Resto

Cool Jerk: φανταστικό street food από την Τζαμάικα στο Χαλάνδρι

Άχαστο!

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cool Jerk: φανταστικό street food από την Τζαμάικα στο Χαλάνδρι

Το Cool Jerk στο Χαλάνδρι άνοιξε πριν λίγο καιρό, σερβίρει street food από την Τζαμάικα και στέλνει delivery και για τον σκύλο σου

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το κοτόπουλο που είχα φάει όρθια σε μια γωνιά της Καρύτση μερικά χρόνια πριν. Καυτό, ζουμερό, με περισσότερα μπαχαρικά από όσα μπορούσα να αναγνωρίσω, συνοδευόταν από ένα βουτυράτο καλαμπόκι και σε πήγαινε μια βόλτα στον Παράδεισο. Ήταν το πιο νόστιμο κοτόπουλο που είχα φάει μέχρι τότε. Δημιουργός του ο σεφ Στάθης Χρηστίδης που τότε μόλις είχε ανοίξει το Cool Jerk μέσα στο food curt Str. Eaters με σκοπό να σερβίρει jerk chicken, δηλαδή κοτόπουλο όπως το φτιάχνουν στην Τζαμάικα.

Οι μήνες πέρασαν, η πανδημία ήρθε, κι εγώ έχασα το νοστιμότερο κοτόπουλο του κόσμου. Μέχρι που λίγες μέρες πριν, έμαθα τα νόστιμα: το Cool Jerk άνοιξε και πάλι, αυτή τη φορά σε δικό του χώρο σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Χαλανδρίου… Αλληλούια!

Cool Jerk
Φωτογραφία: Ηλίας Αποστολόπουλος

Ήταν όπως το ονειρευόμουν: μια σταλιά, στα χρώματα της Τζαμάικα, με μια χαρωπή reggae μελωδία να βγαίνει από τα ηχεία και την επιγραφή “Cool Jerk - Straight outta Jamaica”. Στην ανοιχτή κουζίνα ο Στάθης και η ομάδα του μαρινάρουν και ψήνουν ασταμάτητα, μια που οι τζαμαϊκανές street food λιχουδιές τους κάνουν ήδη χαμό. Παραγγέλνω το ονειρεμένο jerk chicken που έρχεται μαζί με ένα υπέροχο βουτυράτο ρύζι και καλαμπόκι ψημένο στη σχάρα. Είναι ακριβώς όπως το θυμόμουν: τέλειο. Δοκιμάζω ακόμα ένα πελώριο σάντουιτς με jerk chicken, ξινολάχανο και βούτυρο με μπαχαρικά, αλλά και μια σαλάτα με αυτό το υπέροχο τζαμαϊκανό κοτόπουλο, λάχανο, mango, λεμόνι, αγγούρι και κρουτόν με σκόρδο. Τι να λέμε, όπου μπαίνει τούτο το κοτόπουλο κάνει το θαύμα του…

_56a2749.jpg

«Ουσιαστικά δεν κάνουμε κάτι σπουδαίο… Κάρβουνα έχουμε και τα δουλεύουμε σωστά», λέει ο υπερβολικά μετριόφρων Στάθης και αφού τον κοιτάω με το αριστερό φρύδι υψωμένο συμπληρώνει: «Μαρινάρουμε το κοτόπουλο σε ένα μείγμα με 22 διαφορετικά είδη μπαχαρικών. Έπειτα το ψήνουμε στη σχάρα. Το ψήσιμο έχει μεγάλη σημασία. Το τζαμαϊκανό κοτόπουλο θέλει φλόγα και μετά καπνό. Στην Καραϊβική πουλάνε το jerk chicken μέσα σε κομμένους θερμοσίφωνες… Εμείς, απλώς καπακώνουμε πάνω στη σχάρα τα κρέατα με γαλβάνιζε μπασίνες για να καπνιστούν στην εντέλεια».

Cool Jerk
Φωτογραφία: Ηλίας Αποστολόπουλος

Για την ιστορία, να πω ότι ο Στάθης είναι σπουδαίος μάγειρας και εξοικειωμένος με την κουζίνα της Καραϊβικής. Έχει ταξιδέψει πολύ (από την Ισπανία έως το Μαϊάμι και τη Λατινική Αμερική), έχει ζήσει στις Μπαχάμες, έχει δουλέψει σε διάστερα και τριάστερα εστιατόρια του εξωτερικού, στην Ελλάδα για χρόνια υπήρξε το δεξί χέρι του Δημήτρη Κατριβέση. Το jerk chicken του το δίδαξαν οι τζαμαϊκανοί φίλοι του τα χρόνια που έμενε στο Λονδίνο.

Στο Cool Jerk εκτός από κοτόπουλο θα βρεις μαγειρεμένα με τον ίδιο τρόπο χοιρινό, γαρίδες και λάχανο (για τους vegetarian), αλλά και ένα “Jerk Patty”, ένα μικρό burger με μπιφτέκι, μπαχαρικά, μαγιονέζα creole, πίκλα αγγούρι και τσένταρ που ο Στάθης λέει ότι είναι το μυστικό τους όπλο. Πράγματι, είναι υπερνόστιμο. Θα βρεις επίσης διάφορα συνοδευτικά και ορεκτικά, όπως πατάτες, καλαμπόκι, πιτάκια καλαμποκιού, κάτι τρο-με-ρές φτερούγες κοτόπουλου που ψήνονται στον φούρνο με σάλτσα από ανανά και μπαχαρικά Καραϊβικής, πέντε διαφορετικές χειροποίητες σος, ακόμη και ποπ κορν με τζαμαϊκανό blend μπαχαρικών!

Jerk Patty
Jerk Patty

Όλα αυτά μπορείς να τα ευχαριστηθείς επί τόπου στο stand του Cool Jerk ή να τα παραγγείλεις για το σπίτι. Στην τελευταία περίπτωση να ξέρεις ότι στον κατάλογο υπάρχουν και δύο ακόμα εκπλήξεις. Η μία είναι το πακέτο Movie Night που περιλαμβάνει 2 αναψυκτικά, 1 μεγάλο ποπ κορν με βούτυρο και… 2 προφυλακτικά (ναι, όντως) γιατί ο Στάθης έχει χιούμορ.

Η δεύτερη έκπληξη είναι ακόμη πιο αναπάντεχη: σε συνεργασία με το Noma – Dog Bakery το Cool Jerk θα στέλνει επίσης delivery και φαγητό για τον σκύλο σου, όντας έτσι το πρώτο μαγαζί που μπορείς να παραγγείλεις για εσένα αλλά και για το αγαπημένο σου τετράποδο. Υπάρχουν διάφορες λιχουδίτσες όπως πάπιες και cupcakes με φυτικές κρέμες, όλα κατάλληλα για τη διατροφή του πιστού σου φίλου. Έτσι, τέρμα πια η «ζητιανιά», τα δακρύβρεχτα γαβγίσματα και τα κουταβίσια όλο νόημα βλέμματα κάθε φορά που παραγγέλνεις απ’ έξω…

Σωκράτους 2, Χαλάνδρι, 211 4186044, Fb: Cool Jerk chalandri, Instagram: cooljerk_chalandri

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ