Visual Browsing
Το top κρασί του Γιάννη Παρασκευόπουλου
ΤΕΥΧΟΣ 604

Το top κρασί του Γιάννη Παρασκευόπουλου

Νέα στήλη για το κρασί: Σημαντικοί Έλληνες οινοπαραγωγοί επιλέγουν το top κρασί τους

Ο κορυφαίος οινολόγος, γεωπόνος και συνιδιοκτήτης της GAIA Wines μας παρουσιάζει το αγαπημένο του κόκκινο κρασί

Ποιο είναι το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;

Το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ.

Τι ποικιλία είναι;

Σχετικα
Vibo, το καινούργιο bistro στη Γλυφάδα αγαπάει με πάθος το κρασί
Vibo, το καινούργιο bistro στη Γλυφάδα αγαπάει με πάθος το κρασί

100% Αγιωργίτικο. 

Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει συγκεκριμένο αμπελοτόπι;

Στο Κούτσι Νεμέας, στα 500 μ. υψόμετρο, από τον ιδιόκτητο αμπελώνα Τρύπια Γκορτσιά ηλικίας 37 ετών.

Σχετικα
Η Sara Jessica Parker έβγαλε το δικό της κρασί
Η Sara Jessica Parker έβγαλε το δικό της κρασί

Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);

Το κρασί αυτό δεν παράγεται κάθε χρόνο, παρά μόνο τις χρονιές που τα σταφύλια έχουν τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μετά τη συγκομιδή και την αυστηρή διαλογή τους, διεργασίες που γίνονται φυσικά με τα χέρια, ακολουθεί μια μακρά εκχύλιση περίπου 20 ημερών μέσα σε μεγάλους ξύλινους κάδους γαλλικής δρυός. Εκεί, όλα τα γευστικά και αρωματικά στοιχεία του Αγιωργίτικου «μεταναστεύουν» από τη φλούδα, όπου κατοικούν, προς το ζυμούμενο γλεύκος. Ταυτόχρονα, και κάτω από αυστηρά ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, επιτελείται η αλκοολική και μηλογαλακτική ζύμωση, που μετουσιώνει το γλυκό μούστο σε νέο ξηρό οίνο. Στη συνέχεια, αυτός ο νέος οίνος μεταφέρεται σε βαρέλια γαλλικής δρυός όπου θα παραμείνει για να ωριμάσει σε ηρεμία για 20 μήνες. Τέλος, ο ώριμος πλέον οίνος θα εμφιαλωθεί χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση - κατεργασία ή φιλτράρισμα. 

Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα);

Προσπαθώντας να περιγράψουμε το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ, θα μιλήσουμε για ένα ιδιαίτερα ερυθρό - ιώδες χρώμα που συνοδεύεται από αρώματα μεγάλης έντασης, καθαρότητας και πολυπλοκότητας με συνιστώσες από φρούτο, ξύλο, βανίλια και γαρίφαλο. Η λιπαρότητα, ο όγκος, το σώμα, η δομή και η γευστική διάρκεια συμπληρώνουν το γευστικό καμβά της ασυνήθιστης αυτής Νεμέας…

Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;

Οπωσδήποτε κόκκινο κρέας ή κυνήγι, και γενικά πλούσιες και μεστές γεύσεις με βάση πάντα τις ζωικές πρωτεΐνες – ίσως ένα τραπέζι με λίγο περισσότερη λιπαρότητα από αυτή που θα διέκρινε ένα light δείπνο!

Ιδανικό σερβίρισμα;

Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι οι 18-20 °C, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως το κρασί έχει συντηρηθεί σωστά στους 12-14 °C. Σας προτείνουμε να θυμηθείτε να περάσετε το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ σας σε μία φαρδιά καράφα (Decanting) τουλάχιστον μισή ώρα πριν το απολαύσετε. Η νέα διάσταση που θα αναδυθεί μπροστά σας θα σας ενθουσιάσει!

Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης; Πότε θα είναι στα καλύτερά του; Αναμφίβολα πρόκειται για έναν οίνο πολύ βαθιάς παλαίωσης. Πιστεύουμε ότι κάτω από καλές συνθήκες διατήρησης σε θερμοκρασία που ποτέ δεν θα ξεπεράσει τους 12-14 °C, το KTHMA ΓAIAΣ θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς μία ακόμα καλύτερη και πολυπλοκότερη μορφή για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον.

Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή; 

Σε όλες τις ενημερωμένες κάβες της πόλης σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ €24-26, τουλάχιστον για την πρόσφατη τρέχουσα εσοδεία…

Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές; Φυσικά, αλλά θα πρέπει να απευθυνθείτε απευθείας στη ΓΑΙΑ για αυτό.

Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας; Νομίζω πως ναι, γιατί ταυτόχρονα είναι και το πιο απαιτητικό και πιο «απόμακρο», με την έννοια ότι κρατά ακόμα πολλά μυστικά για τον εαυτό του. Σκεφτείτε ότι ακόμα το ανακαλύπτω ή μάλλον, πιο σωστά, ακόμα μου αποκαλύπτει πλευρές του που μου ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα.

Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό; Ουσιαστικά το όνομα του κρασιού (και κατ’ επέκταση το όνομα της εταιρείας μας) το αποφασίσαμε αφού είχαμε ήδη καταλήξει στο όνομα του πρώτου κρασιού μας, που ήταν ο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ από τη Σαντορίνη. Είχαμε λοιπόν το Νερό, αλλά μας έλειπε η Γη… και ιδού το εύρημα! Πέραν τούτου, το σύμβολο της ΓΑΙΑΣ, το σαλιγκαράκι, δεν είναι σαλιγκαράκι στην πραγματικότητα, αλλά η αποτύπωση ενός απολιθώματος θαλάσσιου οργανισμού. Με άλλα λόγια είναι αυτό που συνδέει γη & θάλασσα, ΓΑΙΑ & Θαλασσίτη... 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5
Σφάλμα | Athens Voice

Σφάλμα

Μήνυμα κατάστασης

Created three snippet files based on configuration.
Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.