Wine & Spirits

Οινοφιλία: Ένα κελάρι με κρασί σε ασκούς και αντι-σνομπ διάθεση

Σε ένα παραδοσιακό οινοπωλείο στου Ζωγράφου η Ελένη και η Χριστίνα Λέτσιου προσφέρουν ασκούς με 30 ποικιλίες μικρών παραγωγών

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελένη και Χριστίνα Λέτσιου

Οινοφιλία λέγεται το κελάρι της Ελένης και της Χριστίνας Λέτσιου στου Ζωγράφου με κρασιά σε ασκούς

Ελένη και Χριστίνα Λέτσιου ονειρεύονταν οι ημέρες τους να μοιάζουν περισσότερο με μάζωξη φίλων γύρω από ένα τραπέζι με το κρασί να ρέει και τις καρδιές να ευφραίνονται. Aποφάσισαν, λοιπόν, σε ένα πρώην παραδοσιακό οινοπωλείο, αναπόσπαστο κομμάτι της παλιάς γειτονιάς του Ζωγράφου, να δημιουργήσουν το δικό τους κελάρι. Η μία με σπουδές στις Επιστήμες του Περιβάλλοντος και η άλλη Οινολόγος, σκέφτονταν σχετικούς τρόπους που θα συνδύαζαν την οινική παράδοση της Ελλάδας με τις σύγχρονες eco friendly πρακτικές. Έτσι, προέκυψε η ιδέα μιας κάβας με κρασί σε ασκούς

Χριστίνα Λέτσου

«Προσεγγίζουμε το κρασί με διάθεση ολότελα αντί-snob και επιδιώκουμε να το εντάξουμε στο καθημερινό μας τραπέζι, με απλότητα, ως αναπόσπαστο στοιχείο της γαστρονομικής μας κουλτούρας. Η ποιότητα των κρασιών σε ασκό έχει βελτιωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και ο στόχος μας είναι το κρασί σε ασκό να μπορέσει να κατακτήσει την θέση που του αναλογεί στην ελληνική αγορά, όπως ήδη γίνεται στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Με μεράκι, πολλή δουλειά και αφοσίωση δημιουργήσαμε ένα φιλόξενο και εξωστρεφές κελάρι, που ποτίζει την τρελή καθημερινότητα μας», θα μας πουν οι δύο αδερφές.

Έχοντας στο μυαλό τους ότι ένα καλό κρασί δεν χρειάζεται να είναι και ακριβό, όπως μας εξηγούν, δοκίμασαν πολλά κρασιά ανά την Ελλάδα και επέλεξαν εκείνα που ανταποκρίνονταν στα υψηλά standard ποιότητας που είχαν θέσει. Έτσι, κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από τριάντα γηγενείς ποικιλίες, γνωστές αλλά και ψαγμένες, επώνυμων μικρών παραγωγών και συνεταιρισμών απο όλη την Ελλάδα. Η zero waste φιλοσοφία τους, πέρα από την πλήρως ανακυκλούμενη συσκευασία του ασκού-bag in box,  προτείνει και άλλες βιώσιμες και λιγότερο κοστοβόρες πρακτικές. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να φέρει τη δική του γυάλινη φιάλη για να προμηθευτεί το αγαπημένο του κρασί οπότε έτσι μειώνει τα απορίμματά του στο 100%. 

Μεσενικόλα Καρδίτσας, Φωκιανό-Κούντουρο Ικαρίας, Κοτσιφάλι-Syrah Σητείας, Καλαμπάκι Λήμνου και Chardonnay Τυρνάβου είναι κάποια από τα κρασιά που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος επι τόπου στην Οινοφιλία ώστε να καταλήξει σε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα του. Για την Ελένη και την Χριστίνα όπως και για πολλούς οινόφιλους και ειδικούς, οι μικρές ποικιλίες και τα φυσικά κρασιά διανύουν την «χρυσή εποχή» τους. Μέσα στον Νοέμβριο ανοίγει στην πλατεία Βαρνάβα τις πόρτες του και το αδερφάκι της Οινοφιλίας, μια σύγχρονη εκδοχή του συνοικειακού κρασοπουλειού, που παραπέμπει σε ένα refill station, όπου μπορείς να γεμίσεις το μπουκάλι με το κρασί της επιλογής σου ξανά και ξανά, μειώνοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τα περιττά απορρίμματα συσκευασίας.

Οινοφιλία

Οινοφιλία

«Σε παγκόσμιο επίπεδο τα οινοποιεία έχουν επενδύσει σε νέες μορφές συσκευασίας πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Η Ελλάδα έχει ήδη ακολουθήσει. Τα μικρά οινοποιεία αρχίζουν να ξεπροβάλλουν και να κερδίζουν όλο και περισσότερο το ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Σίγουρα έχει σταθεροποιηθεί η αγορά στα φυσικά κρασιά και έπεται συνέχεια. Και από τη στιγμή που ξεχασμένες ποικιλίες σαν τη Κυδωνίτσα και το Πρεκνάδι κέρδισαν τις εντυπώσεις είναι σίγουρο ότι θα αναδειχτούν πολύ περισσότερες μέσα στα επόμενα χρόνια. Π.χ. είμαστε σίγουρες πως και από το Λιάτικο θα δούμε πολύ ωραία κρασιά.»

Πριν περάσει στα χέρια των κοριτσιών η Οινοφιλία, όπως θα μας πουν, λειτουργούσε για πενήντα χρόνια ως παραδοσιακό οινοπωλείο, ήταν μάλιστα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παλιών κατοίκων του Ζωγράφου. Αυτό σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, έπαιξε ρόλο στην επιλογή του, ενώ με τη βοήθεια του People's Trust που στηρίζει οικονομικά και συμβουλευτικά νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η eco-friendly αυτή κάβα έλαβε σάρκα και οστά. «Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες, η οικογένεια Αλούπη, διατηρούσαν το αμπέλι τους και παρήγαγαν το δικό τους κρασί. Το συντηρούσαν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια και τροφοδοτούσαν για πολλά χρόνια την γειτονιά του Ζωγράφου από το κελάρι τους. Περνώντας το κατώφλι του, μας ξύπνησαν μνήμες από το παντοπωλείο των παππούδων μας σε ένα μικρό χωριό των Ιωαννίνων οπότε για εμάς, η Οινοφιλία είναι η μνήμη μας, οι ρίζες μας.»

Καλάθια Οινοφιλία

Στην Οινοφιλία εκτός από κρασί μπορείς να επιλέξεις και ανάμεσα σε πέντε καλάθια που περιλαμβάνουν όλα τα υλικά ώστε να συνθέσει κάποιος το φαγητό με το οποίο θα συνοδεύσει το κρασί του. Για παράδειγμα το καλάθι του «Μακαρονά» περιέχει το κρασί επιλογής, ζυμαρικά μικρού παραγωγού από τα Γιαννιτσά, χωριάτικη σπιτική σάλτσα της παραδοσιακής οικοτεχνίας τροφίμων της Πέλλας, ωριμασμένη γραβιέρα με θυμάρι από την Κρήτη και μια ξύλινη κουτάλα. 

Την ποικιλία ασκών της Οινοφιλίας μπορείς να δεις εδώ www.oinofilia.gr
Ευρυνόμης 34, Ζωγράφου, 21 0748 7058

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ