Κατοικιδια

Αγριόγατες της Άμμου: Τα πανέμορφα πλάσματα που κοιτούν για πρώτη φορά κατάματα την κάμερα στο φυσικό τους περιβάλλον (video)

Τέσσερα χρόνια περίμεναν οι ερευνητές για αυτήν τη στιγμή στη δυτική Σαχάρα στο Μαρόκο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Vimeo-235370999

Για πρώτη φορά ο κινηματογραφικός φακός κατάφερε να ξετρυπώσει και να απαθανατίσει τρεις ακριβοθώρητες αγριόγατες της άμμου στη δυτική Σαχάρα στο Μαρόκο. Πρόκειται για το επιστέγασμα μια εκτεταμένης έρευνας τεσσάρων ετών στη βόρεια Αφρική.

Η κάμερα απαθανάτισε τρία μικρά αγριογατάκια της άμμου, ηλικίας από έξι έως οκτώ εβδομάδων, στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι φωτογραφίες και το βιντεοσκοπημένο υλικό τραβήχτηκαν τον Απρίλιο από τον οργανισμό Panthera που ασχολείται με τα αιλουροειδή. Εντόπισαν τις μικρές αγριόγατες της άμμου κρυμμένες σε βατώδη περιοχή εκεί που πιθανότατα τα είχε αφήσει η μητέρα τους.

Αγριόγατες της Άμμου

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους βιολόγους, Δρ. Αλεξάντερ Σλίβα και Γκέγκορι Μπρετόν, εντόπισαν τα τρία αγριογατάκια της άμμου το βράδυ της 26ης Απριλίου, ενώ επέστρεφαν στον καταυλισμό τους το 2013. «Ήταν κάτι το εκπληκτικό», λέει στον Independent ο Μπρετόν, «πιστεύουμε ότι κανείς άλλος δεν έχει απαθανατίσει αυτά τα πλάσματα στο φυσικό τους αφρικανικό περιβάλλον».

Ο Βικτόρ Λος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που περιέγραψε την αγριόγατα της άμμου το 1858 βασιζόμενος σε ένα δείγμα που βρέθηκε στην αλγερινή Σαχάρα.

 

Η αγριόγατα της άμμου είναι μία μικρή αγριόγατα, με κοντά πόδια και σχετικά μακριά ουρά. Η γούνα της έχει το χρώμα της άμμου και της ώχρας. Τα σημάδια ποικίλουν μεταξύ των ατόμων: κάποια δεν έχουν ούτε κηλίδες, ούτε ρίγες, μερικά έχουν αχνά σημάδια, ενώ μερικά έχουν και τα δύο κηλίδες και λωρίδες. 

Αγριόγατες της Άμμου

Κάνουν μοναχική ζωή, εκτός από την περίοδο του ζευγαρώματος. Επικοινωνούν χρησιμοποιώντας άρωμα και τα νύχια τους και με την ούρηση για να καθορίσουν το φάσμα τους.

Δεν αφήνουν τα περιττώματά τους σε εκτεθειμένες περιοχές, όπως τα άλλα Αιλουροειδή. Βγάζουν κραυγές όπως οι κατοικίδιες γάτες και βγάζουν δυνατές κραυγές κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, για να βρουν σύντροφο. Η ακοή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενδοοικογενειακή επικοινωνία τους.

Δίνουν την εντύπωση ότι δεν μεγαλώνουν ποτέ και για αυτό τις αποκαλούν ο Πίτερ Παν των αιλουροειδών. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ