Wine & Spirits

Τανίνη Αγάπη Μου, το wine bar όπου θα λατρέψεις το ελληνικό κρασί

Ελληνικές ποικιλίες από τη Νάουσα μέχρι την Ανάφη

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο χώρος του «Τανίνη Αγάπη Μου».
© Νίκος Κατσαρός

«Τανίνη Αγάπη Μου»: Το cool wine bar της Ιπποκράτους που σερβίρει πάνω από 100 ετικέτες κρασιού αποκλειστικά από τον ελληνικό αμπελώνα

Σε μια πολύχρωμη γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα σε παραδοσιακά κουτούκια και βιβλιοπωλεία, ξεπροβάλλει μια φωτισμένη ροζ μαρκίζα που γράφει «Τανίνη Αγάπη Μου», κεντρίζει τα βλέμματα των περαστικών και τους καλωσορίζει στο ζεστό μίνιμαλ wine bar της Ιπποκράτους. Η Τανίνη σερβίρει πάνω από 100 ετικέτες κρασιού αποκλειστικά από τον ελληνικό αμπελώνα.

Το όραμα του Στέργιου Τεκερίδη, εμπνευστή της «Τανίνη Αγάπη Μου», ήταν να δημιουργήσει ένα χώρο με πρωταγωνιστή τον ελληνικό αμπελώνα, δείχνοντας πως μπορεί να σταθεί ισότιμα στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα. Έναν χώρο άνετο και ανεπιτήδευτο, που απομυθοποιεί το κρασί ως προϊόν πολυτελείας, το φέρνει στο επίκεντρο ως μέσο συνεύρεσης ανθρώπων. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι το κρασί είναι ένα λαϊκό “μέσο”, φέρνει τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι, αυτή είναι η βασική υπόσταση του κρασιού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική κουλτούρα και αυτό προσπαθούμε να το προωθήσουμε μέσα από το μαγαζί» μου λέει η Εύα Μπολολιά, μία από τους τρεις συνεταίρους της Τανίνης, που βρίσκεται στο πλάι του Στέργιου από το άνοιγμα του καταστήματος τον Δεκέμβριο του 2018. Ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος είναι ο τρίτος που στελεχώνει την ομάδα της Τανίνης, η άφιξη του οποίου έδωσε νέα πνοή στην ομάδα. 

Ο πλούσιος κατάλογος του «Τανίνη Αγάπη Μου», έχει πάνω από 100 ετικέτες κρασιών ελληνικής παραγωγής, με έμφαση στα φυσικά κρασιά από βιολογικούς και βιοδυναμικούς αμπελώνες. Κρασιά ελάχιστων παρεμβάσεων, χωρίς θειώδη, χωρίς διαυγαστικά, κρασιά που τα χαρακτηρίζουν πιο έντονα αρώματα, που είναι πιο θολά στην όψη και έχουν κεχριμπαρένια χρώματα. Όλες οι ετικέτες σερβίρονται σε ποτήρι και μπουκάλι, ενώ ο κατάλογος ανανεώνεται ανάλογα με τη σεζόν. Η Εύα εξηγεί πως δεν χρειάζεται κανείς να «τρομάζει» από τον μακροσκελή κατάλογο γιατί το προσωπικό της Τανίνης θα τους βοηθήσει να βρουν το κρασί που τους ταιριάζει, βάσει των προτιμήσεών τους. 

Η μακροσκελή λίστα με τα κρασιά του «Τανίνη Αγάπη Μου»
Η μακροσκελή λίστα με τα κρασιά του «Τανίνη Αγάπη Μου»

«Η Ελλάδα είναι από τις πιο πολυποικιλιακές χώρες παγκοσμίως. Αρκετές οινοποιούνται, άλλες έχουν χαθεί, αλλά παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει άλλη χώρα με τόσες ποικιλίες. Στις μέρες μας, υπάρχουν αρκετοί έλληνες οινοπαραγωγοί που ασχολούνται με τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες. Για παράδειγμα, έχουμε μια παρουσίαση ενός οινοποιείου από την Ικαρία, το Κτήμα Αφιανές, που ασχολείται με 2 γηγενείς ικαριώτικες ποικιλίες, το Φωκιανό και Μπεγκλέρι. Ένα ακόμα οινοποιείο στην Ανάφη, το Κτήμα Φλαμουρού, οινοποιεί μια πολύ σπάνια κυκλαδίτικη ποικιλία, τη Γαϊδουριά. Αυτές τις ποικιλίες, αν κάποιος δεν τις φροντίσει και τις καλλιεργήσει, θα χαθούν» αναφέρει ο Στέργιος.

Εκτός από τη μακροσκελή λίστα με ετικέτες κρασιών, η «Τανίνη Αγάπη Μου» προσφέρει και ένα μενού με φαγητό μεσογειακού χαρακτήρα, με ελληνικές πρώτες ύλες. Θα βρείτε από παραδοσιακά τυριά και αλλαντικά (όπως το βολάκι Άνδρου και το chorizo Θράκης) μέχρι βοδινό ταρτάρ και cheesecake ξινομυζήθρας.

Στιγμιότυπο από το «Τανίνη Αγάπη Μου»
© Νίκος Κατσαρός

«Σε κάτι που θα ήθελα να αναφερθούμε και έχει ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τα κρασιά, είναι η ρετσίνα, που είναι παρεξηγημένη στην Ελλάδα. Θεωρείται το κρασί της φτωχής Ελλάδας του ‘60 και έχει βαριές μνήμες. Σημασία έχει, όμως, πώς οινοποιείται το κρασί στο οποίο προστίθεται ο ρητινίτης. Όταν έχουμε μια άριστη οινοποίηση ενός κρασιού, λόγου χάρη ενός Ροδίτη που είναι και η κατεξοχήν παραδοσιακή ποικιλία ενός κρασιού για ρετσίνα και προσθέτουμε πολύ καλής ποιότητας ρητινίτη, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό. Το ίδιο και με μια πολύ καλή οινοποίηση Ασύρτικου».

Στιγμιότυπο από το «Τανίνη Αγάπη Μου».
© Νίκος Κατσαρός

Από τον Νοέμβριο του 2021, ξεκίνησε να λειτουργεί και η κάβα, η καρδιά της Τανίνης. Πρόκειται για ένα υπόγειο κελάρι επί της οδού Μεθώνης, όπου συντηρούνται και παλαιώνονται στις κατάλληλες συνθήκες τα κρασιά και λειτουργεί ως χώρος οινικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, live πιάνο και jazz trio, παρουσιάσεις οινοπαραγωγών και γευστικές δοκιμές, που φιλοξενούνται συνήθως Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, ανάλογα με τον προγραμματισμό. 

Ο χώρος της κάβας του «Τανίνη Αγάπη Μου»
Ο χώρος της κάβας του «Τανίνη Αγάπη Μου». © Νίκος Κατσαρός

«Αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος αγκαλιάζει κάτι το οποίο είναι ειλικρινές, ποιοτικό και ανεπιτήδευτο. Έχουμε συνηθίσει το κρασί να το περιβάλλει ένα βαρύ περιβάλλον, να απευθύνεται σε γνώστες, όλα αυτά σε αυτόν τον χώρο καταρρίφθηκαν. Για αυτό και το ηλικιακό δείγμα που έχουμε είναι από νέους και φοιτητές μέχρι και γνώστες του κρασιού μεγαλύτερων ηλικιών». 

Η Εύα που έμαθε τα μυστικά του κρασιού δίπλα στον Στέργιο με πολύ διάβασμα και αμέτρητες γευστικές δοκιμές παρομοιάζει το κρασί με τις αγάπες. «Θυμάμαι στην αρχή που μάθαινα από τον Στέργιο και μου έλεγε “θα δεις, με ένα κρασί θα κολλήσεις πολύ, θα το ερωτευτείς, θα θες να είσαι συνέχεια μαζί του. Θα έρθει η ώρα όμως που θα θες να πας  παρακάτω”. Είναι ακριβώς έτσι. 

Ο κόσμος του κρασιού σου ανοίγει ένα νέο σύμπαν. Όσο πιο πολύ θέλεις να εντρυφήσεις, αυτό συνέχεια σου ανοίγεται. Δεν έχει τέλος. Είναι non stop. Ένας ακόμα λόγος που με κέντρισε η ενασχόληση με το κρασί είναι ότι νιώθω πολύ παρούσα σε αυτό που μου συμβαίνει. Το κρασί ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις σου».

ΤΑΝΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ, Ιπποκράτους 91 & Μεθώνης, Τηλέφωνο κρατήσεων: 211 115 0145, Tρίτη - Κυριακή, 12:00 μ.μ. - 2:00 π.μ.

Στιγμιότυπο από το «Τανίνη Αγάπη Μου»
© Νίκος Κατσαρός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ