1821 Digital Gallery
Το top κρασί της Ανδριανής Τσέλεπου
ΤΕΥΧΟΣ 602

Το top κρασί της Ανδριανής Τσέλεπου

Νέα στήλη για το κρασί: Σημαντικοί Έλληνες οινοπαραγωγοί επιλέγουν το top κρασί τους

Ανήκει στη δεύτερη γενιά του Κτήματος Τσέλεπου. Είναι πτυχιούχος της σχολής ΜΜΕ και Eπικοινωνίας  του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, απόφοιτη του 3ου επιπέδου της σχολής κρασιού WSPC στην Αθήνα, και δραστηριοποιείται στο τμήμα της επικοινωνίας του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΣΕΛΕΠΟΥ.

Ποιο είναι για εσάς το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;

Σίγουρα δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο απ’ τα κρασιά μας, μιας και πιστεύω πως όλα έχουν έναν ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα. Το κάθε κρασί συνδέεται όμως άμεσα και με τη διάθεση και τις περιστάσεις στις οποίες το επιλέγουμε. Αν λοιπόν με ρωτούσατε ποιο θα επέλεγα να συνοδεύσει μια «κορυφαία» στιγμή της ζωής μου, τότε μόνο μια λέξη θα μου ερχόταν στο μυαλό. Κοκκινόμυλος.

Τι ποικιλία είναι;

Σχετικα
Στο Οινοποιείο Βρυνιώτη πίνοντας τα υπέροχα κρασιά του
Στο Οινοποιείο Βρυνιώτη πίνοντας τα υπέροχα κρασιά του

Είναι 100% Merlot.

Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αμπελοτόπι;

Προέρχεται από ένα ιδιόκτητο αμπελοτόπι στην περιοχή «Κοκκινόμυλος» σε μια λοφοπλαγιά βορειοδυτικού προσανατολισμού με αργιλοπετρώδη εδάφη και υψόμετρο 750 μέτρων. 

Σχετικα
Διάσημη Tik Toker ανακυκλώνει μπουκάλια και σώζει τις ακτές στη Λουιζιάνα (βίντεο)
Διάσημη Tik Toker ανακυκλώνει μπουκάλια και σώζει τις ακτές στη Λουιζιάνα (βίντεο)

Το αμπελοτόπι βρίσκεται στην περιοχή «Κοκκινόμυλος» σε μια λοφοπλαγιά με υψόμετρο 750 μέτρων

Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);

Η καρδιά κάθε σπουδαίου κρασιού χτυπάει στον αμπελώνα του. Για αυτό και δίνουμε έμφαση στη διαχείριση του αμπελιού. Οι αμπελουργικές εργασίες σε συνδυασμό με τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 600 κιλά το στρέμμα είναι τα δύο βασικά συστατικά της τέλειας τεχνολογικής ωρίμανσης και είναι αυτά που εν τέλει θα δώσουν ένα υψηλού επιπέδου κρασί στο ποτήρι μας. Στη συνέχεια, ακολουθείται η κλασική μέθοδος οινοποίησης με πολύ μεγάλες εκχυλίσεις που φτάνουν τις 20-25 ημέρες σε μεγάλα βαρέλια των 500 λίτρων. Στο τελευταίο στάδιο το κρασί αυτό θα παραμείνει σε καινούργια δρύινα βαρέλια για διάστημα 15 μηνών. 

Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα).

Ο Κοκκινόμυλος είναι ένα κρασί με βαθύ κόκκινο χρώμα, πλούσια βελούδινη γεύση και σύνθετα αρώματα. Αρχικά, λοιπόν, μπορούμε να διακρίνουμε νότες βανίλιας και σοκολάτας που τις ακολουθούν έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κόκκινο κεράσι και βατόμουρο. Στο στόμα, πρόκειται για ένα γεμάτο, υψηλής πολυπλοκότητας κρασί, με μαλακές τανίνες και μεγάλο γευστικό τελείωμα. 

Κτήμα Τσέλεπου

Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;

Ιδανικά θα το συνόδευα με κυνήγι ψητό ή και μαγειρευτό. Αν, μάλιστα, του προσθέταμε και μια πολύπλοκη κόκκινη σάλτσα τότε σίγουρα θα απογειώναμε το γεύμα μας.

Ιδανικό σερβίρισμα (θερμοκρασία, πότε ανοίγουμε τη φιάλη, χρειάζεται μετάγγιση);

Η θερμοκρασία της φιάλης πρέπει να είναι από 16-18 βαθμούς και στις παλιότερες χρονιές χρειάζεται οπωσδήποτε μετάγγιση 3-5 ώρες πριν από την κατανάλωσή του.

Κοκκινόμυλος

Πόσες φιάλες παράχθηκαν τη συγκεκριμένη χρονιά;

Κάθε χρόνο παράγουμε περίπου 20.000 φιάλες. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από τις καιρικές συνθήκες του κάθε έτους.

Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης; Πότε θα είναι στα καλύτερά του;

Ο Κοκκινόμυλος είναι ένα κρασί με δυνατότητα παλαίωσης πάνω από 15 χρόνια που μπορούν να φτάσουν άνετα τα 20, λόγω της μεγάλης εκχύλισης και των πλούσιων τανινών που διαθέτει. Μπορεί να καταναλωθεί, βέβαια, και φρέσκο ανάλογα με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του κάθε γευσιγνώστη.

Ποιές είναι οι καλύτερες χρονιές του;

Θα ξεχώριζα αυτές του 2000, 2001, 2006, καθώς και του 2012, το οποίο δίνει και μια μοναδική ευκαιρία στους φίλους του κρασιού για παλαίωση στο μπουκάλι.

Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;

Θα το βρείτε σε όλες τις κάβες και σε συγκεκριμένα εστιατόρια. Η μέση τιμή πώλησης είναι τα 24 ευρώ.

Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές;

Φυσικά! Τόσο σε κάβες όσο και σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας;

Όπως είπα και πριν, όλα τα κρασιά του κτήματος έχουν έναν ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα, αλλά μπορώ να παραδεχτώ ότι ο Κοκκινόμυλος έχει εξέχουσα θέση στην καρδιά μου λόγω της χαρακτηριστικής βελούδινης υφής του χωρίς ίχνος επιθετικότητας.

Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;

Ο Κοκκινόμυλος είναι μια σύνθετη λέξη. Το πρώτο συνθετικό του προέρχεται από τα κόκκινα αργιλώδη εδάφη. Το δεύτερο από τον παλιό νερόμυλο κατασκευής του 1780, τον οποίο ανακαινίσαμε ως ένδειξη σεβασμού, ευγνωμοσύνης και αγάπης προς την περιοχή και τον οποίο είστε πάντα ευπρόσδεκτοι να επισκεφτείτε. 

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5