1821 Digital Gallery
Το βασίλειο της Estrella Damn είναι όσο εντυπωσιακό νομίζεις

Το βασίλειο της Estrella Damn είναι όσο εντυπωσιακό νομίζεις

Γνωρίσαμε το ζυθοποιείο της πρώτης καταλανικής μπίρας
Η Estrella Damn είναι η πρώτη σε πωλήσεις μπίρα της Καταλονίας και μεγάλος χορηγός του Sónar Festival που έρχεται τον Οκτώβριο στην Αθήνα

Στον ορίζοντα ξεπροβάλλει ένα κατακόκκινο κτίριο. Η φωτεινή επιγραφή κάνει την καρδιά κάθε λάτρη μπίρας να ανεβάζει τους παλμούς της: “Estrella Damn”. Μόλις 3,6 χλμ από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης το βασίλειο της καταλανικής μπίρας ξεδιπλώνεται σε όλο του το μεγαλείο. Μόνο το 2018 εδώ παράχθηκαν περίπου 7.500.000 μπίρες, αριθμός που αντιστοιχεί στην παραγωγή 5,400 μπουκαλιών κάθε λεπτό. Κάποιες από αυτές διανέμονται σε όλη τη χώρα (1 στις 4 μπίρες που πωλούνται στη Βαρκελώνη φέρουν την ετικέτα της Estrella) και κάποιες άλλες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Με παρουσία σε πάνω από 93 χώρες η Estrella Damn* είναι η πιο εξαγώγιμη μπίρα της Καταλονίας.

Μέσα στο ζυθοποιείο ο αέρας είναι νοτισμένος από το άρωμα της βύνης. Η συνταγή της Estrella είναι άλλωστε η ίδια από το 1876, όταν η μπίρα έκανε τα πρώτα της βήματα: βύνη κριθαριού, ρύζι, λυκίσκος, όλα 100% φυσικά συστατικά, όπως ακριβώς υπαγορεύει η έμπνευση του August K. Damn. Πριν 149 χρόνια, ο νεαρός August K. Damn μεταναστεύει μαζί με τη γυναίκα του Melanie, από την Αλσατία για να ξεφύγει από τον γαλλο-πρωσικό πόλεμο (1870-1871). Μαζί καταλήγουν στη Βαρκελώνη και το 1876 ιδρύουν το δικό τους ζυθοποιείο στην καρδιά της πόλης, κοντά στη Sagrada Familia, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1992 όταν και θα μεταφερθεί στη σημερινή του τοποθεσία. Η μπίρα που παράγουν είναι πολύ ξεχωριστή, κατάλληλη για τα θερμά κλίματα της Μεσογείου, πολύ διαφορετική από τις τότε υπάρχουσες μπίρες της κεντρικής Ευρώπης. Η Estrella Damn, η πρώτη μεσογειακή Lager μπίρα είχε μόλις γεννηθεί. Και μέχρι σήμερα παραμένει πρωτοποριακή.

Σχετικα
Η μπίρα Fischer πρωταγωνιστεί και φέτος στο 12ο Athens Open Air Film Festival
Η μπίρα Fischer πρωταγωνιστεί και φέτος στο 12ο Athens Open Air Film Festival

Στο ζυθοποιείο της Estrella εργάζονται 4.000 άτομα και καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση. Η ξενάγηση ξεκινάει με την ιστορία της Estrella, περνάει από τα περισσότερα παραγωγικά στάδια (με εκείνο της εμφιάλωσης να είναι το πιο εντυπωσιακό, καθώς βλέπεις χιλιάδες μπουκάλια να χορεύουν στο ρυθμό των μηχανών) και καταλήγει εκεί που ονειρεύεσαι: σε ένα τραπέζι γεμάτο παγωμένες μπίρες. Εδώ, εκτός από την Estrella Damn και την τρομερή Inedit που η Estrella δημιούργησε το 2008 μαζί με τον τιτάνα της γαστρονομίας Ferran Adria στην προσπάθειά τους να φτιάξουν μια μπίρα κατάλληλη να συνοδεύσει ένα δείπνο υψηλής γαστρονομίας, ο επισκέπτης θα βρει και λιγότερο γνωστές (τουλάχιστον στην Ελλάδα) μπίρες. Έτσι, μπορεί να δοκιμάσει την Daura Damn, μια μπίρα χωρίς γλουτένη που έχει κερδίσει τα περισσότερα  βραβεία στον κόσμο σε αυτή την κατηγορία, τη Malquerida, μια φρέσκια κόκκινη μπίρα και την Complot IPA, την πρώτη μεσογειακή IPA της Estrella.

Η σχέση της πρώτης καταλανικής μπίρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενέτειρά της. Η Estrella Damn φιγουράρει στα πιο φημισμένα εστιατόρια της πόλης, είναι μεγάλος χορηγός της αγαπημένης της ομάδας Barcelona Fc, αλλά και ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής και ψηφιακών τεχνών στον κόσμο. To Sónar συγκεντρώνει κάθε χρόνο από το 1994 χιλιάδες επισκέπτες στη Βαρκελώνη, κρατάει ολόκληρα μερόνυχτα και περιλαμβάνει πάντα τα πιο δυνατά ονόματα, αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες από τον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής. Και από φέτος δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψεις μέχρι τη Βαρκελώνη για να το επισκεφθείς (αν για κάποιο λόγο αυτό αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα).

Σχετικα
Estrella Damm Gastro Journey: ένα γαστρονομικό ταξίδι για να αρχίσει νόστιμα το καλοκαίρι
Estrella Damm Gastro Journey: ένα γαστρονομικό ταξίδι για να αρχίσει νόστιμα το καλοκαίρι

Σε συνεργασία με την Estrella Damn το Sónar έρχεται στην Αθήνα αυτόν τον Οκτώβριο. Στις 11 και 12 Οκτωβρίου το αθηναϊκό κοινό θα υποδεχτεί για πρώτη φορά το τεράστιο αυτό φεστιβάλ. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το πλούσιο πρόγραμμα εδώ και περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ εδώ.

*Η Estrella Damn εισάγεται στην Ελλάδα από τη Β. Σ. Καρούλιας.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5