Resto

Ella: Το μυστικό για νόστιμη ελληνική κουζίνα στη Μητροπόλεως

Τα ελληνικά πιάτα που προτιμάμε στην καρδιά του Συντάγματος

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ella: το μυστικό για νόστιμη ελληνική κουζίνα στη Μητροπόλεως

Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου μαγειρεύει καταπληκτική ελληνική κουζίνα στο Ella στη Μητροπόλεως

Τέτοιες μέρες η Ερμού είναι μια γιορτή από μόνη της. Φωνές και γέλια, κάλαντα, λαμπερά φωτάκια και ροδοκόκκινοι Άγιοι Βασίληδες στις βιτρίνες. Τα Χριστούγεννα είναι και πάλι εδώ ακριβώς τη στιγμή που τα χρειαζόμασταν περισσότερο. Σε ποιον δεν έλειψαν οι βόλτες, τα ξέγνοιαστα πέρα-δώθε, ακόμα και τα ψώνια της τελευταίας στιγμής; Μαντεύω ότι πίσω από τις μάσκες κρύβονται ασυναίσθητα χαμόγελα. Έτσι χαμογελαστά κατευθύνομαι κι εγώ προς έναν δρόμο που μου έλειψε περισσότερο από άλλους. Είναι η Πετράκη ένα λιλιπούτειο στενό, που τα έχει όλα: café, bar, εξωτικά street food και ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας σκέτη απόλαυση.

_m_l6395.jpg

Το Ella με δύο εισόδους (μία επί της Πετράκη και μία ακόμα επί της Μητροπόλεως) θυμίζει ένα φιλικό σπίτι που έχει ανοιχτές όλες του τις πόρτες. Είναι η ιδανική στάση αν θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα από τη βουή της Ερμού ή αν σου άνοιξε η όρεξη για κάτι αληθινά νόστιμο. Σεφ εδώ είναι η Νένα Ισμυρνόγλου, ξακουστή γιατί παίζει την ελληνική κουζίνα στα δάχτυλα όσο λίγοι. Μαζί με τον sous chef Δημήτρη Ράμa δημιουργούν πιάτα γεμάτα νόστιμες μνήμες ακολουθώντας σύγχρονες τεχνικές.

_m_l6421.jpg
_m_l6493.jpg

Επιστρέφω πάντα για το μελωμένο «Ζυγούρι γιουβέτσι» με αρωματικά βότανα και γαλομηζύθρα, το στήθος κοτόπουλου που ψήνεται στη σχάρα, περιχύνεται με αρωματικό πέστο βασιλικού και καταφτάνει καυτό μαζί με πουρέ γλυκοπατάτας και κολοκύθας, τα φοβερά πιτάκια Καισαρείας με κασέρι Μυτιλήνης, παστουρμά και ντομάτα που τυλίγονται σε χειροποίητο φύλλο και σερβίρονται με μια μαρμελάδα ντομάτας, κι αυτή σπιτική. Τελευταία, βέβαια, έχω κολλήσει με τη νέα μου ανακάλυψη… Οι παπαρδέλες με ραγού από μοσχαρίσιο κιμά, βότανα και σάλτσα μετσοβόνε είναι μια «άτυπη» Μπολονέζ, ζουμερή, μοσχομυριστή, ταυτόχρονα και τόσο διαφορετική από τις υπόλοιπες (το μετσοβόνε κάνει όλη τη δουλειά), ο ορισμός του comfort food. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

Παπαρδέλες με ραγού από μοσχαρίσιο κιμά, βότανα και σάλτσα μετσοβόνε
Παπαρδέλες με ραγού από μοσχαρίσιο κιμά, βότανα και σάλτσα μετσοβόνε

Εκτός από τα παραπάνω, θραύση επίσης κάνουν η χωριάτικη σαλάτα, μια υπερπαραγωγή με πίτα, ντοματίνια, τριμμένη φέτα, αγγούρι, κρεμμύδι, αφυδατωμένη ελιά, πιπεριές, κάππαρη και βασιλικό, η καταπληκτική φάβα Φενεού με ροβίτσα, ψητά ντοματίνια, φρέσκια ρίγανη και ελαιόλαδο, αλλά και το αγαπημένο πιάτο της Νένας, τα τρυφερά Dumplings γαρίδας σε ζωμό καραβίδας, κακαβιάς με γάλα καρύδας. Αυτές τις μέρες στον κατάλογο θα βρεις και κάποιες γιορτινές προτάσεις όπως μια γαλοπούλα με ρύζι και δαμάσκηνα ή ένα λαχταριστό γουρουνόπουλο με σάλτσα πορτοκάλι.

Γενικώς, στην κουζίνα της Νένας εκτός από τις νόστιμες μνήμες που όλοι ψάχνουμε, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα ελληνικά προϊόντα. Το Ella έχει δώσει μεγάλη βάση εδώ, με τα περισσότερα προϊόντα να φτάνουν στο εστιατόριο κατευθείαν από τους ίδιους τους παραγωγούς. Λάδι από τη Λακωνία, φέτα από τη Λάρισα, γίγαντες από τον Φενεό, μέλι Ελάτης από τη Βυτίνα, ολόφρεσκια ρίγανη από την Τρίπολη… Πώς να μην μαγειρέψεις νόστιμα με τέτοιες πρώτες ύλες;

_m_l6451.jpg

Η ίδια ελληνικότητα χαρακτηρίζει και τη wine list όπου υπάρχουν γηγενείς ποικιλίες από κάθε γωνιά της χώρας όπως η Ρομπόλα, η Σκλάβα, το Βιδιανό ή η Λημνιώνα. Οι τιμές τους δε, είναι πολύ καλές ακόμη και στις ετικέτες εκείνες που κατά κανόνα τις βρίσκουμε «τσιμπημένες».

Αν αυτές τις μέρες ο δρόμος σε βγάλει στο Σύνταγμα, βάλε στη λίστα και το Ella. Θα το ευχαριστηθεί η ψυχή σου.

_m_l6434.jpg

Υ.Γ. Έμαθα ότι σύντομα τα τραπεζάκια της Πετράκη θα επεκταθούν κι άλλο, καθώς το Ella απέκτησε τον διπλανό χώρο και έχει στα σκαριά μια μεγάλη ανακαίνιση. Με τον καινούργιο χρόνο ραντεβού εκεί, στο ηλιόλουστο πλακόστρωτο…

Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, 2103315547, www.ellagreekcooking.gr, Fb: @EllaGreekCooking, Instagram: @ellagreekcooking

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ