Visual Browsing
Το top κρασί του Νίκου Δουλουφάκη
ΤΕΥΧΟΣ 607

Το top κρασί του Νίκου Δουλουφάκη

Ο οινολόγος,  εγγονός του ιδρυτή Δημήτρη Δουλουφάκη, μας παρουσιάζει το κορυφαίο κόκκινο κρασί του Οινοποιείου Δουλουφάκη

Ποιο είναι για εσάς το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;

Το πρώτο που μου έρχεται αβίαστα στο μυαλό είναι ο Άσπρος λαγός.

Τι ποικιλία /ες είναι;

Cabernet sauvignon 100%

Σχετικα
Vibo, το καινούργιο bistro στη Γλυφάδα αγαπάει με πάθος το κρασί
Vibo, το καινούργιο bistro στη Γλυφάδα αγαπάει με πάθος το κρασί

Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει συγκεκριμένο αμπελοτόπι;

Παράγεται στις Δαφνές Ηρακλείου, εκεί όπου βρίσκεται το οινοποιείο και το  συγκεκριμένο αμπελοτόπι από όπου παράγεται αυτό το κρασί.

Σχετικα
Fabrica Café (de) Vino… κυψελιώτικο!
Fabrica Café (de) Vino… κυψελιώτικο!

Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);

Ο τρύγος γίνεται πάντα πολύ πρωινές ώρες για να διατηρούμε φυσικά τα σταφύλια σε χαμηλή θερμοκρασία. Η διαλογή γίνεται επιτόπου στο αμπέλι και όταν πλέον τα σταφύλια έρχονται στο οινοποιείο οδηγούνται στο σπαστήρα και εκραγιστήρα και έπειτα σε 15τονους οινοποιητές όπου πραγματοποιείται η ζύμωση στους  25-27C°. Η ωρίμανση γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια δεύτερης και τρίτης χρήσης για 12 μήνες. 

Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα).

Αυτό το Cabernet συνδυάζει τέλεια τη μεσογειακή καταγωγή του με το φρούτο και τη φινέτσα. Είναι ένα μείγμα αρωματικής και γευστικής συμπύκνωσης, πολυπλοκότητας και ισορροπίας. Tο χρώμα σκούρο βαθυκόκκινο ρουμπινί. Μαζί με το πλούσιο φρούτο θα βρεις και μία υποψία βανίλιας από το βαρέλι, αλλά και πιπεριού. Πλούσια, γεμάτη γεύση με όλα τα φρουτώδη και πικάντικα χαρακτηριστικά, εξαιρετική δομή, τανίνες που είναι πλούσιες και δυνατές, απολύτως ισορροπημένες με την εξίσου πλούσια δομή.

Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;

Με μεγάλο μοσχάρι, αρνί ή κατσίκι, με ψημένα παϊδάκια, αλλά και με παλαιωμένη γραβιέρα.

Ιδανικό σερβίρισμα; (θερμοκρασία, πότε ανοίγουμε τη φιάλη, χρειάζεται μετάγγιση;)

Όταν είναι ακόμη νέο μπορείτε απλά να του δώσετε λίγο χρόνο στο ποτήρι. Για παλαιότερες εσοδείες η μετάγγιση θα βοηθούσε πολύ στην έκφραση του. Πίνεται στους 18°C.

Πόσες φιάλες παράχθηκαν στη συγκεκριμένη χρονιά;

Κάθε χρονιά παράγονται περίπου 20.000 φιάλες.

Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης; Πότε θα είναι στα καλύτερά του;

Η δυνατότητα παλαίωσης είναι το λιγότερο 10 χρόνια. Το πότε θα είναι στα καλύτερά του είναι αναμφίβολα θέμα γούστου, timing και παρέας, πάντως προσωπικά με έχει εκπλήξει πολλές φορές όντας πολύ νέο έως και παλαιωμένο για 20 έτη. Είναι πάντα σε φόρμα!

Ποιες είναι οι καλύτερες χρονιές του;

Οι χρονιές που ξεχωρίζω είναι το 1997, 2000, 2004, 2005, 2006, 2010 και 2014.

Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;

Σε επιλεγμένες κάβες, εστιατόρια και winebarστην τιμή των 11,60 ευρώ.

Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές;

Μόνο στο οινοποιείο. 

Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας;

Όλα τα κρασιά είναι «παιδιά» μου, αλλά, ναι, μάλλον θα μπορούσα να πω ότι του έχω κάποια ιδιαίτερη αδυναμία.

Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά  το κρασί αυτό;

Έχει πάρει το όνομά του από το τοπωνύμιο του αμπελώνα. Εκεί υπάρχει η Ασπερούλα, ένα αγριολούλουδο και ενδημικό φυτό της Κρήτης που την άνοιξη κάνει άσπρα ανθάκια. Όταν οι βλαστοί αποξυλώνονται είναι αγαπημένη τροφή των λαγών οι οποίοι τριγυρνούν συνέχεια στην περιοχή.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5