Visual Browsing
7 νέες τάσεις στο κρασί στην Ελλάδα και διεθνώς
ΤΕΥΧΟΣ 661

7 νέες τάσεις στο κρασί στην Ελλάδα και διεθνώς

Τα σημεία αναφοράς στον χάρτη της οινογευσίας

1. Κατανάλωση αφρωδών κρασιών 
Οι φυσαλίδες στήνουν μια μικρή γιορτή σε όλες τις καθημερινές μας στιγμές. Συμμετέχουν ιδανικά και στα κοκτέιλ.

2. Τα ροζέ κρασιά
«Γεφυρώνουν» τις γεύσεις σε διαφορετικά πιάτα, αρέσουν πολύ στα κορίτσια. Think pink!

3. Επιλογές σε ποτήρι
 Όσο πιο πολλές οι ετικέτες, τόσο μεγαλύτερη η εμπειρία και η απόλαυση.

4. Φιάλες Μάγκνουμ
 Όταν η παρέα είναι μεγάλη, η διάθεση γιορτινή, ή το κρασί σηκώνει παλαίωση.

Σχετικα
Η μεγαλύτερη τάση είναι το ελληνικό κρασί
Η μεγαλύτερη τάση είναι το ελληνικό κρασί

5. The wine movement ABC (Αnything but Chardonnay)
 
Σύμφωνα με αυτό το «κίνημα» δεν πρέπει να είναι όλα τα κρασιά ομοιόμορφα ούτε να  θυμίζουν κάποιες βασικές ποικιλίες του εξωτερικού. Για να επιτευχθεί αυτό, η τάση τώρα είναι η βιοδυναμική καλλιέργεια, τα φυσικά κρασιά και οι άγριες ζύμες. Η βιοδυναμική καλλιέργεια ακολουθεί τον κύκλο της φύσης και έχει φανατικούς οπαδούς ανάμεσα στους οινοπαραγωγούς σε όλο τον κόσμο. Εκτός του ότι είναι βιολογική καλλιέργεια υιοθετεί και μία ολιστική προσέγγιση για τη γεωργία βασιζόμενη στην παρακολούθηση της πορείας των ουρανίων σωμάτων, του φεγγαριού, των πλανητών και των αστεριών. Η βιοδυναμική οινοποίηση επιτρέπει στα κρασιά να αναδείξουν την ποικιλία και το κλίμα της περιοχής. Τα φυσικά κρασιά είναι κρασιά με ελάχιστες παρεμβάσεις στην οινοποίηση με τη λογική δεν προσθέτουμε και δεν αφαιρούμε τίποτα.

6. «Ιδιαίτερα» κρασιά»
 Όπως διεθνώς έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει η τάση στους καταναλωτές να αναζητούν «ιδιαίτερα» κρασιά. Αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα:

Λιάτικο Αμφορέα του Δουλουφάκη
Ρομπόλα του Μελισσηνού
Ροδίτης Τετραμύθου
Mυστήριο του Καραμολέγκου
Orange Wine του Ανατολικού
Οργίων του Σκλάβου
Ξινόμαυρο Roze Oenos Nature

Σχετικα
Οι γεύσεις της δικιάς μου Αθήνας
Οι γεύσεις της δικιάς μου Αθήνας

7. Orange wines. Είναι επίσης μια νέα τάση που θέλει λευκές ποικιλίες να οινοποιούνται με τα κουκούτσια και τις φλούδες τους σαν να είναι κόκκινες. Το αποτέλεσμα είναι κρασιά με στυφή γεύση, με οξείδωση, που δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο. Ελληνικά πορτοκαλί κρασιά είναι π.χ. τα:

ΜΕΤΑ 2011 Πιερία Ερατεινή (Πιερία Μαλαγουζιά)
Μηθυμναίων Πορτοκαλί - Γιάννης Λάμπρου (Λέσβος Χυδηριώτικο)
Τάτσης Ροδίτης (Γουμένισσα)

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5