Επικαιροτητα

Γαλιλαίος: O Πατέρας των Σύγχρονων Επιστημών γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο «Πατέρας των Σύγχρονων Επιστημών» γεννήθηκε σαν σήμερα στις 15 Φεβρουαρίου του 1564.

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλιλαίος Γαλιλέι
© Hulton Archive/Getty Images

Γαλιλαίος Γαλιλέι: Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 15 Φεβρουαρίου του 1564 και αυτά είναι 7 πράγματα που λίγοι γνωρίζουν για τη ζωή του.

Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 15 Φεβρουαρίου του 1564 και έμελλε να αλλάξει για πάντα την επιστήμη όπως ήταν γνωστή μέχρι τότε. Γεννήθηκε στην Πίζα και από νωρίς έδειξε να ξεχωρίζει. Μεγάλωσε στη Φλωρεντία από όπου ήταν η καταγωγή του πατέρα του και έφυγε μόνο για να σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή της γενέτειράς του. Ο «Πατέρας Των Σύγχρονων Επιστημών» έμεινε γνωστός για τις αστρονομικές του ανακαλύψεις και για την τόλμη του να αντιπαραταχθεί στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, γεγονός που έφερε και την καταδίκη του. Ξεχώρισε ωστόσο, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην ανθρώπινη ιστορία και για μια σειρά από άλλους, μάλλον περίεργους λόγους, τους οποίους καταγράφει το history.com. 

Πορτρέτο του Γαλιλαίου
Πορτρέτο του Γαλιλαίου / © Wikimedia Commons


1. Παράτησε τις σπουδές του
Μέχρι την εφηβεία του, ο Γαλιλαίος διάβαζε σε ένα μοναστήρι κοντά στη Φλωρεντία και στόχος του ήταν να γίνει μοναχός. Όμως οι φιλοδοξίες του πατέρα του ήταν διαφορετικές και αποφάσισε να τον στείλει στην Πίζα για να σπουδάσει ιατρική. Ωστόσο καθώς περνούσαν τα χρόνια, το ενδιαφέρον του Ιταλού επιστήμονα για τα μαθηματικά, όλο και μεγάλωνε. Έτσι, άφησε τις σπουδές του το 1585 και συνέχισε μόνος του την επιστημονική του έρευνα στα μαθηματικά, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερα μαθήματα, για να τα βγάζει πέρα. Τελικά επέστρεψε 4 χρόνια αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Πίζα για διδάξει ο ίδιος μαθηματικά!

2. Δεν είναι αυτός που ανακάλυψε το τηλεσκόπιο
Μπορεί οι περισσότεροι να συγχέουν την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου με τον Γαλιλαίο, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτή ανήκει στον Ολλανδό κατασκευαστή φακών Χανς Λιπερσέι. Η ανακάλυψη έγινε επίσημα το 1608 και την επόμενη χρονιά ο Γαλιλαίος έφτιαξε ένα δικό του, βελτιωμένο, τηλεσκόπιο με το οποίο ξεκίνησε τις ανακαλύψεις του. Αρχικά ασχολήθηκε με το φεγγάρι το οποίο σημείωσε πως είχε κρατήρες και βουνά, απέναντι στην μέχρι τότε επικρατούσα άποψη, ενώ στη συνέχεια το ενδιαφέρον του μετατοπίστηκε και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Μαζί με τον Κοπέρνικο ήταν οι πρώτοι που υποστήριξαν ότι τόσο η γη, όσο και άλλοι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο.

3. Οι κόρες του έγιναν μοναχές
Ο Γαλιλαίος έκανε τρία παιδιά με την Μαρίνα Γκάμπα, την οποία δεν παντρεύτηκε ποτέ. Το 1613 έστειλε τις δύο κόρες του ηλικίας 12 και 13 ετών σε μια γυναικεία μονή έξω από τη Φλωρεντία, από την οποία δεν βγήκαν ποτέ. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με την μεγάλη κόντρα που είχε ο ίδιος με την Καθολική Εκκλησία. Πάντως, ο Γαλιλαίος κράτησε επαφές με τη μεγάλη του κόρη, την Αδελφή Μαρία Σελέστε, η οποία του μαγείρευε, ενώ και εκείνος έβρισκε προμήθειες για το μοναστήρι. Ο γιος του, Βιντσένζο γεννήθηκε το 1606, ολοκλήρωσε την Ιατρική Σχολή της Πίζα και έζησε με την οικογένειά του στη Φλωρεντία. 

4. Καταδικάστηκε σε ισόβια από την Ιερά Εξέταση
Μπορεί η θεωρία του Κοπέρνικου για το ηλιακό σύστημα να ήταν γνωστή ανάμεσα στους επιστημονικούς κλάδους, με τις πρώτες ενδείξεις να έρχονται μάλιστα από τον 2ο αιώνα και τον Κλαύδιο Πτολεμαίο, όμως το 1616 η Καθολική Εκκλησία ανακήρυξε αιρετικές τις θεωρίες του, καθώς ήταν αντίθετες με εκείνες της Βίβλου. Ο Γαλιλαίος έλαβε αρχικά άδεια να μελετά τις θεωρίες του Κοπέρνικου, με την προϋπόθεση να μην τις ενστερνίζεται. Το 1632 όμως κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Διάλογος περί των δύο μέγιστων συστημάτων του κόσμου», όπου δύο φίλοι συζητούν τις ιδέες του Κλαύδιου Πτολεμαίου και του Κοπέρνικου. Στο βιβλίο αυτό ο Γαλιλαίος φαίνεται να παίρνει θέση για την ύπαρξη ηλιακού συστήματος και την αμέσως επόμενη χρονιά καταδικάζεται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε ισόβια κάθειρξη.

galileo_galilei_galileo_galilei_at_his_trial_at_the_inquisi_wellcome_v0018716.jpg
Η Δίκη του Γαλιλαίου / © Wikimedia Commons


5. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε κατ' οίκον περιορισμό
Μπορεί ο Γαλιλαίος να καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση όμως λίγα χρόνια αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Του απαγορεύτηκε φυσικά το να δημοσιεύει βιβλία και να βλέπει φίλους του, ωστόσο δέχθηκε σημαντικούς επισκέπτες από την Ευρώπη, όπως ο Τόμας Χόμπς και ο Τζον Μίλτον. Επιπλέον κατόρθωσε στα κρυφά να συγγράψει το βιβλίο «Δύο νέες επιστήμες» για τη φυσική και τη μηχανική. Εκδόθηκε στην Ολλανδία το 1638, ενώ την ίδια χρονιά ο Γαλιλαίος έμεινε ολικά τυφλός. Πέθανε, μετά από 4 χρόνια, στις 8 Ιανουαρίου, το 1642, στα 77 του.

6. Το μεσαίο του δάχτυλο εκτίθεται σε μουσείο!
Περίπου έναν αιώνα μετά το θάνατό του, το 1737, η Εκκλησία επέτρεψε την μεταφορά του Γαλιλαίου στην Σάντα Κρότσε. Κατά την εκταφή, ο Άντον Φραντσέσκο Γκόρι, θαυμαστής του Γαλιλαίου και αρχαιοδίφης, απέσπασε τρία δάχτυλά του, έναν σπόνδυλο και ένα δόντι. Το μεσαίο του δάχτυλο κέρδισε την προσοχή όλων και τελικά αποκτήθηκε από τον Άντζελο Μπαντίνι, βιβλιοθηκονόμο της Λαυρεντιανής Βιβλιοθήκης όπου και εκτέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από το 1927 το δάχτυλο μεταφέρθηκε στο Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης της Φλωρεντίας, γνωστό ως Μουσείο Γαλιλαίου. Φυλάσσεται πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο και αποτελεί παράδειγμα εγκωμίου του Γαλιλαίου ως ήρωα και μάρτυρα της επιστήμης. Ο σπόνδυλος του Γαλιλαίου εκτέθηκε μόνιμα στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, ενώ τα άλλα δύο δάχτυλα και το δόντι φαίνεται να άλλαξαν πολλούς κατόχους και το Νοέμβριο του 2009 βρέθηκαν τυχαία σε μια δημοπρασία στην Ιταλία.

640px-tomb_of_galileo_galilei.jpg
Ο τάφος του Γαλιλαίου / © Wikimedia Commons

 
7. Το Βατικανό δεν παραδέχθηκε ότι ο Γαλιλαίος είχε δίκιο μέχρι και το 1992
Το 1979 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' ξεκίνησε έρευνα για την καταδίκη του Γαλιλαίου. 13 χρόνια αργότερα και 359 χρόνια αφότου ο «Πατέρας των σύγχρονων επιστημών» δικάστηκε από την Ιερά Εξέταση, ο Πάπας έκλεισε οριστικά την υπόθεση και εξέδωσε επίσημη απολογία αναγνωρίζοντας τα λάθη που έγιναν από τους δικαστές κατά τη διάρκεια της δίκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ