1821 Digital Gallery
10 αλήθειες για το κρασί
ΤΕΥΧΟΣ 533

10 αλήθειες για το κρασί

Δεν παλαιώνουν όλα τα κρασιά. Δεν παλαιώνουν όλα τα κόκκινα.

1) Δεν παλαιώνουν όλα τα κρασιά. Φρουτώδη λευκά με ελαφριά οξύτητα και φρουτώδη κόκκινα με χαμηλές τανίνες ανήκουν γενικώς στην κατηγορία κρασιών για άμεση κατανάλωση. Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των λευκών και ροζέ και πολλά από τα κόκκινα καταναλώνονται άμεσα ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε τα φρέσκα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους.


2) Δεν παλαιώνουν όλα τα κόκκινα. Αν και τα περισσότερα κόκκινα θα μπορούσαν να ωφεληθούν από 2-3 χρόνια παλαίωσης σε σωστές συνθήκες, τα κόκκινα που παλαιώνουμε συνήθως είναι αυτά που έχουν περάσει από βαρέλι. Είναι κρασιά που έχουν ισορροπία ζάχαρης και φρούτων από τη μια, τανινών και αλκοόλης από την άλλη. Έχουν αρωματική και γευστική ένταση, πολυπλοκότητα και τα περισσότερα επιδεικνύουν ξεκάθαρα την ποικιλία και την περιοχή απ’ όπου προέρχονται.


3) Το ίζημα στο μπουκάλι δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το κρασί έχει χαλάσει. Αντίθετα, μπορεί να είναι ένδειξη καλής ποιότητας σε ένα παλαιωμένο σε φιάλη κρασί. Επίσης σίγουρα δεν είναι ένδειξη ότι έχει πρόσθετα χημικά.


4) Οι φυσικοί φελλοί κατά κανόνα βοηθάνε στην παλαίωση του κρασιού διότι επιτρέπουν να περάσει ελάχιστη ποσότητα οξυγόνου στο μπουκάλι που βοήθα στην ωρίμαση. Βέβαια, περίπου ένα 5% μπουκαλιών με πώμα φελλού βρίσκεται αλλοιωμένο, με το κρασί να εμφανίζει συμπτώματα οξειδώσεις και μυρωδιές μούχλας και βρεγμένου χαρτονιού. 



Σχετικα
Η Oινική Eκπαίδευση συναντά τη Φιλοξενία
Η Oινική Eκπαίδευση συναντά τη Φιλοξενία

5) Τα βιδωτά πώματα πολλές φορές είναι ακριβότερα από ένα φτηνό φελλό. Είναι πολύ δημοφιλή στα κρασιά της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Το ατού τους είναι ότι ανοίγουν εύκολα και προστατεύουν τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του κρασιού.


6) Τα σχετικά φτηνά κρασιά ωφελούνται όταν σερβίρονται λίγο πιο παγωμένα από το κανονικό.


7) Η μετάγγιση σε κανάτα ωφελεί όλα τα κόκκινα κρασιά, εκτός από τα πολύ παλιά.


Σχετικα
Ζήσαμε τον τρύγο 2021 στο Κτήμα Γεροβασιλείου
Ζήσαμε τον τρύγο 2021 στο Κτήμα Γεροβασιλείου

8) Το κρασί το απολαμβάνεις καλύτερα σε ποτήρια μεγάλα, λεπτά και κολονάτα για να μην επηρεάζεται η θερμοκρασία του από τη ζέστη του σώματος, τα οποία γεμίζεις στο 1/3.


9)  Ένα ανοιχτό μπουκάλι μπορεί να διατηρηθεί με το πώμα του στο ψυγείο για μια δυο μέρες χωρίς να χάσει σε ποιότητα.


10) Η εναλλαγή κρασιών δεν μεθάει. Αυτό που μας μεθάει είναι η ποσότητα της αλκοόλης που καταναλώνουμε σε συνδυασμό με την ταχύτητα και το βάρος μας. Λελογισμένη κατανάλωση θεωρείται 2 με 3 ποτήρια για τις γυναίκες και 3 με 4 για τους άντρες – συνολικά 14 ή 21 ποτήρια αντίστοιχα την εβδομάδα, τα οποία βέβαια καταναλώνουμε ισορροπημένα και όχι όλα σε μια μέρα.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5