Visual Browsing
Μια υπέροχη ιστορία για κρασί…
ΤΕΥΧΟΣ 661

Μια υπέροχη ιστορία για κρασί…

Τα κρασιά του Κτήματος Κυρ-Γιάννη είναι από τα πιο φημισμένα αυτής της χώρας. Μιλάμε με τον Στέλλιο Μπουτάρη.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του οινοποιείου σας.
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από τον πατέρα μου Γιάννη Μπουτάρη, όταν και αποχώρησε από την οικογενειακή επιχείρηση, την οποία είχε ιδρύσει ο παππούς του το 1879. Από τότε, το Κτήμα προσφέρει εξαιρετικά κρασιά, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας του: την καινοτομία, τον σεβασμό στην παράδοση και την εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.

Τα ελληνικά κρασιά έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει;

Αρχικά δημιουργήθηκαν πολλά μικρά οινοποιεία που αναβάθμισαν το ελληνικό κρασί. Έπειτα, η νέα γενιά οινοποιών απέκτησε καλύτερη γνώση του κρασιού, έγιναν επενδύσεις στον αμπελώνα και την οινοποίηση, αλλά κυρίως αναπτύχθηκε η συνεργασία μεταξύ των οινοποιείων.

Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά ενός οινοποιού;
Η μεγαλύτερη χαρά ενός οινοποιού είναι να δοκιμάζει ένα κρασί μετά από δέκα χρόνια και να λέει τι ωραίο που είναι.

Σχετικα
7 νέες τάσεις στο κρασί στην Ελλάδα και διεθνώς
7 νέες τάσεις στο κρασί στην Ελλάδα και διεθνώς

Και ποιος ο μεγαλύτερος φόβος;
Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ο καιρός, γιατί μπορεί να σου καταστρέψει την προσπάθεια και τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.

Σε ποια/ες περιοχές βρίσκονται τα αμπελοτόπια σας;
Οι αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη εκτείνονται στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στα ανατολικά του βουνού απλώνεται ο αμπελώνας της Νάουσας, ο οποίος βρίσκεται εντός της ομώνυμης ζώνης ΟΠΑΠ, σε υψόμετρο 250-350 μέτρων. Τα εδάφη μας είναι κυρίως ελαφριά όξινα όπου δίνουν πιο αρωματικά και ελαφριά κρασιά και βαριά με CaCo3  όπου δίνουν γεμάτα κρασιά με έντονες τανίνες. Ο αμπελώνας μας σήμερα φτάνει τα 580 στρέμματα, από τα οποία το 50% καλλιεργείται με Ξινόμαυρο, το 25% με Merlot, το 15% με Syrah και το 10% καλλιεργείται με Cabernet Sauvignon και πειραματικές ποικιλίες (Μαυροδάφνη, Petit Verdot, Negroamaro).

Στο Αμύνταιο, επίσης μία από τις ζώνες ΟΠΑΠ της Βόρειας Ελλάδας, ο αμπελώνας έχει συνολική έκταση 280 στεμμάτων, ενώ η παραγωγή συμπληρώνεται μέσω συμβάσεων με επιλεγμένους παραγωγούς για συνολική έκταση 400 επιπλέον στρεμμάτων. Το σχεδόν ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής γίνεται ηπιότερο χάρη στη στην παρουσία τεσσάρων λιμνών, οι οποίες δημιουργούν ένα μοναδικό μικροκλίμα. Στα φτωχά, αμμώδη εδάφη του αμπελώνα, και σε υψόμετρο 750 μέτρων, καλλιεργούνται πολλές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, όπως Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer Mαλαγουζιά, Ροδίτης.

Σχετικα
Η μεγαλύτερη τάση είναι το ελληνικό κρασί
Η μεγαλύτερη τάση είναι το ελληνικό κρασί

Ποιο κρασί ξεχωρίζετε από την παραγωγή σας και γιατί.
Ξεχωρίζω τις «Δύο Ελιές», που είναι και το αγαπημένο μου κρασί. Άλλωστε, είναι το πρώτο κρασί που έφτιαξα μόνος μου! Οι «Δύο Ελιές» είναι ένα blend από Syrah, Merlot και Ξινόμαυρο. Τα σταφύλια για το συγκεκριμένο κρασί προέρχονται από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του Κτήματος στο Γιανακοχώρι Νάουσας.

Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;
Στα αμπελοτόπια 25 και 26 του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιανακοχώρι, δίπλα στα αμπέλια του Syrah στέκονται δυο αιωνόβια ελαιόδεντρα. Είναι ένα μοντέρνο κρασί αλλά που παράλληλα ακολουθεί πιστά την παράδοση. Όταν αποφασίσαμε να βγάλουμε τις Δυο Ελιές στην αγορά και είχαμε φτιάξει το χαρμάνι που επρόκειτο να εμφιαλωθεί, περιμέναμε τον πατέρα μου στο κτήμα να έρθει να δοκιμάσει για να δώσει την έγκρισή του, όπως γινόταν πάντα. Ωστόσο εκείνη την περίοδο δεν έβρισκε ποτέ χρόνο να έρθει από το Κτήμα και να γίνει η τελική δοκιμή. Ο καιρός περνούσε και το χαρμάνι έπρεπε να κλείσει για να λανσαριστεί το κρασί στην αγορά. Μου ζήτησε τότε να το πάρω πάνω μου. Όταν τελικά κατάφερε να δοκιμάσει το τελικό αποτέλεσμα, αντί για άλλη απάντηση μου έδωσε ένα φιλί. Μαζί με το χαρμάνι πήρα κι εγώ την έγκρισή του και, κάπως έτσι, οι Δύο Ελιές έγιναν το πρώτο κρασί που έβγαλα στην αγορά!

Ποιο από τα κρασιά σας θα μας προμηθεύατε από το καλοκαίρι;
Μα φυσικά το “L’ Esprit du Lac”, το οποίο τελικά κυκλοφορήσαμε μετά από δύο χρόνια προσπάθειας! Το “Πνεύμα της Λίμνης” είναι ένα ανοιχτόχρωμο ροζέ που προέρχεται από παλιά αμπέλια του Αμυνταίου, ηλικίας 30 ετών και πάνω, τα οποία δίνουν μικρότερη παραγωγή, αλλά καλύτερο σταφύλι.

Το “Πνεύμα της Λίμνης” είναι καλοκαιρινό, δροσερό, ανάλαφρο και νόστιμο.  Είναι ένα κρασί παραλίας που μπορούν να το απολαύσουν οι λάτρεις του κρασιού και όχι μόνο.

Το “ L’ Esprit du Lac” συνοδεύει υπέροχα πιάτα της καλοκαιρινής μεσογειακής κουζίνας, μακαρόνια, σαλάτες, λευκό ψάρι. Γενικά, ταιριάζει με καλοκαιρινές, δροσερές γεύσεις και πιο ελαφριά φαγητά.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές ακόμη καλύτερα κρασιά. Όραμά μας είναι η ανάδειξη του δυναμικού του Ελληνικού αμπελώνα καθώς και η σταδιακή μας καθιέρωση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη βασική μας αρχή είναι ότι η καινοτομία χτίζει την παράδοση! Με έμφαση στις γηγενείς μας ποικιλίες, σύγχρονους τρόπους οινοποίησης, επαγγελματική προσέγγιση και κρασιά που προσφέρουν μια ελκυστική πρόταση απόλαυσης στο σύγχρονο καταναλωτή πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Και ποιο είναι το μέλλον του ελληνικού κρασιού;
Η κρίση θεωρώ έκανε καλό στο ελληνικό κρασί. Η Ελλάδα γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό, ο κόσμος πάντα ψάχνει για καλές ιστορίες και το ελληνικό κρασί έγινε μια καλή ιστορία για τους ξένους.

Πιστεύω ότι το μέλλον του ελληνικού κρασιού είναι πολύ θετικό. Ήδη υπάρχουν εξαιρετικά ελληνικά κρασιά τα οποία είναι αντάξια αυτών που προέρχονται από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία κτλ. Βλέπουμε, σαφώς, μια αλλαγή στο πώς βλέπει ο ξένος καταναλωτής το ελληνικό κρασί και έπεται συνέχεια!

Πιστεύετε ότι το ελληνικό κρασί αξίζει να ταξιδέψει στον κόσμο. Το δικό σας οινοποιείο κάνει εξαγωγές; Αν ναι, πού;
Η Κυρ-Γιάννη εξάγει σε 35 χώρες, μεταξύ άλλων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης από τη Σουηδία μέχρι τη Μάλτα και από την Ιρλανδία έως τη Βουλγαρία, στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και στην Ιαπωνία, Αυστραλία, Κίνα, Κορέα και Σιγκαπούρη. Στόχος μας να φτάσουμε τις 50, νούμερο που θα πιστοποιήσει ότι η Κυρ-Γιάννη είναι ένα παγκόσμιο brand.

Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Γιαννακοχώρι, Νάουσα, www.kiryianni.gr

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5