Wine & Spirits

10 κρασιά για να αποχαιρετήσουμε το 2021

Γιορτινή διάθεση, καλή παρέα και τα ελληνικά κρασιά που ξεχώρισαν φέτος

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
ΤΕΥΧΟΣ 810
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pexels-nicole-michalou-5775055.jpg
Φωτογραφία: Nicole Michalou/ Pexels

10 ελληνικά κρασιά που ξεχώρισαν το 2021

Καθώς η φετινή χρονιά φτάνει στο τέλος της, προτείνουμε δέκα special κρασιά που ξεχώρισαν περισσότερο φέτος. Βάλε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες να παίζουν, άναψε όλα τα γιορτινά φωτάκια και τα κεριά του σπιτιού, πάρε το ποτήρι σου και φύγαμε!

thumbnail_moshopolis_6.jpg
Μoschopolis 6 - Οινοποιείο Μοσχόπολις
Kάτι παραπάνω από ακαταμάχητο, ένα κρασί οινοποίησης δύο χαρισματικών ελληνικών ποικιλιών. Απ’ τη μία το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο, απ’ την άλλη το βαρέλι που δίνει τη δική του ερμηνεία σ’ αυτό το ποικιλιακό ντουέτο. Αρώματα κίτρου, πεπονιού και λεμονανθών κυριαρχούν στην αρχή, ενώ λίγες νότες ορυκτότητας και καπνού μένουν στον απόηχο. Το απόλυτο pairing; Θαλασσινά, όστρακα και λευκά κρεατικά με λεμονάτες σάλτσες. Ενδεικτική Τιμή: €12,70

 

 

thumbnail_lefkogramma.jpg
Λευκό Γράμμα - Οινοποιία Μπουτάρη

Ασύρτικο, Sauvignon Blanc και Μαλαγουζιά σε τέλεια ισορροπία. Αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων, ορυκτότητας και λευκών λουλουδιών. Στο στόμα γκρέιπφρουτ, λεμονανθοί και νότες μήλου σε οδηγούν να πιεις αυτό το ποτήρι «στην υγεία μιας καινούριας αρχής»! Ψητά λαχανικά ή φρέσκες σαλάτες θα σταθούν στο πλάι του. Ενδεικτική Τιμή: €10

 

thumbnail_idysma_dryos.jpg
Ήδυσμα Δρυός - Κτήμα Τέχνη Οίνου
Κέρδισε την καρδιά των Ελλήνων γευσιγνωστών στον «21o Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης Οίνων και Αποσταγμάτων» και βραβεύτηκε ως το «Καλύτερο κρασί του Διαγωνισμού»! Πλούσιος χαρακτήρας από κόκκινα φρούτα, λιαστή ντομάτα, μαύρη ελιά και μανιτάρια, τανίνες που λιώνουν στο στόμα με φόντο τον γήινο γευστικό χαρακτήρα, και λίγα φρούτα του δάσους που δίνουν στο Ξινόμαυρο μια μοντέρνα διάσταση. Ταιριάξτε το με μια λιπαρή μπριζόλα μόσχου ή μια πιατέλα με παλαιωμένα κίτρινα τυριά. Θα το βρείτε σε επιλεγμένες κάβες καθώς μόλις «ξεμύτισε» στην αγορά!
Ενδεικτική Τιμή: €18

thumbnail_52peaks.jpg
52 Peaks - Navitas Winery
Ένα Chardonnay μεγαλωμένο με θέα τις 52 κορυφές του μυθικού βουνού του Ολύμπου. Γοητευτικά αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου, και ροδάκινου και κάποιες απαλές νότες δρυός, βελούδινο άγγιγμα στο στόμα. Vegan friendly και απόλυτα ταιριαστό με λευκά κρέατα στα κάρβουνα, ριζότο μανιταριών ή ψαρικά!
Ενδεικτική Τιμή: €17

 

 

negoska-carbonic-600-600x600h.jpg
Νεγκόσκα Carbonic - Kτήμα Χατζηβαρύτη
Δεν ξέρω αν δοκίμασα κάτι πιο φίνο από αυτή τη Νεγκόσκα φέτος. Φράουλες, κόκκινα φρούτα, γαρίφαλο, κανέλα, πράσινες νότες και βαλσάμικο, απόδειξη τρανή της ξεχωριστής οινοποίησής της. Σερβιρισμένο όπως το ξέρει μόνο η μητέρα γη. Αγαπήστε το μεγαλείο της Νεγκόσκας όσο και εγώ δίπλα σε κρεατικά με πικάντικες σάλτσες!
Ενδεικτική Τιμή: €19

 

thumbnail_gerovasiliouchardonnay.jpg
Chardonnay - Κτήμα Γεροβασιλείου
Ένα από τα καλύτερα λευκά κρασιά για φέτος ή μήπως «ο καλύτερος λευκός οίνος» του «21oυ Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης Οίνων και Αποσταγμάτων»; Ναι λοιπόν είναι γεγονός! Αρώματα μελιού, βανίλιας, ώριμων εσπεριδοειδών και καπνού είναι αυτά που πλάνεψαν τους κριτές του διαγωνισμού. Γεύση μεστή και ισορροπημένη, όπως ακριβώς ταιριάζει στο πιο ξεχωριστό Chardonnay της χρονιάς. Αγγίξτε την τελειότητα μαζί με λιπαρά ψάρια ή καπνιστά κίτρινα τυριά!
Ενδεικτική Τιμή: €18,50

thumbnail_1-3000_grenache.jpg
1/ 3000 - Tsantali
Μόλις 3.000 φιάλες κυκλοφόρησαν φέτος από αυτή τη Limited Edition σειρά κρασιών της Οινοποιίας Τσάνταλη. Grenache Rouge, λοιπόν, η αδυναμία μου! Φράουλες, κόκκινα φρούτα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, αλλά και «outsider» νότες ορυκτότητας και αλμύρας, αποτυπώνουν μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της γαλλικής ποικιλίας. Δοκιμάστε το με λευκά κρέατα, ήπιες σάλτσες ή ένα πλατό αλλαντικών.
Ενδεικτική Τιμή: €11

thumbnail_je_men_fous.jpg
Moi, jem’en fous ΕρυθρόςWinery Monsieur Nicolas
Είναι φρέσκο, ελαφρώς «πιπεράτο» και δυναμικό. Είναι σαφώς Λημνιώνα και ό,τι και αν σου συνέβη φέτος είναι εδώ για να σε κάνει να νιώσεις πιο «je m’en fus» από ποτέ! Τα ζουμερά αρώματα μούρων, βατόμουρων, φράουλας και πιπεριού αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη προσωπικότητα της Λημνιώνας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από το μικροκλίμα της λίμνης Πλαστήρα. «Ζητάει» να καταναλωθεί φρέσκια και επίσης ζητάει να τη συνδυάσεις με κόκκινα κρέατα, πουλερικά ή πιπεράτες πικάντικες σάλτσες.
Ενδεικτική Τιμή: €10

thumbnail_apla_rose_oenops.jpg
Απλά Ροζέ - Oenops
Τα πιο απλά πράγματα είναι και τα ωραιότερα στη ζωή! Αυτό το ροζέ λοιπόν είναι όνομα και πράγμα. Ξινόμαυρο, Λημνιώνα και Μαυρούδι έπλασαν ένα ροζέ λιτό και απέριττο με αρώματα κερασιού, ώριμης ντομάτας, καραμέλας και λουλουδιών. Στο στόμα είναι φρουτώδες, με δροσερή οξύτητα και μια υποψία ταννινών. Απολαύστε το έτσι «απλά» με ψητό χοιρινό, μελιτζάνες στον φούρνο, ζυμαρικά και ριζότο γαρίδας!
Ενδεικτική Τιμή: €11

thumbnail_vinsanto_hadjidaki.jpg
Vinsanto 2004- Οινοποιείο Χατζηδάκη
Περίπου 16 χρόνια πέρασαν από εκείνον τον τρύγο. 16 χρόνια παραμονής στο βαρέλι, 16 χρόνια ιστορίας μέσα σε ένα ποτήρι. Ασύρτικο και Αηδάνι, στην κεχριμπαρένια τους απόχρωση. Θα συναντήσεις αρώματα έντονων αποξηραμένων φρούτων, σταφίδας, μελιού και καραμέλας βουτύρου με φόντο τη σαντορινιά ορυκτότητα! Το απόλυτο κρασί για να συνοδεύσει τα μελένια χριστουγεννιάτικα γλυκά και τα σιροπιαστά σου!
Ενδεικτική Τιμή: €29

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ