1821 Digital Gallery
Το αλφαβητάρι των ζώων
ΤΕΥΧΟΣ 717

Το αλφαβητάρι των ζώων

Πράγματα που οφείλεις να γνωρίζεις
Τα δικαιώματα ζώων και ανθρώπων, η νομοθεσία και άλλα χρήσιμα για τους καλύτερούς μας φίλους

Αδέσποτα. Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τη σίτισή τους «υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής». Υπάρχουν, όμως, καταγγελίες για γείτονες που «ενοχλούνται». Αν δεχτείτε απειλές για το τάισμα αδέσποτων, κάντε καταγγελία στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Βαριές είναι οι ποινές για κακοποίηση ζώων, αδίκημα που, πλέον, αποτελεί αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Το διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση κάθε ζώου μπορεί να αγγίξει και τις €30.000, ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως και 5 έτη. Παραδείγματα κακοποίησης είναι η τοποθέτηση δηλητηριασμένου φαγητού για τα αδέσποτα (φόλες), η μόνιμη αλυσόδεση σκύλου σε αυλή, η μόνιμη εγκατάλειψη σε μπαλκόνια ή ταράτσες, ο υποσιτισμός, τα χτυπήματα, η θανάτωση, ο βασανισμός, οι κυνομαχίες κ.λπ.

Γάτες. Παρά τη φήμη ότι κρατούν αποστάσεις από τους ανθρώπους, μελέτη του πανεπιστημίου του Όρεγκον, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», έδειξε ότι δημιουργούν δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους όπως και οι σκύλοι.

Σχετικα
Kupo: Η ιστορία πίσω από το κουτάβι Cavalier του ελληνικού Τik Tok, που μιλάει
Kupo: Η ιστορία πίσω από το κουτάβι Cavalier του ελληνικού Τik Tok, που μιλάει

Δελφίνι, το κοινό. Φτάνει τα δυόμισι μέτρα σε μήκος, τα 140 κιλά, ζει περίπου 30 χρόνια και συναντάται σε κοπάδια 10-50 ατόμων. Τα τελευταία 30-50 χρόνια, επισημαίνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος (archipelago.gr), ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 50%. Οι πιο σημαντικοί εναπομείναντες πληθυσμοί βρίσκονται στη βορειοανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στο ανατολικό Αιγαίο.

Σχετικα
Ο Χοακίν Φίνιξ θα δείξει τι συμβαίνει με τα πειραματόζωα στα εργαστήρια
Ο Χοακίν Φίνιξ θα δείξει τι συμβαίνει με τα πειραματόζωα στα εργαστήρια

Εξακόσια. Τόσα είναι τα σκαλιά που ανεβαίνουν τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη, φορτωμένα με κάποιον τουρίστα, για να φτάσουν από το παλιό λιμάνι των Φηρών μέχρι την κορυφή της Καλντέρας.

Ζωντανοί αστακοί, ετοιμοθάνατοι δηλαδή, στα εστιατόρια, για να φαίνονται «ολόφρεσκοι» στους πελάτες που είναι πάνω από τη βιτρίνα και διαλέγουν. Δεν είναι γελοίο;

Ημίαιμα. «Κάθε ημίαιμο είναι ένα και μοναδικό, αποτέλεσμα της τυχαίας επιλογής της φύσης που παντρεύει τα ισχυρότερα στοιχεία του DNA κάθε σκύλου για να δώσει στο είδος τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Το ημίαιμο είναι κατά κανόνα ανθεκτικότερο, υγιέστερο και απαλλαγμένο από τα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στα καθαρόαιμα η υπερ-εκτροφή και οι ενδο-διασταυρώσεις. Επίσης, είναι φιλικά, κοινωνικά, προσαρμοστικά, στωικά, αλλά και αφοσιωμένα, αλληλέγγυα και αρχοντικά» (Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, pfo.gr).

Θήρα. Ή, αλλιώς, κυνήγι. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ornithologiki.gr) κατήγγειλε τον Αύγουστο ως παρωδία τη ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την άσκηση της θήρας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ήταν υπαγορευμένη από το κυνηγετικό λόμπι. Παρόμοια καταγγελία είχε κάνει και τον Αύγουστο του 2018.

(Ο) Ιδιοκτήτης ή ο συνοδός σκύλου κατά τον περίπατό του και για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται να κρατάει τον σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα.

Κυνηγόσκυλα. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, πανελλαδικά το 30% όλων των σκύλων που περισυλλέγονται είναι καθαρόαιμα κυνηγόσκυλα και άλλο ένα 30% με 40% είναι ημίαιμα κυνηγόσκυλα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους εγκαταλείπουν όταν τραυματιστούν, αρρωστήσουν ή γεράσουν.

Λύσσα. Κάθε άνοιξη και φθινόπωρο πραγματοποιείται πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της λύσσας των αλεπούδων, με τη μορφή δολωμάτων που καταναλώνονται από τα ζώα. Αν ένα νυκτόβιο ζώο, όπως η αλεπού, κυκλοφορεί τη μέρα χωρίς ίχνος φόβου, είναι πιθανό να έχει μολυνθεί.

Μην αφήνεις ένα αδέσποτο να σε πάρει για πολλή ώρα από πίσω. Δεν είναι αστείο, αν, για παράδειγμα, ένα σκυλάκι σε ακολουθήσει από τα Πετράλωνα μέχρι το Θησείο, θα πρέπει να το επιστρέψεις στο σημείο όπου το συνάντησες. Εκεί, υπάρχουν άλλα αδέσποτα με τα οποία γνωρίζεται, φιλόζωοι που το ταΐζουν, είναι ο χώρος του, αν βρεθεί σε άλλο χώρο θα χαθεί και δεν θα ξέρει τι να κάνει. Αν δεν μπορείς να το γυρίσεις εσύ, πάρε το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων (Αιόλου 47, 2103239201) ή τον δήμο στον οποίο βρίσκεσαι.

Νόμος 4039/2012. Δεν επιτρέπεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ (8) εβδομάδων.

Ξεκάθαρα η πλέον θανατηφόρα και σκληρή μέθοδος δηλητηρίασης ενός ζώου, χωρίς αντίδοτο, είναι τα σπασμένα γυαλιά. Το ζώο πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε κτηνίατρο. Μέχρι τότε, κάντε ένα διάλυμα νερού με ζάχαρη, πάρτε κομματάκια βαμβάκι, κάντε τα μπαλίτσες, βρέξτε τα λίγο στο διάλυμα και βάλτε τα στο στόμα του ζώου, κλείνοντάς του ταυτόχρονα το στόμα μέχρι να τα καταπιεί. Όσο περισσότερο βαμβάκι καταπιεί το ζώο τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να σωθεί (Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία).

Οδοντιατρικό τμήμα διαθέτει, μεταξύ άλλων, το πρότυπο φιλοζωικό κτηνιατρικό κέντρο της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας στο Κορωπί, όπου νοσηλεύονται αδέσποτοι σκύλοι και γάτες. Οι υπηρεσίες παρέχονται σε πολύ χαμηλές τιμές. Aττική Οδός, Έξοδος Τοπικές Οδοί, 2106020202, Δευτέρα με Παρασκευή 10.00-16.30 και Σάββατο 9.00-13.30.

Παραλία. Η παραμονή και ο περίπατος ζώων στις παραλίες επιτρέπεται μόνο όταν συνοδεύονται και είναι δεμένα και όταν φέρουν ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας ή ένδειξη ότι είναι εμβολιασμένα.

Ρωσίδα σκυλίτσα, η Λάικα, ήταν το πρώτο ζωντανό ον που ταξίδεψε στο Διάστημα. Ήταν ένα αδέσποτο από τους δρόμους της Μόσχας, που εκτοξεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου 1957 με τον ρωσικό δορυφόρο Σπούτνικ. Η Λάικα πέθανε από αφυδάτωση ύστερα από λίγες ώρες. Πολλά χρόνια αργότερα, η Ρωσίδα βιολόγος Αντίλια Κοτόφσκαγια, είπε: «Ασφαλώς και ξέραμε ότι θα τη χάναμε σε αυτή την πτήση, καθώς δεν υπήρχε τότε τρόπος διάσωσής της. Την παραμονή της αποστολής της πήγα να τη δω, της ζήτησα να μας συγχωρέσει και έκλαψα χαϊδεύοντάς τη μια τελευταία φορά».

Σοκολάτα. Μπορεί να σκοτώσει ένα σκύλο, καθώς η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη που περιέχει παραλύουν το νευρικό του σύστημα. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν εμετό, ανησυχία, αυξανόμενους παλμούς στην καρδιά και κώμα. Αν αντιληφθείτε ότι ο σκύλος σας έχει φάει μεγάλη ποσότητα σοκολάτας, πρέπει με κάποιο τρόπο να προκαλέσετε εμετό.

Τιμολόγιο αποτέφρωσης. Στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (pesydap.gr) γίνονται αποτεφρώσεις ζώων. Όπως προβλέπεται, με ένα τηλεφώνημα (2104015451) αυτοκίνητο του ΔΙΚΕΠΑΖ, το οποίο φέρει ψυγείο συντήρησης ζώων, παραλαμβάνει το νεκρό ζώο από την οικία του ενδιαφερόμενου ή από κτηνιατρείο στο οποίο έχει γίνει η ευθανασία του. Το ζώο μεταφέρεται στο ΔΙΚΕΠΑΖ, στο Σχιστό, για αποτέφρωση είτε με άλλα ζώα είτε μεμονωμένα. Οι τιμές για πολλά ζώα μαζί: α) Για ζώα ιδιοκτησίας πολιτών που είναι δημότες των δήμων μελών του ΔΙΚΕΠΑΖ €150/ζώο,

β) για ζώα ιδιοκτησίας πολιτών που είναι δημότες δήμων μη μελών €250/ζώο. Και για μεμονωμένο νεκρό ζώο: α) Για ζώο ιδιοκτησίας πολίτη που είναι δημότης δήμου μέλους €400, β) για μεμονωμένο ζώο ιδιοκτησίας πολίτη που είναι δημότης δήμου μη μέλους €500. Η στάχτη του νεκρού ζώου παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του μέσα σε ειδικό δοχείο.

Υιοθεσία αδέσποτων. Από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (minagric.gr): Ένα αδέσποτο ζώο δίνεται προς υιοθεσία μόνο από τον δήμο ή από φιλοζωικό σωματείο στο οποίο έχει παραχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα, με έγγραφη συμφωνία, ο Δήμος. Κατά την παράδοση ενός ζώου συντροφιάς προς υιοθεσία υπογράφεται η «Δήλωση Υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη» μεταξύ του υπευθύνου του καταφυγίου ή του φιλοζωικού σωματείου και του νέου ιδιοκτήτη. Η Δήλωση Υιοθεσίας αποτελεί δημόσιο έγγραφο. Ένα αντίτυπο δίδεται στο νέο ιδιοκτήτη του ζώου και ένα φυλάσσεται σε αρχείο του δήμου.

Φαντάσματα του Ασπρόπυργου. Δραστήρια ομάδα εθελοντών στον Ασπρόπυργο, που προσπαθεί να βρει σπίτι σε αδέσποτα και εγκαταλειμμένα ζωάκια, που υπάρχουν κατά δεκάδες στην περιοχή. Θα τους βρείτε στο Fb ή στείλτε μέιλ στο fantasmataaspropyrgou@yahoo.gr

Χήνες και πάπιες υποφέρουν, πολλές φορές, στη διαδικασία παραγωγής του ξακουστού γαλλικού εδέσματος φουά γκρα (foie gras, δηλαδή παχύ συκώτι) και φιλοζωικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο πιέζουν για την απαγόρευση της μαζικής παραγωγής του. Ντοκιμαντέρ έχουν δείξει ότι οι πάπιες και οι χήνες στριμώχνονται σε υπόστεγα, ταΐζονται με το ζόρι πολλές φορές με ένα σωλήνα που μπαίνει στο λαιμό τους, το συκώτι τους διογκώνεται έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό και έπειτα θανατώνονται.

Ψαρευτική συνείδηση. Τουλάχιστον μην ανεβάζεις περήφανες φωτογραφίες με τις ψαριές σου σε Facebook, Instagram κ.λπ. Το ίδιο και οι κυνηγοί.

Ωδικά πτηνά. Θα είναι από τα είδη που θα καταφέρουν να επιβιώσουν, μαζί με τα τρωκτικά, σε αντίθεση με τα μεγάλα ζώα, όπως οι ελέφαντες, οι ιπποπόταμοι, οι ρινόκεροι κ.ά., που οδεύουν προς εξαφάνιση, στα επόμενα 100 χρόνια, καθώς δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις «νέες συνθήκες», σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον που δημοσιεύθηκε το 2019 στο περιοδικό «Nature Communications». Οι ερευνητές είπαν ότι «η μεγαλύτερη απειλή για τα πουλιά και για τα ζώα είναι με μεγάλη διαφορά ο άνθρωπος».

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5