Wine & Spirits

7 λευκά κρασιά για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου

Τραγανός, αλμυρός και έντονος ταιριάζει τέλεια με δυνατές ελληνικές ετικέτες

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7 λευκά κρασιά για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου
Φωτογραφία: Helena Lopes/ Pexels

Η εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου δοξάζει τον μπακαλιάρο και τιμάει τα ωραία λευκά ελληνικά κρασιά

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα σπιτικά μοσχοβολούν άρωμα Ελλάδας, 25η Μαρτίου διπλή γιορτή, διπλή χαρά. Τα έθιμα είναι έθιμα και η παραδοσιακή συνταγή του τηγανιτού μπακαλιάρου με κουρκούτι και σκορδαλιά αρχίζει να ετοιμάζεται. Προπόσεις και ευχές με όραμα ένα καλύτερο αύριο δίνουν και παίρνουν κι εμείς γεμίζουμε τα ποτήρια μας με λευκές ποικιλίες και τσουγκρίζουμε στο όνομα της Ελλάδας. Εις υγείαν!

Tip για την ιδανική επιλογή: Αν προτιμάς τις κλασικές επιλογές τότε θα λατρέψεις τα διαχρονικά Ασύρτικα, τα Chardonnay ή τα αγαπημένα λευκά blend στο τραπέζι σου. Αν πάλι θελήσεις να αναπτύξεις περισσότερο την σχέση σου με «ιδιαίτερες» λευκές ελληνικές ποικιλίες έχω φροντίσει γι’ αυτό. Μπορείς να γιορτάσεις την ξεχωριστή αυτή ημέρα το ίδιο καλά –ίσως και καλύτερα- με μια Κυδωνίτσα ή με μια υπέροχη Ρομπόλα.

 

 

kyma_el_vino.jpg
Κύμα - Ελ Vino

Εντελώς value for money, από ένα άκρως ελληνικό blend. Η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο σε τέλεια συνεργασία χαρίζουν αρώματα τροπικών φρούτων, νότες εσπεριδοειδών, κυρίως λεμονιού και lime, ολοκληρώνοντας το αρωματικό προφίλ της μύτης με στοιχεία ανθέων πορτοκαλιάς ενώ το στόμα χαρακτηρίζεται από τραγανή οξύτητα και απαλή επίγευση. Συντροφεύει ιδανικά  λιπαρά πιάτα όπως ο τηγανιτός μπακαλιάρος με κουρκούτι.
Ενδεικτική Τιμή: 7,00 €

chardonnay_gerovasileioy.jpg
Chardonnay - Κτήμα Γεροβασιλείου
Το ελληνικό Chardonnay που μπορεί να «κοιτάξει στα μάτια» μια γαλλική Boυργουνδία. Ζυμώνει σε βαρέλι και παραμένει με τις λεπτές οινολάσπες του για μερικούς μήνες γι αυτό εμπλουτίζεται σε σώμα και ποικιλιακά στοιχεία. Αρώματα εσπεριδοειδών, λεμονιού, lime, και τροπικών φρούτων, ισορροπούν πάνω σε νότες ξηρών καρπών και καπνού. Ευγενικά στοιχεία μελιού και βανίλιας ολοκληρώνουν την αρωματική παλέτα. Η γεμάτη και μεστή γεύση του, η φρεσκάδα από την οξύτητά του και τα καπνιστά και λεμονάτα στοιχεία το μεταμορφώνουν σε απόλυτο παρτενέρ του παραδοσιακού μπακαλιάρου της ημέρας.
Ενδεικτική Τιμή: 19,00 €

 

 

tsimpidi_kidonitsa.jpg
Κυδωνίτσα Τσιμπίδη - Οινοποιητική Μονεμβασίας
Η απλότητα της minimal ετικέτας της φιάλης σε προδιαθέτει για την φινέτσα του κρασιού, δείχνοντας ταυτόχρονα πως η ομορφιά ίσως βρίσκεται πίσω από τα πιο απλά πράγματα. Εκφραστικά αρώματα φρούτων με χαρακτηριστικές νότες κυδωνιού πρωτοστατούν στην μύτη ενώ ακολουθούν αρώματα κίτρου, βερίκοκου, περγαμόντου και αχλαδιού. Βοτανικές πινελιές και νότες αρμπαρόριζας συμπληρώνουν τον φρέσκο αρωματικό χαρακτήρα. Στόμα δυναμικό, με κρεμώδη υφή, ευχάριστη οξύτητα και ενδιαφέρουσα φρουτώδη επίγευση. Κάτι ξεχωριστό για να συνοδεύσεις τον μπακαλιάρο σου.
Ενδεικτική Τιμή: 12,00 €

inspirante.jpg
Inspirante - Οινοποιία Σπυρόπουλου Ν. Μεσημβρίας
Έμπνευση, Ασύρτικο και βαρέλι, το τρίπτυχο της επιτυχίας! Αρώματα εσπεριδοειδών, lime, λεμονιού, αχλαδιού και ροδάκινου κεντρίζουν το ενδιαφέρον το οποίο παρατείνεται μέσα από νότες βανίλιας και δρυ εμπνευσμένες από το βαρέλι. Το μεγαλείο του Ασύρτικου «ωριμάζει» για 6 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στόμα ισορροπημένο, με υψηλή οξύτητα, γεμάτο εκπλήξεις που μόνο ένα Ασύρτικο μπορεί να χαρίσει στους θαυμαστές του.  Στέκεται υπέροχα πλάι στον μπακαλιάρο, ενώ η «βαρελάτη αισθητική» του κρασιού ταιριάζει και γάντι με την παραδοσιακή ντάμα του, τη σκορδαλιά.
Ενδεικτική Τιμή: 16,00 €

santorini_karamolegkoy.jpg
Σαντορίνη - Oινοποιείο Καραμολέγκου
Λείπει η Σαντορίνη από την Σαρακοστή; Πλούσια αρώματα αλμύρας, τσακμακόπετρας, εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων, ευωδιάζουν στο τραπέζι. Η Σαντορίνη Καραμολέγκου δημιουργήθηκε από 90% Aσύρτικο και 10% Αθήρι-Αηδάνι που της χαρίζουν διακριτικές πινελιές βοτανικότητας και ανθικών στοιχείων. Η λεμονάτη οξύτητα προσφέρει φρεσκάδα στο στόμα και αναζωογονεί από την λιπαρότητα του μπακαλιάρου ενώ στοιχεία αλμύρας και τσακμακόπετρας απογειώνουν τη δυναμική της παραδοσιακής ελληνικής συνταγής.
Ενδεικτική τιμή: 18,50 €

santorini_gavala.jpg
Σαντορίνη - Οινοποιείο Γαβαλά
Μια φιάλη που «μυρίζει» Ελλάδα και ταιριάζει ιδανικά στο τραπέζι της εθνικής γιορτής. Σαντορίνη Γαβαλά  σημαίνει φρεσκάδα,  σημαίνει αρώματα λεμονιού, ανανά, αχλαδιού και βοτάνων, σημαίνει χαρακτηριστικές νότες τσακμακόπετρας. Το στόμα φαντάζει λιπαρό, με φρουτώδη υπόσταση, τραγανή οξύτητα, και μια ανεξίτηλη υπογραφή ορυκτότητας. Η υψηλή οξύτητα χαρίζει μια νότα φρεσκάδας σ τη λιπαρότητα του μπακαλιάρου στο στόμα, επιτυγχάνοντας ιδανική ισορροπία γεύσεων.
Ενδεικτική τιμή: 25,00 €

gentilini_rompola.jpg
Gentilini Ρομπολα - Gentilini Winery
Διάλεξε με κλειστά μάτια μια Ρομπόλα Κεφαλληνίας για τον γιορτινό σου μπακαλιάρο και δεν θα χάσεις! Πρωταγωνιστής στην μύτη το φρουτώδες στοιχείο με αρώματα εσπεριδοειδών, λεμονιού, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκου ροδάκινου, ενώ ενσωματωμένες νότες αλμύρας και τσακμακόπετρας ολοκληρώνουν το αρωματικό παζλ. Στόμα κομψό, με τραγανή οξύτητα και αμέτρητη φινέτσα.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ