Wine & Spirits

Στους μαγικούς αμπελώνες της Επανομής

Ο Αργύρης Γεροβασιλείου μιλάει στην A.V

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 661
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gerovasileiou-anoigma.jpg

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του οινοποιείου σας.
Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Το 1981 ξεκινά την αναβίωση των 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, και φυτεύει ελληνικές, αλλά και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου. Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό στο περιβάλλον, τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή. Σήμερα, ο αμπελώνας του Κτήματος φτάνει τα 720 στρέμματα.

Τα ελληνικά κρασιά έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει;
Είναι αλήθεια. Πιστεύω πως η πρόοδος αυτή οφείλεται στη σταθερή παραγωγή ποιοτικών κρασιών με τα τυπικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών, ανάλογα με την περιοχή φύτευσής τους. Είναι, ουσιαστικά, η απάντηση των Ελλήνων οινοπαραγωγών στον ανταγωνισμό που δέχεται το ελληνικό κρασί στην παγκόσμια αγορά. Σημαντικό όμως ρόλο έχει παίξει και η «ενηλικίωση» των Ελλήνων καταναλωτών, που «πιέζουν» τους οινοπαραγωγούς για νέες ιδέες και πιο ποιοτικές δουλειές. Έτσι, θεωρώ ότι προέκυψε και η βελτίωση των ελληνικών ροζέ κρασιών την τελευταία πενταετία.

gerovasileiou-mesa.jpg

Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά ενός οινοποιού;
Όταν, κατά την περίοδο του τρύγου, καταφέρνει να «φέρει» όλη την παραγωγή του στο οινοποιείο. Όταν καταφέρνει να δημιουργήσει το κρασί που έχει στο μυαλό του και τέλος, όταν λαμβάνει την αποδοχή του καταναλωτή.

Και ποιος ο μεγαλύτερος φόβος;
Είμαστε στο έλεος του καιρού. Στην ουσία δουλεύουμε κάτω από έναν συνεχή φόβο, καθώς υπάρχει, ανά πάσα στιγμή, ο κίνδυνος να καταστραφούν, μέσα σε λίγες ώρες, οι προσπάθειες μιας ολόκληρης χρονιάς.

Σε ποια/ες περιοχές βρίσκονται τα αμπελοτόπια σας;
Είναι συγκεντρωμένα στις πλαγιές της Επανομής. Ένας ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας, που αποτελεί το δυνατό χαρτί του κτήματός μας, και τη μεγαλύτερη κληρονομιά. Είναι ο λόγος που τα κρασιά μας καταφέρνουν να έχουν υψηλή και σταθερή ποιότητα.

Ποιο κρασί ξεχωρίζετε από την παραγωγή σας και γιατί.
Σε παρόμοια ερώτηση παλαιότερα στην Athens Voice είχα αναφερθεί στο Avaton. Ήταν οι πρώτοι μήνες μου στο Κτήμα ως νέος οινολόγος και τον ενδιαφέρον μου είχε μονοπωλήσει αυτό το πολύ ιδιαίτερο ελληνικό χαρμάνι. Αυτήν τη στιγμή όμως, ξεχωρίζω το Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό, την πιο διαχρονική ετικέτα του Κτήματος, και το πρώτο κρασί από Ασύρτικο και Μαλαγουζιά που κυκλοφόρησε.

Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;
krasi-2.jpg
Το Λευκό του Κτήματος είναι η πρώτη ετικέτα κρασιού που έφερα μπροστά μου, προσπάθησα να διαβάσω και να επεξεργαστώ. Όταν σκέφτομαι το Κτήμα Γεροβασιλειου είναι η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό. Πριν από λίγα χρόνια, πραγματοποιήσαμε κάποιες μικρό-επεμβάσεις στην ετικέτα. Αυτό που με ξάφνιασε είναι το «δέσιμο» που ένιωθα με την παλιά εικόνα, και ενώ συμφωνούσα με την αισθητική βελτίωση της νέας ετικέτας, δεν μπορούσα εύκολα να την αποδεχτώ για καθαρά συναισθηματικούς λόγους.

 

Ποιο από τα κρασιά σας θα μας προτείνατε για το καλοκαίρι;

krasi-1.jpg
Θα αποφύγω να αναφερθώ στη Μαλαγουζιά του Κτήματος και θα σας προτείνω ένα άλλο λευκό κρασί μας, το Viognier. Είναι ένα κρασί πασπαρτού. Η φρεσκάδα που διαθέτει και το παιχνιδιάρικο αρωματικό προφίλ του μας προτρέπει να το απολαύσουμε μόνο του. Την ίδια στιγμή όμως, λόγω του γεμάτου σώματος και της επίδρασης του βαρελιού στο άρωμα και τη γεύση, θα μπορούσε εύκολα να συνοδεύσει καλοκαιρινές γεύσεις.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Είναι αρκετά! Από φέτος ξεκινήσαμε πειραματικά τη βιολογική καλλιέργεια σε ένα μεγάλο κομμάτι του αμπελώνα, με σκοπό μέσα στα επόμενα χρόνια όλα τα κρασιά του κτήματος να παράγονται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Ακόμη πιο άμεσα, τον τρύγο του 2018, για πρώτη φορά στα χρονικά του κτήματος, θα κάνουμε ροζέ κρασί από 100% ξινόμαυρο.

Και ποιο είναι το μέλλον του ελληνικού κρασιού;
Μακάρι να μπορούσα να το γνωρίζω. Για να είναι ευοίωνο πάντως πιστεύω πως θα πρέπει να βασιστεί σε ελληνικές γηγενείς ποικιλίες και σε νέους ανθρώπους με όραμα, γνώσεις και εμπειρίες.

Πιστεύετε ότι το ελληνικό κρασί αξίζει να ταξιδέψει στον κόσμο. Το δικό σας οινοποιείο κάνει εξαγωγές; Αν ναι, πού;
Ήδη ταξιδεύει το ελληνικό κρασί. Το ζητούμενο όμως αυτήν τη στιγμή, είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές των ποιοτικών κρασιών από ζώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ, έτσι ώστε το ελληνικό κρασί να αποκτήσει μεγαλύτερη φήμη και υπεραξία.

Στο Κτήμα μας, από την πρώτη στιγμή, υπήρχε προσανατολισμός προς τις εξαγωγές. Δεν ήταν απόρροια της κρίσης. Πλέον, οι προσπάθειες δεκαετιών αποδίδουν καρπούς. Αυτή τη στιγμή, εξάγουμε το 30% της συνολικής παραγωγής με ελεγχόμενες αυξητικές τάσεις, καθώς η κυρία αγορά μας συνεχίζει να είναι η ελληνική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ