Visual Browsing
6 πράγματα που δεν ξέρεις για το μονοποικιλιακό τσίπουρο
ADVERTORIAL

6 πράγματα που δεν ξέρεις για το μονοποικιλιακό τσίπουρο

Το αγαπημένο απόσταγμα της παρέας έχει τα μυστικά του

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο απόσταγμα να φωνάζει περισσότερο «Ελλάδα» από το τσίπουρο. Σύμβολο της παρέας, ξέρει πώς να στέκεται δίπλα μας σε κάθε στιγμή, πώς να ταιριάζει με τους αγαπημένους μας μεζέδες, πώς να ενώνει στο ίδιο τραπέζι ακόμα και αγνώστους. Δεν είναι όλα τα τσίπουρα ίδια. Το καθένα έχει το χαρακτήρα του, την ιδιαιτερότητα του, τη δική του γεύση. Υπάρχει όμως ένας βασιλιάς ανάμεσά τους. Και αυτός είναι χωρίς αμφιβολία το μονοποικιλιακό τσίπουρο.

Μία μόνο ποικιλία σημαίνει αξεπέραστη ποιότητα
Για τη δημιουργία ενός μονοποιλιακού τσίπουρου χρησιμοποιείται μόνο μία ποικιλία αμπέλου. Τι σημαίνει όμως στα αλήθεια αυτό; Σημαίνει ότι τα αρώματα και η γεύση της συγκεκριμένη ποικιλίας όχι μόνο διατηρούνται στο ακέραιο, αλλά ενισχύονται στο έπακρο. Για το λόγο αυτό στη δημιουργία του μονοποικιλιακού τσίπουρου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι κορυφαίες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Αυτές των οποίων τα αρώματα είναι ικανές να σε μεταφέρουν κατευθείαν εκεί που ξεκινούν όλα: στο αμπέλι. Έτσι, ένα μονοποικιλιακό τσίπουρο δεν έχει την ανάγκη την προσθήκη γλυκάνισου. Τα αρώματα μιας αυθεντικής ποικιλίας μιλούν από μόνα τους!

Το άρωμά του είναι πολύ πιο έντονο
Ακριβώς επειδή χρησιμοποιείται μόνο μία ποικιλία, τα αρώματα εδώ είναι πολύ πιο ευδιάκριτα στη μύτη. Μυρωδιά από εσπεριδοειδή, ροδάκινο ή βερίκοκο, σύκα, μέλι ή άνθη και ό,τι άλλο χαρακτηριστικό έχει να επιδείξει μια γηγενής ποικιλία. Όσο περισσότερο δοκιμάζεις, τόσο περισσότερο θα μπορείς να διακρίνεις τις ποικιλίες μεταξύ τους και να αναγνωρίζεις την ποικιλία που χρησιμοποιήθηκε σε ένα μονοποικιλιακό τσίπουρο από το άρωμά του και μόνο. 

Σχετικα
2ο ECOPARK Φεστιβάλ από την Tetra Pak!
2ο ECOPARK Φεστιβάλ από την Tetra Pak!

Υπάρχει ένα χωριό που γέννησε το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο
Στο Δαμάσι Τυρνάβου υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα αποκλειστικά φυτεμένα με Μοσχάτο, την ποικιλία που φημίζεται ότι δίνει το καλύτερο τσίπουρο. Εδώ δημιουργήθηκε το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο και αυτό δεν είναι άλλο από το Δεκαράκι.

Σχετικα
2ο ECO PARK Φεστιβάλ από την Tetra Pak
2ο ECO PARK Φεστιβάλ από την Tetra Pak

Το Δεκαράκι είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο
Συγκεκριμένα το Δεκαράκι Μοσχάτο. Παράγεται αποκλειστικά και μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου και αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό με την τέχνη της απόσταξης διατηρεί στο μέγιστο το άρωμα και τον χαρακτήρα αυτής της μοναδικής ποικιλίας.

Ροδίτης και Μαλαγουζιά, οι νέες σου αδυναμίες
Μετά το Δεκαράκι Μοσχάτο, το Δεκαράκι δημιουργεί ακόμα δύο μονοποικιλιακά τσίπουρα και ανοίγει ένα ολόκληρο καινούργιο κεφάλαιο στο βιβλίο του τσίπουρου. Τώρα, μπορούμε να αρχίσουμε να εξερευνούμε τα αρώματα, να μαντεύουμε τις ποικιλίες, να μιλάμε για όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της γεύσης. Με άλλα λόγια, για πρωτη φορά μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι της γευσιγνωσίας στο τσίπουρο. 

Η αδιαμφισβήτητη ποιότητα στα νέα, μονοποικιλιακά αποστάγματα Δεκαράκι ενισχύεται από την πολλαπλή επαναπόσταξη σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, ενώ παράλληλα, η τέχνη στα «κοψίματα» -δηλαδή ποιο μέρος της καρδιάς του αποστάγματος απομονώνεται και επαναποστάζεται σε κάθε τμήμα της πολλαπλής επαναπόσταξης- τελειοποιεί το προϊόν και δημιουργεί ανώτερης ποιότητας αποστάγματα. Το Δεκαράκι Μαλαγουζιά διατηρεί τα εκλεπτυσμένα αρώματά του ακόμα και στην επίγευση, ενώ το Δεκαράκι Ροδίτης με τη γεμάτη και μαλακή του γεύση θα γίνει η καλύτερη συντροφιά της παρέας.

Το τέλειο συνοδευτικό για τους μεζέδες σου
Το μονοποικιλιακό τσίπουρο θέλει παρέα και η παρέα θέλει μεζέ. Συνήθως εδώ ο κανόνας λέει ότι το απλό είναι πάντα και το καλύτερο. Λίγη ντομάτα, ένα ωραίο πικάντικο τυρί, λουκάνικο ή κάποιο καπνιστό αλλαντικό. Κάτι που θα σκαρώσεις στα γρήγορα, θα συνοδεύσει τέλεια το τσίπουρο στα ποτήρια της παρέας και όλοι θα ξαφνιαστούν από το πόσο απλά γεννιέται η μεγαλύτερη απόλαυση. Παρόλα αυτά, με τα νέα μονοποικιλιακά αποστάγματα Δεκαράκι, μπορείς να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη. Για παράδειγμα, το Δεκαράκι Μοσχάτο ταιριάζει ιδανικά με πικάντικους μεζέδες όπως είναι το απάκι ή το λουκάνικο, το Δεκαράκι Μαλαγουζιά μπορεί να απογειώσει τα πιάτα θαλασσινών ή τα ψητά ψάρια και το Δεκαράκι Ροδίτης στέκεται επάξια δίπλα στα πάντα, από σαλάτες και τηγανιτά μέχρι ψητά της ώρας. 

Γευσιγνωσία με το Τσίπουρο Δεκαράκι!

*Αν θες να μάθεις περισσότερα και να δημιουργήσεις εσύ την τέλεια γευσιγνωσία παρέα με υπέροχες γεύσεις, το τσίπουρο Δεκαράκι έχει όλες τις απαντήσεις. Μπες στην κλήρωση για να διεκδικήσεις μία από τις 10 διπλές προσκλήσεις για μια ανεπανάληπτη βραδιά γευσιγνωσίας με τον γευσιγνώστη αποσταγμάτων που θα σου μάθει πώς να απολαμβάνεις σωστά τα τρία μονοποικιλιακά αποστάγματα Δεκαράκι. Μπορείς να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό μέχρι τις 3/12 πατώντας εδώ. Η βραδιά γευσιγνωσίας θα πραγματοποιηθεί στις 12/12. 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Τα Ελληνικά και τα Ετερόγλωσσα Αρχέτυπα ως Θεμέλιο της Ανώτερης Εκπαίδευσης κατά την Αναγέννηση
Τα Ελληνικά και τα Ετερόγλωσσα Αρχέτυπα ως Θεμέλιο της Ανώτερης Εκπαίδευσης κατά την Αναγέννηση
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
18.10.2019
Τα Ελληνικά και τα Ετερόγλωσσα Αρχέτυπα ως Θεμέλιο της Ανώτερης Εκπαίδευσης κατά την Αναγέννηση
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5