1821 Digital Gallery
Γιατί να εκπαιδεύσω το σκύλο μου;

Γιατί να εκπαιδεύσω το σκύλο μου;

Αν αναρωτιέσαι, πέρνα μια βόλτα από το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων

Ο Λουκέτος είναι έξι χρονών. Του αρέσουν οι μεγάλες βόλτες, τα παιχνίδια με την μπάλα του και οι αγκαλιές στον καναπέ. Δεν μπόρεσα ποτέ να τον δω σαν «κατοικίδιο», δεν καταλαβαίνω καν τι σημαίνει αυτό. Ο Λουκέτος είναι ακόμα ένα μέλος της οικογένειας (για χάρη του αναφερόμαστε στην οικογένεια ως «αγέλη») και έχει τη δική του προσωπικότητα, τις προτιμήσεις και τις παραξενιές του. Μερικές από αυτές είναι χαριτωμένες, και άλλες πολύ ενοχλητικές. Την εκατοστή φορά, λοιπόν, που πήδηξε στην αγκαλιά του ανυποψίαστου ντελιβερά, το πήρα απόφαση. «Λουκέτο ή θα μάθεις τρόπους ή θα πας στο σχολείο!», είπα. Το «γουφ» ήρθε σε θετικό τόνο, οπότε κάναμε μια βόλτα στο Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων.

Η σχολή λειτουργεί ήδη από το 1983 στον Άλιμο, αποτελείται από μία ομάδα εκπαιδευτών και είναι μία από τις πρώτες σχολές σκύλων στην Ελλάδα. Πρόκειται για νόμιμη, οργανωμένη σχολή κοντά στο κεντρο της Αθήνας και στα Νότια Προάστια. Όμως, αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και ήρθαμε μέχρι εδώ, είναι η φιλοσοφία της σχολής που στοχεύει στην αρμονική συμβίωση σκύλου και ανθρώπου.

Σχετικα
Ξενοδόχος τους άφησε να κοιμηθούν στο αμάξι γιατί είχαν σκύλο
Ξενοδόχος τους άφησε να κοιμηθούν στο αμάξι γιατί είχαν σκύλο

Μπαίνουμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο Λουκέτος μυρίζει τα πάντα και εγώ παρατηρώ. Μερικά σκυλιά περιμένουν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, άλλα παίζουν στο πάρκο κοινωνικοποίησης (το Ε.Κ.Ε.Σ διαθέτει ειδικό χώρο όπου μπορεί να φιλοξενήσει το σκυλάκι σας όσο εσείς λείπετε από το σπίτι, και αν επιθυμείτε να μπουν και σε πρόγραμμα εκπαίδευσης).

Ο Θοδωρής Τριάντης, που είναι εκπαιδευτής σκύλων και ιδιοκτήτης της σχολής, μας συστήνει να κάνουμε πρώτα το τεστ χαρακτήρα και συμπεριφοράς. Το τεστ πραγματοποιείται δωρεάν όλες τις ημέρες της εβδομάδας και αφορά όλες τις ηλικίες. Μέσα από αυτό, οι εκπαιδευτές αξιολογούν την αντίληψη του σκύλου, το επίπεδο κοινωνικοποίησης και συνεργασίας, πιθανές φοβίες ή επιθετικότητα, και με βάση αυτά τα στοιχεία διαμορφώνουν το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στους δυο σας.

Σχετικα
Λύκοι στην Πάρνηθα: Τα μέτρα και το πρώτο ενημερωτικό σποτ
Λύκοι στην Πάρνηθα: Τα μέτρα και το πρώτο ενημερωτικό σποτ

«Στους δυο μας;»

«Ναι», λέει ο Θοδωρής, «Εδώ δεν εκπαιδεύουμε μόνο το σκυλί, αλλά και τον ιδιοκτήτη του. Η κεντρική ιδέα είναι να μπορείς να ευχαριστιέσαι τη ζωή σου μαζί με το σκύλο σου, δείχνοντας ταυτόχρονα σεβασμό στο σκύλο σου. Για παράδειγμα, μπορείς να πας για καφέ και να τον πάρεις μαζί σου;». (Ούτε καν, κάνει σαν κακομαθημένο τρίχρονο). Εντάξει, κατάλαβα, έχουμε δρόμο. 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΕΣ καλύπτουν ανάγκες μεγαλόσωμων και μικρόσωμων, καθαρόαιμων και ημίαιμων σκύλων, και περιλαμβάνουν τη βασική υπακοή, τα προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. αν ο σκύλος είναι επιθετικός ή έχει «άγχος αποχωρισμού»), την αντιμετώπιση φοβιών, την φύλαξη χώρων και σωματοφυλακή, την αποφυγή φόλας, τη συνύπαρξη μαζί με παιδιά, την κοινωνικοποίηση κουταβιών και ομαδικά μαθήματα υπακοής και κοινωνικοποίησης, συμβουλευτική για υποψήφιους ιδιοκτήτες σκύλων, προεκπαίδευση κουταβιών. Το Ε.Κ.Ε.Σ είναι από το 2008 επίσημο και ιδρυτικό μέλος των Σκύλων Οδηγών Ελλάδος, όλα τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στις δυνατότητες του κάθε σκύλου, ενώ η σχολή παρέχει ισόβια υποστήριξη σε θέματα συμπεριφοράς. «Ισόβια, γιατί η ζωή μας αλλάζει, μπορεί να αλλάξουμε σπίτι ή να κάνουμε ένα παιδί ή να αποκτήσουμε δεύτερο σκύλο, οπότε η συμπεριφορά του σκύλου πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση», λέει ο Θοδωρής. Επίσης το Ε.Κ.Ε.Σ πραγματοποιεί συχνά, πολύ χρήσιμα, ανοικτά σεμινάρια για ιδιοκτήτες σκύλων (περισσότερες πληροφορίες εδώ), αλλά και παρουσιάσεις ευαισθητοποίησης κυνοφιλίας σε σχολεία.

Και η εκπαίδευση πώς γίνεται; «Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα σκυλί», λέει και πάλι ο Θοδωρής «είναι το παιχνίδι, η υπομονή και η επανάληψη. Βασιζόμαστε στην εμπειρία και στις σύγχρονες θετικές μεθόδους εκπαίδευσης που ακολουθούμε, για να έχουμε πάντα καλό αποτέλεσμα. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι όμως η συνεργασία και η συμμετοχή του ιδιοκτήτη».

Info
Λεωφόρος Αλίμου 19, 210 9844772, 210 9830601, Ώρες Λειτουργίας: 11.00-18.00, Fb: @ekesdogtrainer

*Για περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμα άρθρα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της σχολής www.amazingdogs.gr και www.triadis.gr

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5