1821 Digital Gallery

Παρασκευή και 13: Δεκατρία πράγματα για την περιβόητη μέρα

Παρασκευή και 13: Δεκατρία πράγματα για την περιβόητη μέρα
Γιατί οι άνθρωποι τραβούν τέτοιο κόλλημα μαζί της;
  • A-
  • A+
0
13 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την ημερομηνία Παρασκευή και 13: Γιατί αυτή η μέρα θεωρείται κακότυχη και προκαλεί φόβο;

Παρασκευή και 13 σήμερα για το 2022 και πολλοί θεωρούν την ημερομηνία αυτή... γρουσούζικη. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την Τρίτη και 13. Άρα, μάλλον κάπως ευθύνεται ο αριθμός 13 και όχι τόσο η ημέρα, τελικά. Φυσικά, αν δεν πιστεύει κάποιος σε δεισιδαιμονίες δεν έχει λόγο να φοβάται. Ή μήπως έχει;

Αλλά τι το ξεχωριστό έχει η σημερινή ημέρα; Από πότε θεωρήθηκε γρουσούζικη; Γιατί έχει συνδεθεί με φοβίες; Πάσχεις κι εσύ από paraskevedekatriaphobia;

01. Στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ, οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη. Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη μέρα είναι η «Τρίτη και 13».

02. Ήξερες πως ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας;

Σχετικα
Σαν σήμερα, στις 24 Ιουνίου 1987 γεννιέται ο Λιονέλ Μέσι
Σαν σήμερα, στις 24 Ιουνίου 1987 γεννιέται ο Λιονέλ Μέσι

03. Εκτός την ομώνυμη ταινία που κυκλοφόρησε το 1980, εξελισσόμενη σε κινηματογραφικό franchise, μετρά μια ντουζίνα ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και πολλά βιβλία.

04. Έχει εμπνεύσει και την πληροφορική. Ο ιός Friday 13th ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημερομηνία 13 και ημέρα Παρασκευή.

05. Η πρώτη γραπτή αναφορά στην «Παρασκευή και 13» απαντάται στα τέλη του αρχές του 19ου αιώνα, στη βιογραφία του συνθέτη Τζοακίνο Ροσίνι που πέθανε μία τέτοια μέρα. Αλλά και πιο πριν, τόσο η ημέρα της Παρασκευής όσο και ο αριθμός 13 δεν είχαν το καλύτερο όνομα.

Σχετικα
Ανδρουλάκης: Ο Ανδρέας Παπανδρέου σφράγισε τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας
Ανδρουλάκης: Ο Ανδρέας Παπανδρέου σφράγισε τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας

06. Ανάμεσα στις δημοφιλείς ιστορίες που είναι ευρέως διαδεδομένες για την προέλευσή της ξεχωρίζει εκείνη που θέλει πως ο Ιούδας ο Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος στο Μυστικό Δείπνο και πως ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε ημέρα Παρασκευή.

07. Παλαιότερα, στις ΗΠΑ και την Αγγλία, η μέρα επιλεγόταν για την εκτέλεση των θανατοποινιτών δια απαγχονισμού, περνώντας στη λαογραφία και ως «Ημέρα του Κρεμασμένου».

08. Ο αστεροειδής 99942 Apophis, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2004, θα περάσει κοντά από τη Γη την Παρασκευή 13 Απριλίου 2029. Αν ζείτε τότε, το νου σας.

09. Η Φινλανδία αφιερώνει μια Παρασκευή και 13 ως Εθνική Ημέρα Ατυχημάτων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για θέματα ασφάλειας στους δρόμους, την οδηγική συμπεριφορά, τους χώρους εργασίας και το σπίτι.

10. Ο Άλφρεντ Χιτσκοκ γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1899 και η πρώτη του ταινία ήταν το «Number 13». Ποιες άλλες γνωστές προσωπικότητες γεννήθηκαν Παρασκευή και 13; Ο Σάμιουελ Μπέκετ, ο Φιντέλ Κάστρο, η Άσλι Όλσεν.

11. Για να έχει ένας μήνας Παρασκευή και 13 θα πρέπει να ξεκινά με πρώτη μέρα την Κυριακή. Τσεκάρετε τα ημερολόγιά σας και θα το διαπιστώσετε.

12. Φήμες θέλουν την ημέρα αυτή οι αεροπορικές εταιρείες να έχουν πτώση στα εισιτήριά τους.

13. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να εξηγεί γιατί αυτή η μέρα θεωρείται κακότυχη.  

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5