Κατοικιδια

Ρώτα το γιατρό

323843-667197.jpg
Αναστασία Βουτσινά
ΤΕΥΧΟΣ 584
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325813-672346.jpg

Ποια θα πρέπει να είναι η σταθερή διατροφή του κατοικίδιού μας;

Εξαρτάται από την ηλικία, τη ράτσα και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ζώου. Καλό είναι να τρέφεται με βιομηχανική τροφή καλής ποιότητας, ξηρά ή κονσέρβες για τον πρώτο ένα με ενάμιση χρόνο της ζωής του. Μετά από αυτό το διάστημα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ετοιμάζει τροφή, ειδικά παρασκευασμένη για το ζώο, χωρίς καρυκεύματα και αλάτι, ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες ή τα προβλήματά του, και να την εναλλάσσει με βιομηχανοποιημένη τροφή καλής ποιότητος.

Υπάρχουν τροφές που, ενώ είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο, είναι δηλητήρια για τα ζώα μας;

Τα τελευταία χρόνια μελέτες αναφέρουν ως επικίνδυνες για τα κατοικίδια τροφές, οι οποίες δεν προκαλούν πρόβλημα στον άνθρωπο, όπως το κρεμμύδι, το σταφύλι και η σοκολάτα. Εννοείται ότι τα παραπάνω προκαλούν προβλήματα όταν καταναλώνονται από το ζώο σε μεγάλες ποσότητες, αλλά καλό είναι να αποφεύγονται γενικώς. Ορισμένα φυτά είναι επίσης δηλητηριώδη, εξαρτάται από το είδος του ζώου.

Μπορείτε να αναφερθείτε ενδεικτικά στο είδος των προβλημάτων που προκαλούν; 

Το είδος των προβλημάτων που προκαλούν εξαρτάται από την ποσότητα και την τοξικότητα της ουσίας που καταναλώθηκε. Τα προβλήματα που προκαλούνται είναι πεπτικές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι το θάνατο του ζώου. Χρειάζεται να είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί σε ό,τι δίνουμε στο κατοικίδιό μας, και να κάνουμε μια μικρή αναζήτηση πριν του χορηγήσουμε κάποια τροφή ή αγοράσουμε κάποιο φυτό για τον κήπο μας, διότι ανανεώνεται διαρκώς η λίστα των τροφίμων και των φυτών τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα για ένα κατοικίδιο ζώο.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες συμβουλές για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης; Τι πρέπει να κάνει άμεσα ένας ιδιοκτήτης σε περίπτωση δηλητηρίασης ή τραυματισμού του κατοικίδιού του;

Όσον αφορά τις δηλητηριάσεις, όταν είμαστε αυτόπτες μάρτυρες της κατανάλωσης από το ζώο μας κάποιου επικίνδυνου αντικειμένου ή τροφής που υποπτευόμαστε ότι μπορεί να περιέχει δηλητήριο, προκαλούμε άμεσα εμετό. Αυτό μπορεί να γίνει με πόσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία έχουν ως βάση τη μουστάρδα και μπορούν βρεθούν στα φαρμακεία ή την απλή λύση της χορήγησης οξυζενέ, με προσοχή, για την πρόκληση εμετού. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο πριν την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Υπάρχει και η λύση της ενέσιμης χορήγησης ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά είναι δυσκολότερη καθώς απαιτεί ειδικές γνώσεις. Σε περίπτωση που το ζώο έχει ήδη εμφανίσει σπασμούς και κενώσεις διαρροϊκές βλεννώδεις, τότε πρέπει οπωσδήποτε να χορηγηθεί ατροπίνη αρχικά και στη συνέχεια κάποιο ηρεμιστικό σε μορφή ενέσιμη.

Επίσης, στο φαρμακείο του σπιτιού μας είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα αντισταμινικό σε μορφή σιροπιού και μια σύριγγα, από την οποία θα αφαιρέσουμε τη βελόνα, για τη χορήγηση των υγρών. 

Σε περίπτωση τραυματισμού, ισχύουν τα ίδια ακριβώς που ισχύουν και στον άνθρωπο. Δηλαδή δεν μετακινούμε το τραυματισμένο ζώο για να μην προκαλέσουμε, άθελά μας, μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν έχουμε αιμορραγία σε άκρο, προσπαθούμε να το περιδέσουμε περιφερειακά της βλάβης, για να σταματήσει η αιμορραγία. Όταν χρειαστεί να μεταφέρουμε το ζώο στο κτηνιατρείο, φτιάχνουμε πρόχειρο φορείο. Η πιο απλή λύση είναι ένα σεντόνι, μια κουβέρτα ή κάτι πιο σκληρό. Καλό είναι να μην το μετακινούμε και να επικοινωνήσουμε με κτηνίατρο άμεσα.

Υπάρχει κάποιο ζήτημα στο οποίο η Αθήνα, σαν πόλη, χρειάζεται περισσότερη προσοχή;

Το κυκλοφοριακό της Αθήνας είναι ένας κίνδυνος, κυρίως για τα αδέσποτα της πόλης. Αλλά γενικώς, τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στα αδέσποτα ζώα, σκύλους και γάτες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ