Wine & Spirits

6 Ξινόμαυρα για να δοξάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Η μούσα του ελληνικού ερυθρού αμπελώνα τιμάται την 1η ήμερα του Νοέμβρη

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6 Ξινόμαυρα για να δοξάσεις την Παγκόσμια ημέρα Ξινόμαυρου
Φωτογραφία: Jep Gambardella/ Pexels

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: 6 κρασιά για να δοκιμάσεις την ελληνική ποικιλία

Τα κρασιά από Ξινόμαυρο έχουν μεστή γεύση και αρωματικά στοιχεία που μπορεί κανείς να αγαπήσει από το πρώτο κιόλας τετ α τετ με το ποτήρι. Οι θαυμαστές του το αποκαλούν «ελληνικό Νebbiollo», καθώς η έμφυτη οξύτητα, η φυτικότητα και οι ταννικές του αποχρώσεις θυμίζουν κάτι απ’ την ομορφιά της διάσημης ποικιλίας του Piemonte. Η εξωστρεφής εκδοχή της ποικιλίας χαρακτηρίζεται από βαθύ κόκκινο χρώμα, συμπυκνωμένα φρουτώδη αρώματα και εξημερωμένες ταννίνες. Όμως η ελληνική καρδιά του δίνει κρασιά με rustique αποχρώσεις, έντονα αρώματα ντομάτας, ελιάς, αποξηραμένων φρούτων, και πληθωρικών ταννινών. Μπορεί να σας εκπλήξει ευχάριστα ακόμα και μέσα από τα ροζέ ή λευκά κρασιά του. Ναι καλά ακούσατε, καθώς το Ξινόμαυρο μπορεί να δώσει και λευκά κρασιά, ή αλλιώς τα αγαπημένα μου… Blanc de Νoir!

Γοητευτικά στο σύνολό τους, από την «ερυθρή σοβαρότητα» της πρώτης εντύπωσης μέχρι και το αδιαμφισβήτητο prestige των γευστικών τους αποδόσεων. Είναι βλέπετε απαιτητική ποικιλία, ευαίσθητη και ρομαντική. Χρειάζεται το perfect match ώστε να αποδώσει τα μέγιστα. Αποζητά ιδιαίτερη φροντίδα στην καλλιέργεια και ιδιαίτερη προσοχή στα στάδια της ωρίμανσης. Εύκολα διακρίνεις την αγάπη της ποικιλίας για τη Βόρεια Ελλάδα καθώς συμμετέχει στα ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα και ΠΟΠ Ραψάνη.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες προτάσεις για να διαπιστώσετε οι ίδιοι και εξόχως απολαυστικά τον δυναμικό χαρακτήρα της ερυθρής αυτής ποικιλίας.

 

thumbnail_ramnista.jpg
Ράμνιστα- Κυρ-Γιάννη

Στη μύτη συναντάμε αρώματα φράουλας και κερασιού, λεπτές νύξεις τριαντάφυλλου και μια εκφραστική αίσθηση βανίλιας και πικάντικων μπαχαρικών από το βαρέλι. Στόμα σύνθετο, πληθωρικό, γεμάτο με στιβαρές καλοσμιλεμένες ταννίνες και βελούδινη οξύτητα. Δοκιμάστε ένα μπουκάλι τώρα, αλλά κρατήστε και ένα ακόμη στην κάβα για να το απολαύσετε αργότερα. Δοξάστε το πλάι σε κόκκινα καλοψημένα κρέατα ή κυνήγι.
Ενδεικτική Τιμή: 15,50 €

thumbnail_hrysohooy.jpg
Ξινόμαυρο, Gold Selection- Κτήμα Χρυσοχόου
Άλλο να σας λέω και άλλο να το πιείτε… ένα Ξινόμαυρο 100%! Περήφανη Νάουσα με τυπικά αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, ελιάς, ντομάτας και πικάντικων μπαχαρικών. Έντονο στόμα, καλοδουλεμένο, με γευστική ισορροπία και διάρκεια. Οι ταννίνες γεωμετρικά δομημένες με τα ζουμερά φρούτα και τα μπαχαρικά στο επίκεντρο. Ξεπερνάει τον εαυτό του δίπλα σε ένα μοσχαρίσιο φιλέτο, ή μια πιατέλα παλαιωμένων τυριών. 
Ενδεικτική Τιμή: 14,50 €

thumbnail_ktima_gerovasileioy.jpg
Ροζέ Ξινόμαυρο-Κτήμα Γεροβασιλείου
Ο Αργύρης Γεροβασιλείου καλωσόρισε το Ξινόμαυρο στους αμπελώνες της Επανομής και του χάρισε μια ντελικάτη και ρομαντική εκδοχή. Εξωστρεφή αρώματα εσπεριδοειδών, ροζ γκρέιπφρουτ, φρούτα του δάσους, ζουμερά κεράσια και φράουλες ζωγραφίζουν αρωματικά την παλέτα της μύτης. Στόμα με φινέτσα, φρουτώδη «κύματα», και δροσερή οξύτητα που φρεσκάρει τη γεύση. Υποκλίνεται με αρώματα βύσσινου και κερασιού που παίζουν στον ουρανίσκο για ώρα. Απολαύστε το παρέα με μια αστακομακαρονάδα του ονείρου και την αγαπημένη σας Jazz playlist.
Ενδεικτική Τιμή: 14,50 €

thumbnail_dimopoylos.jpg
Ξινόμαυρο- Κτήμα Δημόπουλου
Από την πρώτη κιόλας στιγμή καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για ένα ντελικάτο ΠΟΠ Αμύνταιο με ζωντάνια, αρώματα φράουλας, φρέσκιας ντομάτας και ελιάς. Οι ταννίνες του «λιώνουν» στο στόμα, καθώς είναι χαρακτηριστικές μεν, καλοδουλεμένες δε. Απολαύστε το δίπλα σε πικάντικα τυριά ή δοκιμάστε το με παρέα σ’ ένα bbq. Αγοράστε ίσως και ένα δεύτερο μπουκάλι και δοκιμάσετε τον δυναμισμό του σε 5-6 χρόνια από τώρα.
Ενδεικτική Τιμή: 12,00 €.

thumbnail_xiropotamos_tatsi.jpg
Ξηροπόταμος Blanc de Noir-Κτήμα Τάτση
Άσπρο από Μαύρο, α λα γαλλικά Blanc de Noir! Βιολογικό, βιοδυναμικό και υπέροχο, με ένα λευκό χρώμα και σομόν ανταύγειες που αφήνουν υπόνοιες για την ερυθρή καταγωγή του κρασιού. Αρώματα που θυμίζουν φλούδες πορτοκαλιού, κυδώνι, μέλι,  καψαλισμένο ψωμί, και ξηρούς καρπούς σε μύτη και στόμα. Η ευγένεια του κρασιού πηγάζει αυθόρμητα στο ποτήρι, καθώς πρόκειται για έναν οίνο με ελάχιστες παρεμβάσεις. Απολαύστε το solo ως απεριτίφ, ή πλάι σε μια πιατέλα γαλλικών τυριών.
Ενδεικτική Τιμή: 14,00 €

thumbnail_gi_kai_oyranos.jpg
Γη και Ουρανός- Οινοποιείο Θυμιόπουλου
O μάστερ του Ξινόμαυρου, Απόστολος Θυμιόπουλος οδηγεί την ποικιλία σε κοσμοπολίτικα μονοπάτια. Ώριμα αρώματα μαρμελάδας, φράουλας, βύσσινου, ροδιού, μαύρης ελιάς και βανίλιας, απλώνονται πληθωρικά σε μύτη και στόμα. Λιαστή ντομάτα και μπαχαρικά, νότες πιπεριού και κανέλας, δίνουν σε αυτό το κρασί έντονο δυναμισμό. Αγαπήστε το πλάι σε ένα καλοψημένο αρνάκι φούρνου, κόκκινα κρεάτα ή χοιρινό στη σούβλα.
Ενδεικτική Τιμή: 15,00 €.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ