Resto

Στο ολοκαίνουργιο Gaby το comfort food είναι υγιεινό

Βrunch και lunch στη πιο νόστιμη κι υγιεινή εκδοχή τους

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
_mg_6417.jpg

Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης μόλις άνοιξε το Gaby μαθαίνοντάς μας ότι το comfort food μπορεί να είναι και πολύ υγιεινό

Μία ζουμπουρλή ομελέτα τσιτσιρίζει στο τηγάνι. Η μυρωδιά της μπλέκεται άψογα με το άρωμα του καφέ που μόλις σερβιρίστηκε. Πάνω στον ξύλινο πάγκο υπάρχει ένα βάζο με φρέσκες μαργαρίτες. Απέναντι ένα καναπεδάκι με αφράτα μαξιλάρια σε προσκαλεί. Νιώθω σαν να μπήκα σε ένα ζεστό σπίτι και σε λίγο ο ιδιοκτήτης του θα μου ετοιμάσει πρωινό. Και πράγματι, κάπως έτσι είναι τα πράγματα…

_mg_6323.jpg
_mg_6395.jpg

Αυτό το ζεστό «σπιτικό» ονομάζεται Gaby και ιδιοκτήτης του είναι ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης. Ίσως οι περισσότεροι να τον γνωρίζετε από το επιτυχημένο blog του www.coolartisan.gr, αν και ο Γαβριήλ έχει στήσει αρκετά μενού σε γνωστά στέκια, όπως το 7 cactus ή το Healthies. Ήταν μάλλον φυσικό το επόμενο βήμα να ήταν ο κατάδικός του χώρος. «Ασχολούμαι πόσα χρόνια με τη μαγειρική, ήταν καιρός να κάνω τη δική μου γωνιά… Μου αρέσει πολύ να δημιουργώ και να παρουσιάζω συνταγές μέσα από το blog μου ή το instagram (@gabnikolaidis). Αλλά, όπως και να το κάνουμε είναι πιο ωραίο όταν μαγειρεύεις για ανθρώπους».

Το μενού στο Gaby είναι πληθωρικό, ο ορισμός του comfort food, ταυτόχρονα, όμως, είναι και πολύ υγιεινό! «Στην πρώτη καραντίνα πάχυνα πολύ», λέει και πάλι ο Γαβριήλ «Στο δεύτερο lockdown αποφάσισα να πάω σε διαιτολόγο και να ξεκινήσω διατροφή. Έτσι ήρθε η ιδέα για το φαγητό στο Gaby. Το μισό μενού βγήκε με βάση το τι θα έπρεπε να περιέχει ένα πιάτο, τη σωστή ποσότητα δηλαδή σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λαχανικά».

Super Bowl με κοτόπουλο, αυγό, καλαμπόκι και βάση από ρεβίθια κι άγριο ρύζι
Super Bowl με κοτόπουλο, αυγό, καλαμπόκι και βάση από ρεβίθια κι άγριο ρύζι

Ενώ δοκιμάζω το Sando Chicken, μία από τις πιο νόστιμες αθηναϊκές εκδοχές του ιαπωνικού σάντουιτς με φιλέτο κοτόπουλο παναρισμένο (εξαιρετικά!) σε πάνκο με δημητριακά, Gaby sauce, σαλάτα coleslaw και γενναιόδωρα συνοδευόμενο από τηγανιτές πατάτες, ρωτάω τον Γαβριήλ αν μπορεί το comfort food να είναι ταυτόχρονα και healthy. Η απάντησή του είναι πρώτα ένα ηχηρό «ΝΑΙ!». Ύστερα από μικρή σιωπή μου λέει: «Για παράδειγμα, η vegan pasta με σπιτικό cheddar melt που έχω στον κατάλογο έχει μια κολασμένη γεύση… σαν να τρως τσένταρ με cheetos! Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό πιάτο αφού η σπιτική σάλτσα τσένταρ γίνεται με κάσιους και διατροφική μαγιά, χωρίς να περιέχει καθόλου ζωικά λιπαρά».

Vegan Σκιουφιχτά με σπιτικό plant based cheddar melt
Vegan Σκιουφιχτά με σπιτικό plant based cheddar melt

Το ίδιο κολασμένα αλλά αθώα είναι και η White Protein Omelette, με ασπράδια, ανθότυρο και γαλοπούλα που σερβίρεται με αβοκάντο, baby σπανάκι και ντοματίνια, όπως και το The Great Gaby, ένα vegan κρουασάν με τοφουλέτα (δηλαδή τόφου σκραμπλ με διατροφική μαγιά, ρόφημα σόγιας και κουρκουμά), σπιτική τσιμιτσούρι και γύρο μανιταριών. Και φυσικά στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα αλμυρά pancakes -που μασουλάω κι ευχαριστιέμαι αυτή τη στιγμή- με ζύμη από γλυκοπατάτα και βρώμη, που σερβίρονται με σαγανάκι ταλαγάνι, hollandaise sauce και ένα υπέροχο τηγανιτό αυγό στην κορυφή. «Α τα αυγά τα παίρνω από τον κύριο Μάκη στην Ελευσίνα» θα μου πει ο Γαβριήλ περήφανος όταν παινεύω τη φρεσκάδα τους.

The Great Gaby - Κρουασάν βουτύρου με scambled eggs φέτα και ντοματίνια
The Great Gaby - Κρουασάν βουτύρου με scambled eggs φέτα και ντοματίνια

Είναι πολλά ακόμα που αξίζουν την προσοχή σου όπως το bagel που έγινε σπανακόπιτα (με κρέμα από σπανάκι, φέτα και μυρωδικά, σαγανάκι μανούρι και απάκι κοτόπουλο σε φέτες), η φακοσαλάτα (με baby κολοκύθι, αγγούρι, ντοματίνια, ανθότυρο, κουκουνάρι, δυόσμο και λεμόνι) που μαθαίνω ότι γνωρίζει μεγάλο σουξέ, όπως και το Super Bowl με κοτόπουλο, αυγό, καλαμπόκι και βάση από ρεβίθια και άγριο ρύζι.

Βέβαια το κλασικά αμαρτωλό comfort food που όλοι αγαπάμε δεν λείπει. Αντίθετα κάνει guest εμφάνιση σε αρκετά πιάτα του καταλόγου, όπως το πλούσιο Club Sandwich με focaccia αντί για ψωμάκι ή το Mac n Cheese που μπλέκεται με σάλτσα μπολονέζ (!) και κάνει το δικό του χαμό. «Όπως είμαι εγώ πληθωρικός σαν άνθρωπος και εκτιμώ όλες τις γεύσεις, από το healthy μέχρι το… όχι και τόσο, έτσι έχω φτιάξει και το μενού. Κυρίως, θέλω αυτό που θα φας να σε κάνει να νιώσεις όμορφα. Ας πούμε στο bagel σπανακόπιτα, υπάρχει το όξινο και το τραγανό στοιχείο, το δαγκώνεις και σου θυμίζει τη σπανακόπιτα της γιαγιάς σου, και όλο αυτό σε κάνει να νιώθεις comfort».

White Protein Omelette

Το Gaby λειτουργεί κυρίως με delivery (μέσω efood και Wolt) και takeaway για να χορτάσει τα πρωινά και τα μεσημέρια της πείνας μας, αλλά εγώ θα πρότεινα να περάσετε μια βόλτα έστω και μόνο για να γνωρίσετε το ειλικρινές, τεράστιο χαμόγελο του Γαβριήλ, που του αρέσει να μαγειρεύει και το κάνει όχι μόνο καλά, αλλά και τόσο νόστιμα.

_mg_6417_2.jpg

Λεωφόρος Μεσογείων 33-37, 211 7505908, Instagram: @gaby_athens

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ