Visual Browsing
Ένα ανερχόμενο οινοποιείο στη Μαντινεία
ΤΕΥΧΟΣ 661

Ένα ανερχόμενο οινοποιείο στη Μαντινεία

Ρωτήσαμε τον Γιάννη Τρουπή μερικά πράγματα για τα πολλά υποσχόμενα κρασιά του Οινοποιείου Τρουπή

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του οινοποιείου σας.
Έναυσμα για την ίδρυση του οινοποιείου μας ήταν η ύπαρξη ιδιόκτητων αμπελώνων από την οικογένεια μας έκτασης 70 στρεμμάτων. Το οινοποιείο μας ιδρύθηκε μέσα στην οικονομική κρίση (2010) με αποτέλεσμα η πορεία μας να είναι αργή αλλά σταθερά ανοδική. Βασική αρχή μας ήταν και είναι να μην γίνονται εκπτώσεις σε θέματα ποιότητας. Άμεσα αναπτύξαμε εξαγωγική δραστηριότητα και στην πορεία ήρθε η συνεργασία με την εταιρεία Καρούλιας Β.Σ ΑΒΕΕΠ στο εσωτερικό, γεγονός που σηματοδότησε την περαιτέρω ανάπτυξή μας.

Τα ελληνικά κρασιά έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει;
Η εμπειρία μου στο χώρο είναι σαφώς μικρή, όμως θεωρώ ότι τα σημαντικά βήματα στο Ελληνικό κρασί προέκυψαν λόγω της συλλογικής προσπάθειας των Ελλήνων οινοποιών και της βοήθειας που έχουμε από τον ΣΕΟ όσο και την ΕΝΟΑΠ, συμμετέχοντας σε δράσεις προώθησης του Ελληνικού οίνου στο εξωτερικό.

Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά ενός οινοποιού;
Πολλές είναι οι χαρές που παίρνεις από την ενασχόληση με το κρασί. Δεν μπορώ να μην αναφέρω την πρώτη φιάλη που έπιασα στα χέρια μου το 2010 που έφερε το όνομα της οικογένειας μου. Επίσης, χαριτολογώντας, θα ήθελα να αναφέρω ένα συμβάν που πρόσφατα συνέβη στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, κατά τον έλεγχο των διαβατήριων. Ο αμερικανός ελεγκτής βλέποντας το διαβατήριο μου, με ρώτησε αν γνωρίζω το οινοποιείο Τρουπή, όπου ο ίδιος το θυμόταν από το κρασί Φτέρη που είχε δοκιμάσει σε κάποιο μπαρ της Νέας Υόρκης.

Σχετικα
7 νέες τάσεις στο κρασί στην Ελλάδα και διεθνώς
7 νέες τάσεις στο κρασί στην Ελλάδα και διεθνώς

Και ποιος ο μεγαλύτερος φόβος;
Προσωπικά δε θα ήθελα στο βωμό της πώλησης και του κέρδους να θυσιάζεται η ποιότητα, κάτι που θα έχει άμεσο ή έμμεσο αρνητικό αποτέλεσμα στην ποικιλία. Αυτή η τακτική μπορεί να συμπαρασύρει και όσους δεν ασπάζονται τέτοιες πολιτικές.

Σε ποια/ες περιοχές βρίσκονται τα αμπελοτόπια σας;
Τα αμπέλια μας βρίσκονται στο κέντρο της ζώνης ΠΟΠ της Μαντινείας στην περιοχή Φτέρη πολύ κοντά στην Αρχαία Μαντινεία.

Ποιο κρασί ξεχωρίζετε από την παραγωγή σας και γιατί.
To “Τομή Μαντινεία’’, το οποίο προέρχεται από την καλλιέργεια των ιδιόκτητων αμπελώνων της οικογένειας Τρουπή με γνώμονα τη χαμηλή στρεμματική απόδοση. Συνδυάζοντας αυτή και τις σύγχρονες μεθόδους λευκής οινοποίησης αναδεικνύεται η ποικιλία Μοσχοφίλερο και επιπλέον σε καλές συνθήκες αποθήκευσης διατηρεί τα πλούσια χαρακτηριστικά του για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Σχετικα
Βίγκαν ξε-βίγκαν, το ζούμε κι αυτό
Βίγκαν ξε-βίγκαν, το ζούμε κι αυτό

Ποιο από τα κρασιά σας θα μας προτείνατε για το καλοκαίρι;
Το “TOMH ροζέ”, ένα ανοιχτού χρώματος ροζέ το οποίο περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά του Μοσχοφίλερου, όπως αρώματα ώριμων βερίκοκων και κόκκινων μήλων ακολουθούμενα από τραγανή οξύτητα και επίγευση φλούδας εσπεριδοειδούς. Αυτό το καθιστά ιδανικό για να συνοδεύσει καλοκαιρινά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας αλλά και να καταναλωθεί ως ένα δροσερό απεριτίφ σε όλες τις περιστάσεις.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Η περαιτέρω ανάπτυξή του οινοποιείου μας στον τομέα της επισκεψιμότητας είναι μέσα στις προτεραιότητές μας. Είναι μια ωραία σχέση αυτή που αναπτύσσεται μεταξύ των οινόφιλων που επισκέπτονται το οινοποιείο ώστε να σε γνωρίσουν από κοντά και να μάθουν για σένα, τον τρόπο παραγωγής και τη φιλοσοφία σου, αλλά κι εγώ αποκομίζω οφέλη από την κριτική τους και το πώς βλέπει ένα τρίτο μάτι το προϊόν μας αλλά και τον κόπο μας. Ένα ακόμη σχέδιο που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου είναι η ενασχόληση του οινοποιείου μας με αφρώδη οίνο στο άμεσο μέλλον. Είναι η φύση του μοσχοφίλερου τέτοια που δεν μπορείς να μην σκεφθείς την παραγωγή τέτοιου οίνου.

Γιάννης Τρουπής

Και ποιο είναι το μέλλον του ελληνικού κρασιού;
Προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του Ελληνικού κρασιού κυρίως για αυτούς που επιμένουν και θυσιάζουν πολλά με στόχο την ανάδειξη της κάθε ποικιλίας και ιδιαίτερα των Ελληνικών γηγενών ποικιλιών.

Πιστεύετε ότι το ελληνικό κρασί αξίζει να ταξιδέψει στον κόσμο. Το δικό σας οινοποιείο κάνει εξαγωγές; Αν ναι, πού;
Αυτονόητα ΝΑΙ. Έχει να δείξει χαρακτηριστικά που λόγω ποικιλιών αλλά και κλίματος δεν τα συναντάς αλλού. Στην Ελληνική αγορά έχουμε την τιμή να μας εκπροσωπεί η εταιρία Β.Σ ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ ΑΒΕΕΠ. Στο εξωτερικό εξάγουμε στις παρακάτω αγορές: Η.Π.Α, Καναδά, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισραήλ, Αυστραλία.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5