Visual Browsing
Η Μάσα Με όνομα βαρύ και ιστορία
ΤΕΥΧΟΣ 271

Η Μάσα Με όνομα βαρύ και ιστορία

Να ’μαστε και πάλι στην εξερεύνηση της γεύσης και των εκπλήξεων στις εξόδους μας.

Να ’μαστε και πάλι στην εξερεύνηση της γεύσης και των εκπλήξεων στις εξόδους μας. Για να αρχίσουμε τις αθηναϊκές μας βόλτες, διαλέξαμε τη Μάσα.

Παρκάραμε πολύ εύκολα στο διπλανό δημοτικό πάρκινγκ. Στις παρυφές του Υμηττού, μέσα σε ένα καταπράσινο πάρκο και απέναντι από το δασάκι της Καισαριανής, αισθανθήκαμε σαν να κάναμε μίνι εκδρομή. Δεντράρες αιωνόβιες απ’ έξω και μέσα μοντέρνος, ελαφρώς εξεζητημένος διάκοσμος για ταβέρνα. Ο Αριστοτέλης, ψυχή και κινητήρια δύναμη του μαγαζιού, έχει φροντίσει να εξελίξει την οικογενειακή ταβέρνα σε υπερπαραγωγή. Η ολοκληρωτική ανακαίνιση δεν έγινε μόνο για την αλλαγή της διακόσμησης και την αξιοποίηση του υπέροχου κήπου. Έγινε και για να παντρέψει την παλιά φρουρά με την καινούργια. Που σημαίνει ότι οι χρόνια και χρόνια δοκιμασμένες μαμαδίστικες συνταγές της κυρίας Ελένης συναντούν τις ανησυχίες του γιου Αριστοτέλη. Αποτέλεσμα μια μεγάλη λίστα με ολόφρεσκα φαγητά πολλαπλών αναζητήσεων. Η γνήσια ελληνική κουζίνα με τα γιουβετσάκια της στο πήλινο, με τα γεμιστά χοιρινά ρολά της, τις τηγανητές μελιτζάνες, τα μπουρέκια με τυριά, τις κρεατόπιτες, τους κολοκυθόπυργους, παντρεύεται με γαριδομακαρονάδες, φωλιές του κούκου, καλαθάκια παρμεζάνας γεμιστά με σοτέ μανιτάρια. Εδώ ο κατάλογος δεν γέρνει προς κρεατοφάγους ή μη. Μεγάλη λίστα κρεατικών σχάρας, θαλασσινών γεύσεων, παραδοσιακών συνταγών δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν ουρανίσκο. Ελληνική ταβέρνα με σέρβις εστιατορίου, με πάνινα τραπεζομάντιλα, ρομαντική ατμόσφαιρα, ξένη διακριτική μουσική.

Εμείς δοκιμάσαμε τον κολοκυθόπυργο και τον βρήκαμε νοστιμότατο. Ο πύργος ήταν ένα ναπολεόν από κολοκυθάκια τηγανητά σε στρώσεις με γιαούρτι αρωματισμένο με άνηθο, λίγο σκόρδο, λεμόνι και ελαιόλαδο. Την ώρα που τρώγαμε τη δροσερότατη σαλάτα του κηπουρού, παρακολουθήσαμε ως show την παρασκευή της must μελιτζανοσαλάτας – τη βρήκαμε εξαιρετική. Μας άρεσε πολύ και το καλαθάκι παρμεζάνας με σοτέ μανιτάρια. Οι τηγανητές μελιτζάνες έφτασαν στο τραπέζι μας τραγανές και αλάδωτες, για να τις βουτήξουμε στο σπιτικό τζατζίκι. Μας εντυπωσίασε η φωλιά του κούκου – φωλιά πατάτας με καβουρδισμένο κιμά σβησμένο με κονιάκ και τυριά. Το γιουβετσάκι στο πήλινο με τη μελωμένη και αλ ντέντε μανέστρα και το γλυκό μοσχαράκι που έλιωνε, και η σπαλομπριζόλα για τρεις –που χόρτασε τέσσερις– αποδείχθηκαν πολύ καλές επιλογές.

Για γλυκό κινηθήκαμε σε κλασικούς δρόμους. Εκμέκ κανταΐφι με κρέμα βανίλιας και σαντιγί, λουκουμάδες ζεστοί με μέλι και καϊμάκι παγωτό μάς έκαναν να πέσουμε ηρωικά στη Μάσα.

Σχετικα
To Chez Lucien ζει ακόμη στα Πετράλωνα
To Chez Lucien ζει ακόμη στα Πετράλωνα

Αν είσαι σαράντα χρόνια φούρναρης, ε! ξέρεις να ψήνεις. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που η  πλειοψηφία των πελατών δεν είναι περαστικοί αλλά μόνιμοι και το προσωπικό τούς περιποιείται ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

Μάσα, Εθνικής Αντιστάσεως 240-244, Καισαριανή, 210 7236.177. Δευτ. κλειστά. Σαβ/κα και μεσημέρια. Κατανάλωση/άτομο € 20-25.  

 

zsfyris@otenet.gr

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5