Resto

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες: ολόφρεσκο ψάρι με θέα όλη την πόλη

Αγαπημένο και κλασικό στέκι για τους λάτρεις του ψαριού

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες: ολόφρεσκο ψάρι με θέα όλη την πόλη

Στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες στον Καρέα θα απολαύσεις τα ολόφρεσκα ψάρια του Αιγαίου

Εκεί στους πράσινους πρόποδες του Υμηττού υπάρχει ένα μπαλκόνι που κοιτά από ψηλά ολόκληρη την πόλη. Δεν είναι από τα μπαλκόνια που έχουμε συνηθίσει. Τα σύννεφα (τόσο κοντά σου!) που ταξιδεύουν και η θάλασσα που λαμπυρίζει στον ορίζοντα σου δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στο κατάστρωμα κάποιου πλοίου μαγικού και διασχίζεις την Αθήνα, ώσπου να βγεις στη θάλασσα. Στα αλήθεια το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες είναι ένα νόστιμο ταξίδι στο Αιγαίο: περιλαμβάνει πάντα φρέσκο ψάρι και τα ωραία προϊόντα των μικρών Κυκλάδων.

dsc_1018.jpg

Ο Άγγελος Κωβαίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σχοινούσα, όπου και άνοιξε την ξακουστή ταβέρνα «Κυρά Ποθητή». Αργότερα, όταν το 2011 αποφάσισε να «ανοίξει πανιά» για την Αθήνα δημιούργησε, μαζί με τα αδέρφια του, Αντώνη και Χρήστο, το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες και έβαλε έναν απαράβατο κανόνα: να σερβίρει μόνο φρέσκο ελληνικό ψάρι, ακριβώς όπως γίνεται και στο νησί. Ο Άγγελος προμηθεύεται τα ψάρια του από τις Μικρές Κυκλάδες, κατευθείαν από επαγγελματίες ψαράδες με τους οποίους έχει σταθερή συνεργασία εδώ και χρόνια. Μια δεκαετία μετά, το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες παραμένει ένα από τα λίγα εστιατόρια της Αθήνας όπου το ψάρι που θα φας, κολυμπούσε ανέμελο λίγες ώρες πριν.

Σεβίτσε από τσιπούρα με χυμό εσπεριδοειδών, κουμ κουατ και passion fruit
Σεβίτσε από τσιπούρα με χυμό εσπεριδοειδών, κουμ κουατ και passion fruit
Paella θαλασσινών με γαρίδες Αμβρακικού, όστρακα και φιλέτο ψαριού με καπνιστά λαχανικά
Paella θαλασσινών με γαρίδες Αμβρακικού, όστρακα και φιλέτο ψαριού με καπνιστά λαχανικά

Έχοντας στα χέρια της μια τέτοια εξαιρετική πρώτη ύλη (αλλά και με προίκα τη θητεία της στο μονάστερο εστιατόριο Septime στο Παρίσι), η σεφ του εστιατορίου Φιλίτσα Καραμανλή αποφάσισε να την αναδείξει όσο το δυνατόν καλύτερα. Η δημιουργικότητά της είναι εμφανής στο μενού, αλλά ποτέ δεν επισκιάζει τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης. «Τα περισσότερα πιάτα έχουν ένα μικρό twist, αλλά ποτέ δεν υπερβάλλουν γιατί τα υλικά παραμένουν πάντα οι κυρίαρχοι πρωταγωνιστές», λέει η ίδια και δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πόσο δίκιο έχει…

Αθηναϊκή σαλάτα, λαυράκι ποσέ και σπαλομπριζόλα
Αθηναϊκή σαλάτα, λαυράκι ποσέ και σπαλομπριζόλα
Τάρτα με κρέμα αμυγδάλου και crémeux λεμονιού
Τάρτα με κρέμα αμυγδάλου και crémeux λεμονιού

Ανάμεσα στα πιάτα που αξίζουν την προσοχή σου το φινετσάτο σεβίτσε από τσιπούρα με χυμό εσπεριδοειδών, κουμ κουάτ και passion fruit, η πεντανόστιμη αθηναϊκή σαλάτα με ψάρι ημέρας και λαχανικά στον ατμό, το αέρινο λαυράκι ποσέ σε ζωμό αρωματισμένο με σαφράν που σερβίρεται μαζί με κρέμα σελινόριζας και άγριες αγκινάρες. Επίσης η ψαρόσουπα είναι από τις νοστιμότερες του είδους της, ενώ το ψάρι φρικασέ με χόρτα και άρωμα λεμονιού θα σε πάει πίσω στη θαλπωρή της παιδικής σου ηλικίας. Εκτός από τα παραπάνω πιάτα μπορείς ακόμα να επιλέξεις ολόκληρο ένα ψάρι. Αναλόγως το είδος του ψαριού, η σεφ θα σου προτείνει διαφορετικές τεχνικές και τρόπους μαγειρέματος για να το απολαύσεις στο μέγιστο. Τέλος, οι λάτρεις του κρέατος θα βρουν και πιάτα εκλεκτών κρεατικών, όπως μια άψογη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα ωρίμανσης 40 ημερών που καταφτάνει από τη Νάξο.

Όλα αυτά μπορείς να τα συνοδέψεις με κάποια ενδιαφέρουσα ετικέτα του ελληνικού αμπελώνα (ανάμεσά τους και πολλά φυσικά κρασιά) και με αυτή την ασύγκριτη θέα που κάθε φορά σου κόβει την ανάσα…

dsc_1046.jpg

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 210 7640240, www.balconycyclades.com, Fb: balconycyclades, Instagram: @balconycyclades

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ