Resto

Η Βόλβη: Το αυθεντικό σουβλάκι της οδού Ευριπίδου

Δοκιμάσαμε το σουβλάκι που ετοιμάζεται να κατακτήσει την Αθήνα

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σουβλάκι της Βόλβης στην Ευριπίδου
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Το καινούργιο σουβλατζίδικο της Αθήνας σερβίρει αυθεντικό σουβλάκι δίπλα στη Βαρβάκειο

«Η Βόλβη» άνοιξε πριν μόλις ένα μήνα και βρίσκεται στo 24 της οδού Ευριπίδου, στην πλαϊνή είσοδο της Βαρβακείου Αγοράς. Μικροσκοπικός χώρος, χωράει μόνο ο ψήστης μέσα, άντε και ένας δεύτερος, προσφέρει σουβλάκι στο χέρι ή μπορείς να σταθείς για λίγο σε έναν μικρό ξύλινο πάγκο. Ό,τι πρέπει για μία βόλτα στον υπέροχο αυτό δρόμο της Αθήνας, ανάμεσα στα μπαχαρικά, τα βότανα και τα αρώματά τους, τα αλλαντικά, τα τυριά και τα μαγαζιά με την παράδοση δεκαετιών.

Η Βόλβη
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
Το αυθεντικό σουβλάκι της Βόλβης
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Σουβλάκι αυθεντικό και χειροποίητο, στα κάρβουνα, χωρίς πολλές φιοριτούρες και περιττά υλικά. Τα πάντα προσεγμένα και με προσοχή, ακόμα και τα ίδια τα κάρβουνα. Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της Βόλβης «....κάποιες φορές δεν φαίνεται η προσοχή μας στη λεπτομέρεια. Και αυτή η προσοχή ξεκινάει ακόμη και από τα κάρβουνα. Όπως και η Βόλβη έχουν και αυτά την ιστορία τους. Είναι λοιπόν κάρβουνα από πουρνάρια στο Άγιο Όρος, ιδανικά θα λέγαμε για σουβλάκια και σουτζουκάκια. Ακούστε τώρα γιατί. Η γραμμή παραγωγής για το συγκεκριμένο κάρβουνο είναι πολύπλοκη. Ψήνονται στο μεγαλύτερο Καμίνι της Ελλάδας, το καμίνι του Αντώνη Καρπούζη στο Δήμο Βόλβης. Από τη στιγμή που βάζουν τα ξύλα, χρειάζονται πάνω από δέκα μέρες για να γίνει το κάρβουνο και μετά το αφήνουν άλλες πέντε περίπου να ηρεμήσει ώστε να είναι έτοιμο πριν το παραλάβουμε. Ενώ για την ετοιμασία τους όλα γίνονται με φυσικά υλικά και δεν έχουν καθόλου χημικά πρόσθετα. Φτάνουν σε εμάς και τα προσέχουμε όχι σαν κάρβουνα αλλά σαν διαμάντια…».

volvi-10.jpg
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
Το σουβλάκι της Βόλβης ψήνεται στα κάρβουνα
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Δύο επιλογές μόνο και –πιστέψτε μας- είναι υπεραρκετές: Χοιρινό σουβλάκι σε πίτα (ή «καλαμάκι» για εμάς τους Αθηναίους, εδώ ακούγεται τόσο λάθος) και μοσχαρίσιο σουτζουκάκι σε πίτα, τίποτα άλλο. Λαδωμένες πίτες, τζατζίκι και πατάτες τηγανιτές –το μεγαλύτερο όχι σε ένα σουβλάκι- μην περιμένετε εδώ. Την πίτα και το κρέας τα συνοδεύουν απλά υλικά, διαλεγμένα προσεκτικά από τους ανθρώπους της «Βόλβης», ντομάτα, κρεμμύδι (λεπτοκομμένο και όπως πρέπει), αλάτι, ρίγανη, μπούκοβο, μουστάρδα και μία γλυκιά σάλτσα πάπρικας. Τίμια τιμή στα 1.80€, μπορεί να είναι μικρά αλλά την κάνουν τη δουλειά τους. Εντάξει, δεν θα μείνεις στο ένα.

Το αυθεντικό σουβλάκι της Βόλβης
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
volvi-8.jpg
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς


Πίσω από την «Βόλβη» βρίσκουμε τον Άρη Δούκα (γνωστός μέσα από τα bar-restaurant Noel και MR.FOX) και τον έμπειρο καβαλιώτη ψήστη Τάσο Περδίκη, σε μία σύμπραξη που αποδεικνύει πως η πανδημία δεν μπορεί να μας καταβάλει και να μας πάει πίσω. Αν μία ιδέα είναι καλή, τα υλικά είναι καθαρά και επιλεγμένα σωστά, έχουμε και το σωστό σποτ, τότε έχει όλα τα συστατικά για να δουλέψει καλά. Ίσως το παρόν και μέλλον της εστίασης τα επόμενα χρόνια να είναι αυτά τα μικρά ευέλικτα μαγαζιά με επιλογές take away και delivery, μέχρι να επιστρέψουμε στα τραπεζοκαθίσματα και την κανονικότητα (όποια κι αν είναι αυτή).

volvi-12.jpg
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς


Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το κέντρο της Αθήνας, μην ξεχάσετε να προσθέσετε τη «Βόλβη» στο πρόγραμμά σας.

Info
Η Βόλβη, Ευριπίδου 24, Αθήνα, 211 118 0587
Ωράριο λειτουργίας: 12:00-18:00 εκτός Κυριακής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ