεις έναν εκπαιδευτή σκύλων
© Eddie Junior / Unsplash

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος, κατά τη γνώμη σας, που κάνουν οι ιδιοκτήτες των σκυλιών στην ανατροφή τους και τι θα συμβουλεύατε τους νέους ιδιοκτήτες;
Το βασικότερο λάθος, θα μπορούσα να πω, είναι η επιλογή του κουταβιού ή και του ενήλικου σκύλου πριν την επίσκεψη στον επαγγελματία σε συνάρτηση με το γεγονός πως αναζητούν τη συμβουλή των εκπαιδευτών αφού έχουν ξεκινήσει τα προβλήματα. Θα συμβούλευα τους νέους ιδιοκτήτες να επικοινωνούν και να συμβουλεύονται τον εκπαιδευτή πριν την επιλογή του σκύλου, ώστε να έχουν τις απαραίτητες καθοδηγήσεις τόσο για το ποιο ζώο θα επιλέξουν όσο και για τα πρώτα βήματα, που είναι καθοριστικά.

Το να καταλαβαίνεις αυτό που θέλει ο σκύλος είναι περισσότερο θέμα εκπαίδευσης ή πιο πολύ κάτι που το αποκτάς με τα χρόνια συμβίωσης μαζί του;
Η εκπαίδευση και μόνο δίνει τη δυνατότητα με τον καιρό στους ιδιοκτήτες να κατανοήσουν τον σκύλο τους πιο ουσιαστικά και να αποκτήσουν τη σχέση που επιθυμούν για την ομαλή συμβίωσή τους.

Σχετικα
Τι είναι το πρόγραμμα Unleashed;
Τι είναι το πρόγραμμα Unleashed;

Υπάρχουν κάποια κριτήρια που πρέπει να έχει ένας σκύλος για να εκπαιδευτεί; Ποια είναι η πιο εύκολη και η πιο δύσκολη ράτσα για εκπαίδευση;
Όλοι οι σκύλοι, εφόσον υπάρχει η διάθεση από τους ιδιοκτήτες και τον εκπαιδευτή, μπορούν να εκπαιδευτούν. Δεν ξεχωρίζω κάποια φυλή σκυλιών ως δυσκολότερη ή ευκολότερη, αν θέλετε, ο άνθρωπος είναι αυτός που είναι πιο δύσκολο να εκπαιδευτεί.

Πόσο καιρό χρειάζεται ένας σκύλος για να εκπαιδευτεί και από ποια ηλικία;
Η εκπαίδευση του σκύλου ξεκινάει από τους 2,5 μήνες της ζωής του και η διάρκεια καθορίζεται ανάλογα με τους στόχους του εκάστοτε ιδιοκτήτη.

Γενικά ακούμε για διάφορες μεθόδους εκπαίδευσης. Ποια είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείτε εσείς;
Κατά την άποψή μου η μόνη μορφή εκπαίδευσης που είναι επιθυμητή και έχει ευχάριστο αποτέλεσμα για όλους, ιδιοκτήτη, σκύλο και εκπαιδευτή, είναι εκείνη που ενισχύει με θετικό τρόπο τις συμπεριφορές του σκύλου και του ιδιοκτήτη του.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5